花墟即時情報

作者: 小雷子 發表于 2018-6-2 17:54:11
28474 546
小雷子 發表於 2018-6-2 23:11:15 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-6-2 23:06
好過我一直以為佢係老賓職員

有客人問佢其他嘢,佢都好客氣,叫客人揾賓賓店員幫手!
回復

小雷子 發表於 2018-6-2 23:14:43 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-2 23:09
正啊~!我地一直都諗緊馬生係咩有自己個花場究竟種左幾多野~因為除了苦科植物他還會賣好多空氣草~其他 ...

應該全部小苗區,蘭花,空氣草,仙人掌等……
回復

rumer 發表於 2018-6-2 23:15:36 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-6-2 23:06
好過我一直以為佢係老賓職員

我以前都曾經以為佢係紛紛職員。。。係後尾上FB Group 成日見人提馬生仲要Post 佢個背影相~先知以前㨂花時成日係度忙上貨嘅就係佢~

P.S. 想當年(其實係上年)我成日見人講馬生貨馬生貨~會喺度諗係咪有個牌子叫馬生貨。。定係咩外國貨。。跟住先生話係咪有人姓馬所以叫馬生貨。。就一直估估估左好多個月終於在FB 群組見到背影相解開了迷團。。= =‘
回復

rumer 發表於 2018-6-2 23:16:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-2 23:14
應該全部小苗區,蘭花,空氣草,仙人掌等……

係啊。。果啲仲買得唔平的。。我們買AV、迷岩、花貓$25、$45 算是他賣的比較化算的了 @@
回復

小雷子 發表於 2018-6-2 23:21:35 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-2 23:16
係啊。。果啲仲買得唔平的。。我們買AV、迷岩、花貓$25、$45 算是他賣的比較化算的了 @@ ...

今日買左呢個花香岩桐!我唔知佢邊科?放係仙人掌果邊! 20180602_231917.jpg
回復

rumer 發表於 2018-6-2 23:41:02 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-2 23:21
今日買左呢個花香岩桐!我唔知佢邊科?放係仙人掌果邊!

個名好熟啊~忘了在那裡看過~這是人家說的白香岩啊~

剛上網搜到一個百度關於白香岩的回覆~(要請其他有種的高手大大補充了啦~
https://tieba.baidu.com/p/3685055001?pn=0&

「白香岩Sinn. Tubiflora,也叫白花断崖女王,断崖类原属于苦苣苔科月宴属,后与岩筒属合并。
白香不属于迷岩,也不属于大岩,也不是中岩,是单独的一类。
它土里面的走茎会生很多小球,个子高,喜欢太阳,少水,露养最好,开花香味浓。
迷岩种的石头系列,有它的基因。」
回復

小雷子 發表於 2018-6-2 23:44:27 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-2 23:41
個名好熟啊~忘了在那裡看過~這是人家說的白香岩啊~

剛上網搜到一個百度關於白香岩的回覆~(要請其他 ...

大件事啦!夏天冇太陽入屋!
回復

rumer 發表於 2018-6-2 23:46:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-2 23:44
大件事啦!夏天冇太陽入屋!<span class="emoji emoji1f613"></span>

噢。。未種過唔確定。。
快去找高手達人來問問~
不過球球已買就點都試下種啦~ :P
回復

小雷子 發表於 2018-6-2 23:50:13 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-2 23:46
噢。。未種過唔確定。。
快去找高手達人來問問~
不過球球已買就點都試下種啦~ :P ...

希望佢捱到秋天,到時就有陽光可以晒!

等小雷子的好消息~好想知白香岩開花是不是真的香噴噴的~!》3《  發表於 2018-6-3 11:07
回復

雙魚座 發表於 2018-6-2 23:51:49 來自手機 |顯示全部樓層
大件事啦!夏天冇太陽入屋!<span class="emoji emoji1f613"></span>

冇太陽又種到貓?多少有啲。白香岩真是會長得很高的。但花幾靚的。無想過雷大買大隻妹。
回復

小雷子 發表於 2018-6-2 23:56:22 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-2 23:51
冇太陽又種到貓?多少有啲。白香岩真是會長得很高的。但花幾靚的。無想過雷大買大隻妹。
回復

雙魚座 發表於 2018-6-3 00:07:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-2 23:56
我以為迷岩之類!有香味嘅花都想試種,冇諗過係大隻妹!魚魚!你唔好買啦!到時再剪枝條比你種!相信你果 ...

等你。我都有隻紅花沙漠岩,它可跟白香岩互相授粉變粉紅香岩。
回復

小雷子 發表於 2018-6-3 00:09:35 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-3 00:07
等你。我都有隻紅花沙漠岩,它可跟白香岩互相授粉變粉紅香岩。<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

好呀!魚魚!你試授粉!粉紅好靚!
回復

雙魚座 發表於 2018-6-3 00:15:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-3 00:09
好呀!魚魚!你試授粉!粉紅好靚!

想玩下。沙岩真很多花粉。但花期太短,得一、兩日。雖然一枝花菖有十幾朵花,半個月開完,要等下轉。希望白香岩不是兩日花。
回復

小雷子 發表於 2018-6-3 00:18:35 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-3 00:15
想玩下。沙岩真很多花粉。但花期太短,得一、兩日。雖然一枝花菖有十幾朵花,半個月開完,要等下轉。{:em ...

我依加得個球,唔知幾時先出芽!
回復

雙魚座 發表於 2018-6-3 00:24:48 來自手機 |顯示全部樓層

下次見靚花,上網查下先買。之前買沙岩都覺ok。買回來半個月便開花,當然覺得唔貴,而且又生小苗。開心的。但花期實在太短,迷岩都開十幾日,無想過沙岩開一開便跌。咁快收工。但網上無寫一朵花開多久。
回復

雙魚座 發表於 2018-6-3 00:27:47 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-3 00:18
我依加得個球,唔知幾時先出芽!<span class="emoji emoji1f601"></span>

大家可互相授粉。應差不多特性。用定大盆。它生得好快的。
回復

小雷子 發表於 2018-6-3 00:28:35 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-3 00:24
下次見靚花,上網查下先買。之前買沙岩都覺ok。買回來半個月便開花,當然覺得唔貴,而且又生小苗。開心的 ...

通常買左先再揾資料!
除非佢冇相片提供,我先即上網找!
回復

小雷子 發表於 2018-6-3 00:30:15 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-3 00:27
大家可互相授粉。應差不多特性。用定大盆。它生得好快的。<span class="emoji emoji1f608"></span> ...

用細盆先,再大先換!冇咩位啦!
回復

小雷子 發表於 2018-6-3 14:31:17 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-2 23:46
噢。。未種過唔確定。。
快去找高手達人來問問~
不過球球已買就點都試下種啦~ :P ...

你都有興趣嗎?到時預留一份枝條給你一齊種!一齊感受下佢係咪好香!
回復