兜 播種子實錄(5/1/2021拿出第一盆不作悶養作對比)

作者: taxitang 發表于 2018-6-7 13:53:43
21759 671
corina 發表於 2018-7-2 00:57:58 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-7-2 00:27
最重要想問啲花靚唔靚?

一般,這種看刺,不是看花
回復

小蘑菇 發表於 2018-7-2 01:01:52 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-7-2 00:21
是,單用透明膠袋放入信封,膠袋有用膠纸固定信封内,但估唔到咁细粒都會出事,下次要小心啲。 ...

唔可以就咁嫁, 我收到的種子, 除左用膠袋裝住, 仲要用 “泡泡袋” 上下包住的, 你下次可以試下呢
回復

小蘑菇 發表於 2018-7-2 01:03:38 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-7-2 00:57

呢隻花花都好靚的, 不過同意你咁講, 太貴了, 都係玩其他的
回復

taxitang 發表於 2018-7-2 06:48:58 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-7-2 00:57

看花真係唔太吸引,球體刺就見人見智,要重新考慮。
回復

taxitang 發表於 2018-7-2 06:59:06 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-7-2 01:01
唔可以就咁嫁, 我收到的種子, 除左用膠袋裝住, 仲要用 “泡泡袋” 上下包住的, 你下次可以試下呢 ...

明白,經一事長一智,唔會再犯錯。
回復

taxitang 發表於 2018-7-18 11:14:38 |顯示全部樓層
開飯,飯盒餐,種子實播大合照。

奇蹟X毛羽立園估計因冇經驗,太早解封,保濕做得唔好,所以感覺生長較慢,重新保濕,看看能否補救 ...

奇蹟X毛羽立園估計因冇經驗,太早解封,保濕做得唔好,所以感覺生長較慢,重新保濕,看看能否補救 ...

錦兜,同期在7月11日播的三隻兜其中一隻,顯然冇v兜和超兜咁多發芽率和大粒健康,正正有錦的東西通常生長較 ...

錦兜,同期在7月11日播的三隻兜其中一隻,顯然冇v兜和超兜咁多發芽率和大粒健康,正正有錦的東西通常生長較 ...

超兜,同期在7月11日播的三隻兜其中一隻,雖然冇V兜咁大粒,但都好健康,二十一粒有二十粒發芽,雖然有兩、 ...

超兜,同期在7月11日播的三隻兜其中一隻,雖然冇V兜咁大粒,但都好健康,二十一粒有二十粒發芽,雖然有兩、 ...

V兜,同期在7月11日播的三隻兜其中一兜,感覺三隻之中最健康大粒,十粒出九粒,值得期待 ...

V兜,同期在7月11日播的三隻兜其中一兜,感覺三隻之中最健康大粒,十粒出九粒,值得期待 ...

飯盒大合照

飯盒大合照

評分

查看全部評分

回復

corina 發表於 2018-7-18 19:16:10 來自手機 |顯示全部樓層
發芽率很高,可惜兜大得太慢,要好有耐性
回復

taxitang 發表於 2018-7-18 20:34:19 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-7-18 19:16
發芽率很高,可惜兜大得太慢,要好有耐性

看完店小義前輩的帖文,初頭呢段時間保持悶養,應該會健康長大。
回復

taxitang 發表於 2020-6-2 20:51:23 |顯示全部樓層
距離差不多兩年,不要問之前的兜還在嗎?傷心事,一場山竹颱風,不知去向,今日,再次起步,二十粒兜錦種子,重新起步。

萬事俱備

萬事俱備

殺菌消毒一定要做

殺菌消毒一定要做

悶養發芽,這杯中盆是我兩年前啟發出來,效果還可以

悶養發芽,這杯中盆是我兩年前啟發出來,效果還可以

評分

查看全部評分

回復

waiting 發表於 2020-6-2 20:57:07 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-2 20:51
距離差不多兩年,不要問之前的兜還在嗎?傷心事,一場山竹颱風,不知去向,今日,再次起步,二十粒兜錦種子 ...

係唔係要連泥一齊浸多菌靈?
回復

taxitang 發表於 2020-6-2 21:33:29 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-2 20:57
係唔係要連泥一齊浸多菌靈?

是的,泥都淋殺菌水,但杯內的水不接觸盆底,純粹保持濕度。
回復

MasterTT 發表於 2020-6-2 21:34:52 |顯示全部樓層
距離差不多兩年,不要問之前的兜還在嗎?傷心事,一場山竹颱風,不知去向,今日,再次起步,二十粒兜錦種子 ...

祝願成功!
回復

taxitang 發表於 2020-6-2 21:42:24 |顯示全部樓層

謝謝!除了自己功夫外,還需看店主的種子質素。我呢二十粒,只要有一粒合心水就心滿意足。
回復

BenLau 發表於 2020-6-2 21:45:15 |顯示全部樓層

加油,記得不定時更新啊!
回復

MasterTT 發表於 2020-6-2 22:05:12 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-2 21:42
謝謝!除了自己功夫外,還需看店主的種子質素。我呢二十粒,只要有一粒合心水就心滿意足。 ...

小心啲呀,我嗰個賣兜錦嘅賣家。佢話實生珍貴,種子播兜發芽率唔高,播1000粒可以C 300~400粒!
不過睇返你之前啲帖子,發芽率頗高,相信係Taxi大手勢好,加油呀!
回復

GW1225 發表於 2020-6-2 22:05:51 |顯示全部樓層

原來已經播左, 那雙層杯好得WOR

加埋個高身蓋, 有參考價值

祝早日發芽, D 苗健健康康
回復

taxitang 發表於 2020-6-2 22:28:38 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-6-2 21:45
加油,記得不定時更新啊!

謝謝!一定會繼續更新分享,通常第一次會在一星期後打開蓋通通氣,跟番往日一星期入花場一次習慣。
回復

taxitang 發表於 2020-6-2 22:32:05 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-2 22:05
小心啲呀,我嗰個賣兜錦嘅賣家。佢話實生珍貴,種子播兜發芽率唔高,播1000粒可以C 300~400粒!{:emoji_ ...

除了發芽率外,重點是有多少%出錦,出錦率更低,所以好的兜錦大多被花商留起,出售的大多是普通錦。
回復

jun9999 發表於 2020-6-2 22:34:58 |顯示全部樓層
再接再勵!!!!
今年都好多花友播種
回復

taxitang 發表於 2020-6-2 22:42:55 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-6-2 22:05
原來已經播左, 那雙層杯好得WOR

加埋個高身蓋, 有參考價值

不是什麼雙層杯,只不過是麥X奴外賣杯,加一隻小花盆套入內,杯底儲水保濕度,以前在花場就唔錯,現在室內就第一次。
回復