嘉仔的老芽處理

作者: taxitang 發表于 2017-10-20 23:18:39
2842 48
nightscrawler 發表於 2017-10-25 14:52:08 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-10-24 22:33
剛岩找了些朋友寄養的花,通常都是有問題的花,幸好都是早前的,如現在開始入冬才救,以我技術應該愛莫能助 ...

Taxi 兄實在好有心救花同跟大家分享, 比個"讚"你
回復

mrssiu 發表於 2017-10-25 18:47:10 來自手機 |顯示全部樓層
我的經驗是梗瘦、梗少但仍有根,會用水苔;而無根或根弱便用樹皮上板。
回復

taxitang 發表於 2017-10-25 19:33:24 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-10-25 14:50
手上冇圖, 遲啲返去影底分享, 我懷疑可能我個樣濕度唔夠, 加埋大風佢又冇根所以慢慢變乾. 通常都係慢慢發 ...

新芽仔係弱d,應該是環境影響,下次擺放位置改改,看看會否好d,係要摸索。
回復

taxitang 發表於 2017-10-25 19:42:58 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2017-10-25 18:47
我的經驗是梗瘦、梗少但仍有根,會用水苔;而無根或根弱便用樹皮上板。

各施各法,各法也是經驗所得。
其實想請教大大富貴蘭的栽培法,小弟始終養得唔好,水苔內是否空心,多光或小光?請多多指教。
回復

taxitang 發表於 2017-10-25 20:00:37 |顯示全部樓層
今日入場,再分享八樓的嘉仔新芽情況,大了,不過原來睇錯了少少,伏在植株上的芽被蟲咬了,但發現原來另一隻真命天子不經不覺長大了,翻看八樓的相片再放大,原來當時已經存在,只不過當時被伏在植株上的芽點分散了注意力,下次應該細心望清楚d。

回復

蘭花DNA 發表於 2017-10-25 21:47:55 來自手機 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-10-25 14:51
謝謝, 可能我都要試下上板, 好似出咗新芽後上板會好養啲?

到了新芽長定後,轉回入盆以水苔栽種吧。
回復

taxitang 發表於 2017-10-25 23:29:26 |顯示全部樓層
蘭花DNA 發表於 2017-10-25 21:47

到時才算吧!始終覺得嘉仔對植料唔太揀擇,環境才較重要。
回復

mrssiu 發表於 2017-10-26 10:05:13 |顯示全部樓層

今年十號颱風後,損毀了很多蘭花,有些只有一棵的品種非常心痛,沒有辦法,只有嘗試盡力救,兩月下來,有成功的,有仍然要堅持的。。。 doc4.jpeg

回復

蘭花DNA 發表於 2017-10-26 12:15:26 來自手機 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2017-10-26 10:05
今年十號颱風後,損毀了很多蘭花,有些只有一棵的品種非常心痛,沒有辦法,只有嘗試盡力救,兩月下來,有成 ...

加油呀! 蘭花的生命力超強,每每是人為的錯誤才是重中之重.......例如,分株切口忘記消毒及切口未乾透就淋水,引至细菌感染死亡。
回復

taxitang 發表於 2017-10-26 13:07:19 |顯示全部樓層
今年十號颱風後,損毀了很多蘭花,有些只有一棵的品種非常心痛,沒有辦法,只有嘗試盡力救,兩月下來,有成 ...

有生機就有希望,祝花花早日康復。
回復

nightscrawler 發表於 2017-10-26 15:29:39 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-10-25 19:33
新芽仔係弱d,應該是環境影響,下次擺放位置改改,看看會否好d,係要摸索。 ...

今早拍咗啲相, 補返分享一下:

植株1
出咗隻指甲甘大左右既芽, 之後就停咗唔生, 啲葉又慢慢變黃變乾...植料以紅石加少少松樹皮

植株2
前排爛根, 殺菌分株後, 老頭放入膠袋度過咗一排, 生咗2隻新芽但唔生根, 前排放返入盆種, 植料有小小水苔加碎木塊, 近排又開始變乾枯黃了.

2盆都冇乜點曬陽光, 屬於半陰養, 散射光而已, 我估計濕度唔夠脫水致乾? 大家點睇?
回復

nightscrawler 發表於 2017-10-26 15:31:16 |顯示全部樓層

打風前一株有甘多隻芽, 利害~
回復

nightscrawler 發表於 2017-10-26 15:32:25 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-10-25 20:00
今日入場,再分享八樓的嘉仔新芽情況,大了,不過原來睇錯了少少,伏在植株上的芽被蟲咬了,但發現原來另一 ...

Taxi 兄哩棵出咗幾條根, 應該冇問題了
回復

nightscrawler 發表於 2017-10-26 15:33:31 |顯示全部樓層
蘭花DNA 發表於 2017-10-25 21:47

謝謝, 下次又試試其他方法, 或許試試上板或用回全水苔.
回復

蘭花DNA 發表於 2017-10-26 15:54:02 來自手機 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-10-26 15:29

植株1

新芽唔長根,無法吸收養份及水,單從老菖吸取吊命,最後雙雙歸去。太弱的老菖,不能寄予厚望!  另外也附上一盆老菖迫出新芽照。 20171026_160225.jpg
回復

taxitang 發表於 2017-10-26 19:06:24 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-10-26 15:29

植株1

有圖有真相,我敢肯定濕度不足,至於最重要的空氣流通就睇唔到。
第一盆紅色火山石已經唔係太儲水,再加上最差的陶瓷粒,就更加冇濕氣,而且用素燒盆,每次淋水後,唔駛三、四個鐘就乾,何來在冇根時期吸收濕氯維持。
第二盆也是同樣問題,本來兩隻新芽已展葉,應該進展非常好,但樹皮對冇根的嘉仔來做主要植料非好的選擇。
冬冬天已來臨,植株狀態太差,恐怕兇多吉小。
回復

mrssiu 發表於 2017-10-26 20:18:54 來自手機 |顯示全部樓層
蘭花DNA 發表於 2017-10-26 12:15
加油呀! 蘭花的生命力超強,每每是人為的錯誤才是重中之重.......例如,分株切口忘記消毒及切口未乾透就 ...

對!我就是輕看風的威力!我貼裡的圖2是CW "Edward", 幸好母株仍保得住,但這棵就命不久矣!
回復

mrssiu 發表於 2017-10-26 20:22:10 來自手機 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-10-26 15:31
打風前一株有甘多隻芽, 利害~

圖一是打風後重生的新芽,這棵走路人藍花很壯,已分了五、六盆仍每年來花
回復

mrssiu 發表於 2017-10-26 20:26:18 來自手機 |顯示全部樓層
蘭花DNA 發表於 2017-10-26 15:54
新芽唔長根,無法吸收養份及水,單從老菖吸取吊命,最後雙雙歸去。太弱的老菖,不能寄予厚望!  另外也附 ...

同意,根對嘉仔很重要,葉面起皺紋是根出問題的先兆。
回復

mrssiu 發表於 2017-10-26 20:29:20 來自手機 |顯示全部樓層

植株1

植株非常弱
回復