花墟即時情報

作者: 小雷子 發表于 2018-6-2 17:54:11
28436 546
雙魚座 發表於 2018-10-5 23:56:41 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-5 23:46
上年好傷心喎!出盡力都係得棵草!<span class="emoji emoji1f605"></span>
又比人笑到面黃!<span class="emoji emoji1f62d"></span> ...

和你相反。去年太成功了。今年有啲壓力,本來不想買的,想有個完美結局,但又拿咗去比錢?
這種花一個字要“凍”,起碼要連續二個星期“凍”才開到花。一回暖馬上消苞。要準備冰水淋花。點解又要買呢?
回復

yak 發表於 2018-10-5 23:58:56 |顯示全部樓層
我6點幾去到....  唔見有花蕾 既花花/.\
買左一棵合眼緣的. 剛洗完白白.. 仲第一次分株右邊個盆^_^
名字為 OPTIMARA EVER  GRACE
回復

小雷子 發表於 2018-10-6 00:04:05 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-5 23:56
和你相反。去年太成功了。今年有啲壓力,本來不想買的,想有個完美結局,但又拿咗去比錢?
這種花一個字 ...

哈哈!魚魚想挑戰自己!更上一層樓!成功一定好滋味!
我就苦過DD!見到根球都怕怕!
我還有……3年又3年的挑戰未完成喎! 圍裙水仙!
回復

alexkai 發表於 2018-10-6 00:07:21 來自手機 |顯示全部樓層
今日好熱鬧,有四位花友都去了同一地方
回復

小雷子 發表於 2018-10-6 00:10:40 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-6 00:07
今日好熱鬧,有四位花友都去了同一地方

係呀!你地相遇!又唔相識!不如係度相認!下次可以相約一齊Shopping!
回復

雙魚座 發表於 2018-10-6 00:11:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-6 00:04
哈哈!魚魚想挑戰自己!更上一層樓!成功一定好滋味!
我就苦過DD!見到根球都怕怕!
我還有……3年又3年 ...

你永遠向難道挑戰的。
年中送走咗舊的百合,好快又入返新的百合,睇下今年有無花開。
回復

小雷子 發表於 2018-10-6 00:14:30 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-6 00:11
你永遠向難道挑戰的。
年中送走咗舊的百合,好快又入返新的百合,睇下今年有無花開。 ...

對你非常有信
我等睇你啲靚花啦!
回復

alexkai 發表於 2018-10-6 00:15:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-6 00:10
係呀!你地相遇!又唔相識!不如係度相認!下次可以相約一齊Shopping!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

其實,我都係火星人,哈哈
我好少留意身邊的人,但注意到有位斯文男仔同我一樣慢慢㨂了好久,身穿粉藍色格仔衫,是你們其中一位嗎?
回復

小雷子 發表於 2018-10-6 00:20:04 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-6 00:15
其實,我都係火星人,哈哈
我好少留意身邊的人,但注意到有位斯文男仔同我一 ...

哈哈!又有自稱火星人出現啦!
不如我地一齊聯手侵略 <花墟>!
回復

雙魚座 發表於 2018-10-6 00:24:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-6 00:14
對你非常有信<span class="emoji emoji2665"></span>️
我等睇你啲靚花啦!<span class="emoji emoji1f60f"></span>

上批百合種咗三年,賞葉還不錯。
回復

小雷子 發表於 2018-10-6 00:29:13 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-6 00:24
上批百合種咗三年,賞葉還不錯。

今次選擇左咩颜色百合?莫非桃紅色?
回復

alexkai 發表於 2018-10-6 00:30:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-6 00:20
哈哈!又有自稱火星人出現啦!<span class="emoji emoji1f602"></span>
不如我地一齊聯手侵略 !

聯手入侵,買!買!買!
你估馬生會否是我們花友其中一員?
出來打個招呼啦
回復

小雷子 發表於 2018-10-6 00:32:59 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-6 00:30
聯手入侵,買!買!買!
你估馬生會否是我們花友其中一員?
出來打個招呼啦 ...

馬生見到自己張相放左上網,一早就殺C我啦!
回復

alexkai 發表於 2018-10-6 00:37:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-6 00:32
馬生見到自己張相放左上網,一早就殺C我啦!<span class="emoji emoji1f602"></span>

馬生實會認得你啦,你們有沒有再相遇?
他沒追究就即係沒在園藝館了。
回復

小雷子 發表於 2018-10-6 00:41:16 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-6 00:37
馬生實會認得你啦,你們有沒有再相遇?
他沒追究就即係沒在園藝館了。
...

馬生有咁多fans圍住佢!一定唔記得我啦!
佢會多謝小雷子,為佢添生意!
回復

alexkai 發表於 2018-10-6 00:47:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-6 00:41
馬生有咁多fans圍住佢!一定唔記得我啦!<span class="emoji emoji1f605"></span>
佢會多謝小雷子,為佢添生意!
回復

小雷子 發表於 2018-10-6 00:56:16 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-6 00:47
係啦,好好生意。下次再見時索取簽名相,就一定記得你啦

唔洗咁客氣!火星人行事比低調!
回復

MUE-Train 發表於 2018-10-6 08:38:46 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-5 23:42
有花友見到今日有客人掃货好進取,原來就係你,一次掃左幾盆花花!
滿載而歸,的確 ...

依家入秋,本身種開果堆無名AV開始有花蕾,分俾同事領養
加上之前管理不善,第一批繽繽花苗好多都C左...
多左空間,就可以改種呢啲靚品種

我發覺呢啲苗,愈悉心照顧/入溫室,會死。
返去咩都唔搞/直接落大盆就反而生得好地地
回復

MUE-Train 發表於 2018-10-6 08:46:17 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-5 23:52
這棵好熟口面,好似今日見過,特別的多花苞好靚。
我六點至六點半在場。哈哈,或者當時就在你身邊{:emoji ...

差唔多果段時間啦

因為種Tiyuan’s Rin Rin, Tiyuan’s No.1成功左,主要都想搵返呢啲台灣迷你種,易種啲。
不過最後買左Pony Ride, Rob’s Fo Fum呢兩種十字花。
Tiyuan’s就買多次Rin Rin , Dawn,睇睇最後開左個咩品種出黎
另見Fireworks好像幾特別,買埋
回復

alexkai 發表於 2018-10-6 09:36:14 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-10-6 08:46
差唔多果段時間啦<span class="emoji emoji1f605"></span>

因為種Tiyuan’s Rin Rin, Tiyuan’s No.1成功左,主要都想搵返 ...

大大的這幾款也是我的心怡目標,都是迷你型AV啊。
上個星期中秋時見有Rin Rin Sport,但賣剩的狀態麻麻,就期待近來會不會再返貨。
回復