嘉仔的老芽處理

作者: taxitang 發表于 2017-10-20 23:18:39
2843 48

一盆花種了幾年,新芽一路向前走,偶爾分兩路,種得靚,新芽較舊芽壯,那舊芽會如何處理呢?我會在轉盆時,順手處理,如果好似我喜歡由小苗種起,經過數年間,大多會走幾路,脫盆後,大多會甩離,我會重新栽種每一路的植株,能夠種得生,當然是好事,如不成功,也是盡了力,無辦法。
看呢三路芽,從同一盆甩出來的,我一向救花喜歡用水苔,不二之選,但今次嘗試其它植料。
三路來說,最差是左邊,無根又單棍。

雖然近冬天,幸好天氣還和暖,希望入冬前有動靜。

蘭花DNA 發表於 2017-10-21 07:36:31 來自手機 |顯示全部樓層

左面的老菖己經收缩,加上葉已轉黄,又缺有生命力的根,唯一最後机會,就是有似樣的芽點。順祝起芽出新菖。也附上自己的一菖老頭廹新芽照,出了幾菖,不過都很弱株!
回復

tomato_king 發表於 2017-10-21 08:38:04 來自手機 |顯示全部樓層
單棍那盆我覺得用水苔會好d
回復

sarshk2014 發表於 2017-10-21 10:05:06 |顯示全部樓層
樓主有大慈大悲菩薩心腸, 係我就唔要單棍啦, 救得番都嘥時間。
回復

taxitang 發表於 2017-10-21 16:34:13 |顯示全部樓層
蘭花DNA 發表於 2017-10-21 07:36
左面的老菖己經收缩,加上葉已轉黄,又缺有生命力的根,唯一最後机會,就是有似樣的芽點。順祝起芽出新菖。 ...

都唔錯,幾壯,一芽比一芽壯,不過會唔會粒肥多了些?
回復

taxitang 發表於 2017-10-21 16:34:21 |顯示全部樓層
tomato_king 發表於 2017-10-21 08:38
單棍那盆我覺得用水苔會好d

我也本想用水苔,但因用清後未入貨,所以冇得用。
回復

taxitang 發表於 2017-10-21 16:34:29 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-10-21 10:05
樓主有大慈大悲菩薩心腸, 係我就唔要單棍啦, 救得番都嘥時間。

其實養蘭的時間唔覺長的,擺埋一邊就幾年,間唔中望下,隨時有驚喜。
回復

taxitang 發表於 2017-10-21 16:34:39 |顯示全部樓層
其實好多蘭友也知嘉仔有兩粒新芽伏在莖上,如兩粒都燒了,就要打定輸數,救唔番,冇根冇芽點再加上植株收縮像就枯萎,但自然界確神奇,較資深的蘭友就知道會有隱藏的第三隻芽點,這隱藏的芽,並不是想它出就出,而係它自身的意願,迫也迫不出來,但不放棄就有機會,尤其是每位認為值得珍藏的寶貝,未完全確定枯萎之前,也不放棄,雖然這芽未必能健康成長,但有進展,就是有希望。

回復

蘭花DNA 發表於 2017-10-21 20:31:27 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-10-21 16:34
都唔錯,幾壯,一芽比一芽壯,不過會唔會粒肥多了些?

我慣常用裸根種植,不澆水,缓解肥不會釋放出來,植株長時間處於乾身狀態。
回復

taxitang 發表於 2017-10-21 21:17:01 |顯示全部樓層
蘭花DNA 發表於 2017-10-21 20:31
我慣常用裸根種植,不澆水,缓解肥不會釋放出來,植株長時間處於乾身狀態。 ...

走路人乾啲易起花,根系也冇咁易爛。
回復

nightscrawler 發表於 2017-10-23 00:51:26 |顯示全部樓層
其實, 要令啲老頭隻芽仔生返出黎, 可否分享一下有咩秘訣呢?

好似一個種弱苗, 有時我都種到佢發返隻芽仔出黎, 不過通常最後都係保唔到.
回復

taxitang 發表於 2017-10-23 11:56:44 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-10-23 00:51
其實, 要令啲老頭隻芽仔生返出黎, 可否分享一下有咩秘訣呢?

好似一個種弱苗, 有時我都種到佢發返隻芽仔出 ...

我會看情況而處理,嘉仔的新芽通常是向前走,而每一老芽大部分都是出一新芽,,間中會兩芽齊出,所以好多老芽也有一隻芽未出,想這芽長出並不難,只要舆新芽分離就可以,但新芽會較弱,而又想這芽較安全,那也很簡單,不要固定要想前菖幾多芽,後菖留幾多芽,看走莖的情況,細心看,會發覺有些前菖舆後菖距離有些較遠,有些較近,在較遠那段,靠老芽那邊剪斷,全盆不需要改變,很好就在老芽那邊長出新芽
回復

nightscrawler 發表於 2017-10-24 13:29:29 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-10-23 11:56
我會看情況而處理,嘉仔的新芽通常是向前走,而每一老芽大部分都是出一新芽,,間中會兩芽齊出,所以好多 ...

taxi 兄哩個方法好好喎, 唔使郁到佢, 又可以分株, 謝謝介紹.

我自己迫芽都OK, 但通常老頭隻新芽出咗黎之後, 唔知係咪因為植株弱, 通常出到1吋左右就停咗或燒咗, 唔知點可以保到佢過冬或者再生落去.
回復

taxitang 發表於 2017-10-24 16:22:50 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-10-24 13:29
taxi 兄哩個方法好好喎, 唔使郁到佢, 又可以分株, 謝謝介紹.

我自己迫芽都OK, 但通常老頭隻新芽出咗黎之 ...

出得到新芽應該問題唔大,切忌施肥,不要太陽直曬,澆水亦不要太多太密,枯萎的狀況是甚樣,有冇圖?個人覺得文字或口述也不及有圖有真相。
嘉仔唔係太怕凍,就算十度以下,只要唔吃正北風、唔淋水,應該都冇問題。
回復

蘭花DNA 發表於 2017-10-24 21:14:15 來自手機 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-10-23 00:51

好似一個種弱苗, 有時我都種到佢發返隻芽仔出 ...

我慣常挑選較為肥壯的老菖,挷係樹皮或芒板上裸根種,天天噴水,多數都會出新芽長根。也試過落盆用水苔,不過需時較長,所以放棄了,改為裸根上板,感覺較為得心應手。希望可以幫到你。
回復

taxitang 發表於 2017-10-24 22:33:59 |顯示全部樓層
剛岩找了些朋友寄養的花,通常都是有問題的花,幸好都是早前的,如現在開始入冬才救,以我技術應該愛莫能助。
無根廋棍。

連最後一塊葉也甩掉了,但幸好左邊有隻新芽仔出。

右邊那盆,健康繼續成長

另一盆
一樣是無根,但有葉,植株狀態唔錯。

現況是左邊第一盆,隻新芽長得都唔錯。

呢一盆剪了前菖走,老菖唔郁佢。
等了一段時間,新芽仔出來了。

睇住佢大。

最新前幾日狀況,可以放心了。

唔好睇它無根好似好肉酸。

重新栽種上盆,靚仔好多。

上星期看見已有芽仔出了,不過實在太細,手機差,未能拍照。
回復

mrssiu 發表於 2017-10-25 07:37:11 |顯示全部樓層
實在佩服tang 兄用心培育每棵花的心機,看待每棵花如珍寶,不離不棄的照顧,折株再能重現生機
回復

taxitang 發表於 2017-10-25 09:37:42 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2017-10-25 07:37
實在佩服tang 兄用心培育每棵花的心機,看待每棵花如珍寶,不離不棄的照顧,折株再能重現生機 ...

謝謝!其實有部分救不到的,但總要嘗試,讓它有生存機會。
每次細心望著它們有進展,也有喜悅感,所以往往芽仔長出,已經拍照紀錄。
回復

nightscrawler 發表於 2017-10-25 14:50:11 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-10-24 16:22
出得到新芽應該問題唔大,切忌施肥,不要太陽直曬,澆水亦不要太多太密,枯萎的狀況是甚樣,有冇圖?個人 ...

手上冇圖, 遲啲返去影底分享, 我懷疑可能我個樣濕度唔夠, 加埋大風佢又冇根所以慢慢變乾. 通常都係慢慢發黃之後就乾埋.
回復

nightscrawler 發表於 2017-10-25 14:51:22 |顯示全部樓層
蘭花DNA 發表於 2017-10-24 21:14
我慣常挑選較為肥壯的老菖,挷係樹皮或芒板上裸根種,天天噴水,多數都會出新芽長根。也試過落盆用水苔, ...

謝謝, 可能我都要試下上板, 好似出咗新芽後上板會好養啲?
回復

123下一頁