兜 播種子實錄(5/1/2021拿出第一盆不作悶養作對比)

作者: taxitang 发表于 2018-6-7 13:53:43
21673 671
taxitang 發表於 2018-6-20 18:36:59 |顯示全部樓層
唔經唔覺又一星期,播種後的第二個星期,打開保鮮膠膜,又多了幾隻芽仔,一共約十六粒,暫時發芽率5O%左右,看埋下星期還有沒有多幾粒,應該也差不多,看著綠色的一粒粒,覺得好得意,今次臨走時,不再封保鮮膜,皆因粒粒頂住保鲜膜,恐怕接觸膠膜的水珠有危險,改用膠飯盆,合埋後,有隙縫,可以換氣,不怕太焗,而盒底亦加了小小水,保持濕度,下星期再見。

看見芽苗比上次多,感覺開心

看見芽苗比上次多,感覺開心

臨走時用飯盒保濕,下次看效果如何

臨走時用飯盒保濕,下次看效果如何

評分

查看全部評分

小蘑菇 發表於 2018-6-20 21:37:53 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-20 18:36
唔經唔覺又一星期,播種後的第二個星期,打開保鮮膠膜,又多了幾隻芽仔,一共約十六粒,暫時發芽率5O%左右 ...

發芽率唔錯喎, 恭喜樓主, 好快就會有好多兜兜了
taxitang 發表於 2018-6-20 22:57:03 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-20 21:37
發芽率唔錯喎, 恭喜樓主, 好快就會有好多兜兜了

謝謝!初步箅滿意,一來第一次播兜種子,二來播種時已感覺有啲種子較軟,不似有核,不飽滿,應該不健康,所以也有心理準備有部分發不出芽,現在要請大大指點甚樣揍bb兜。
小蘑菇 發表於 2018-6-20 23:36:17 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-20 22:57
謝謝!初步箅滿意,一來第一次播兜種子,二來播種時已感覺有啲種子較軟,不似有核,不飽滿,應該不健康, ...

哈哈~ 我都唔識湊嫁, 天生天養咁, BB 苖 就比多 d 水, 一星期二次, 大左 (我無記錯的話,因為已冬天, 大約4個月)就一星期一天
taxitang 發表於 2018-6-21 06:33:00 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-20 23:36
哈哈~ 我都唔識湊嫁, 天生天養咁, BB 苖 就比多 d 水, 一星期二次, 大左 (我無記錯的話,因為已冬天 ...

那即是大小配合天氣,冬天可以小水,小苗刚啱夏天,多小小水,明白。
小蘑菇 發表於 2018-6-21 08:50:02 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-21 06:33
那即是大小配合天氣,冬天可以小水,小苗刚啱夏天,多小小水,明白。

係呀, 基本上我當佢係仙人掌咁對待, 依家都同仙人掌種埋同一個盤 , 我都唸緊係咪時候該分盤
corina 發表於 2018-6-21 09:54:40 來自手機 |顯示全部樓層
仙人球一星期一次水無問題,但你D蘭花可以嗎?我要成日淋水
corina 發表於 2018-6-21 10:09:28 來自手機 |顯示全部樓層
不會在pm發相,我的球,不要買重複
corina 發表於 2018-6-21 10:10:47 來自手機 |顯示全部樓層
我的飛碟,是雜交,不是正版,可能有些差別
corina 發表於 2018-6-21 10:15:26 來自手機 |顯示全部樓層
席克氏種了2年多,還未有側芽,可能要再大D先有,唔清楚,我剛買的3種麗花,應該都易長側芽的
taxitang 發表於 2018-6-21 12:47:13 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-21 08:50
係呀, 基本上我當佢係仙人掌咁對待, 依家都同仙人掌種埋同一個盤  , 我都唸緊係咪時候該 ...

我經驗唔多,但通常移植換盆大多生長期之前處理,現在是生長期,郁一郁,又要回復原氣,阻礙生長,會否留待來年生長期之前會較好。
taxitang 發表於 2018-6-21 12:58:28 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-21 09:54
仙人球一星期一次水無問題,但你D蘭花可以嗎?我要成日淋水

花場有自動淋水,通常夏天調教一星期三次,秋冬至春兩次
taxitang 發表於 2018-6-21 13:07:25 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-21 10:09
不會在pm發相,我的球,不要買重複

嘩!超大戶。
小蘑菇 發表於 2018-6-21 13:14:56 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-21 12:47
我經驗唔多,但通常移植換盆大多生長期之前處理,現在是生長期,郁一郁,又要回復原氣,阻礙生長,會否留 ...

其實我好怕換盤, 怕佢哋比我整呱, 所以一路都無分開佢哋, 要分的話, 確實要秋天 或 春天, 天氣無咁熱, 會安全 d
taxitang 發表於 2018-6-21 14:04:07 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-21 13:14
其實我好怕換盤, 怕佢哋比我整呱, 所以一路都無分開佢哋, 要分的話, 確實要秋天 或 春天, 天氣無咁 ...

種在一起有震撼感,個別栽種有美感。
corina 發表於 2018-6-21 17:23:12 來自手機 |顯示全部樓層
我都學你咁種
corina 發表於 2018-6-21 17:25:11 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-21 08:50
係呀, 基本上我當佢係仙人掌咁對待, 依家都同仙人掌種埋同一個盤  , 我都唸緊係咪時候該 ...

應該分,兜需求水大好多
corina 發表於 2018-6-21 17:25:59 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-21 13:07
嘩!超大戶。

不要笑我了,小家小戶咋
taxitang 發表於 2018-6-21 19:39:27 |顯示全部樓層

但好似密封,驚唔驚太焗?
corina 發表於 2018-6-22 07:26:18 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-21 19:39
但好似密封,驚唔驚太焗?

不是蓋實,就咁放上面,等我又篤幾個針孔先