花墟即時情報

作者: 小雷子 發表于 2018-6-2 17:54:11
28435 546
kinkitotoro 發表於 2018-6-3 16:00:20 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-3 00:07
等你。我都有隻紅花沙漠岩,它可跟白香岩互相授粉變粉紅香岩。 ...

名字是sinn sellovii嗎?

是的。  發表於 2018-6-4 15:44
回復

kinkitotoro 發表於 2018-6-3 16:06:38 |顯示全部樓層
白花岩桐之前都有分享過,但沒什麼人要(因為要超多陽光),已將枝條交給親戚了。早前都是放室内,只是不停長葉,分枝,現在夏季可以放出花槽盡情曬,期望有花欣賞的一天。
回復

rumer 發表於 2018-6-3 17:48:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-3 14:31
你都有興趣嗎?到時預留一份枝條給你一齊種!一齊感受下佢係咪好香!<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

Haha 多謝妳呀~》3《
我是對她的香味有興趣~因未種過有香味的岩桐~
但又擔心會長得超大棵~
所以小雷子將來若有多餘枝條才再分享給我啦~^ ^
妳啊~》3《
回復

小雷子 發表於 2018-6-9 15:27:51 來自手機 |顯示全部樓層
今日有冇人出去買花?可以更新下戰況如何!
回復

alexkai 發表於 2018-6-9 16:21:48 來自手機 |顯示全部樓層
上兩三個星期去過,迷岩只見有Tai Pink 和Lisa 兩款。現在有其他新款嗎?
回復

Vinia 發表於 2018-6-9 16:58:27 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-3 17:48
Haha 多謝妳呀~》3《
我是對她的香味有興趣~因未種過有香味的岩桐~
但又擔心會長得超大棵~
回復

v_v217 發表於 2018-6-9 17:50:03 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-9 15:27
今日有冇人出去買花?可以更新下戰況如何!<span class="emoji emoji1f602"></span>

下午走左轉好多人,冇影相,見好多唔同品種花貓同AV,好快攝埋去敗左兩棵花貓就閃左
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-6-9 18:18:28 來自手機 |顯示全部樓層
今日朋友影俾我嘅
回復

小雷子 發表於 2018-6-9 18:28:22 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-6-9 17:50
下午走左轉好多人,冇影相,見好多唔同品種花貓同AV,好快攝埋去敗左兩棵花貓就閃左 ...

勁喎!入左2隻靚貓!
回復

小雷子 發表於 2018-6-9 18:33:31 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-6-9 18:18
今日朋友影俾我嘅

你個朋友超好喎!有冇幫你入埋貨呢?
回復

v_v217 發表於 2018-6-9 23:50:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-9 18:28
勁喎!入左2隻靚貓!<span class="emoji emoji1f601"></span>

真的嗎?我唔識架,睇相覺得靚就買
回復

小雷子 發表於 2018-6-10 00:03:10 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-6-9 23:50
真的嗎?我唔識架,睇相覺得靚就買

呢兩款小雷子都有! Rainbow ribbon已種到開花!給你參考! 20180507_133202.jpg
回復

v_v217 發表於 2018-6-10 00:10:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-10 00:03
呢兩款小雷子都有! Rainbow ribbon已種到開花!給你參考!

嘩,真係好靚,仲靚過間舖放果張相,真係冇買錯...哈哈

咁我要比心機d種,唔知幾時至種到開花,好似你棵咁靚
回復

小雷子 發表於 2018-6-27 20:34:37 來自手機 |顯示全部樓層
今日冇咩靚花!長筒只有呢幾隻!數量唔多! 20180627_100936.jpg 20180627_100851.jpg 20180627_100821.jpg 20180627_100816.jpg 20180627_100319.jpg

呢隻唔知係咩品種 20180627_100830.jpg
回復

PACO 發表於 2018-6-27 22:41:59 |顯示全部樓層
diastema racemiferum 呢隻少見喎
回復

小雷子 發表於 2018-6-27 22:57:12 來自手機 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2018-6-27 22:41
diastema racemiferum 呢隻少見喎

我未見過!第一次見!有好多花都唔太認識!
回復

雙魚座 發表於 2018-6-27 23:22:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-27 22:57
我未見過!第一次見!有好多花都唔太認識!<span class="emoji emoji1f605"></span>

花細葉大,不像你口味。
回復

小雷子 發表於 2018-6-27 23:29:19 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-27 23:22
花細葉大,不像你口味。

今日冇買花!只買泥!
順道報告下,花墟情況!
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-29 07:53:56 來自手機 |顯示全部樓層
小心啲買啊唔好俾佢呃
回復

小雷子 發表於 2018-6-29 13:02:51 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-6-29 07:53
小心啲買啊唔好俾佢呃

哈哈!好彩!暫時未試過!
回復