返回列表 發新帖

九層塔一問(22/11有嘢問!!!)

作者: yannes 發表于 2008-9-27 17:42:34
9798 55
hunhun 發表於 2008-11-26 22:13:53 |顯示全部樓層
吖....係!金不換同九層塔係比較耐炒味較濃,所以可以同D餸一齊落鑊

p.s.金不換同九層塔花唔同色,前紫後白 應該係咁上下,唔啱請指出
回復

pauline 發表於 2008-11-26 22:17:39 |顯示全部樓層
可以用來焗羊鞍,  剪碎basil, roasmary+ 蒜容 + 椒粒碎+蒜salt, 正到暈的. 我成日都煎來吃的.
回復

hunhun 發表於 2008-11-26 22:39:29 |顯示全部樓層
聽到已經流口水lu, 不過羊鞍我會用thyme+海salt+black pepper, 羊肉片就落茴香碎快炒, 用印度煎餅夾一大把,加sweet basil(一定要sweet basil,夠香甜), 最後加mustard 同syrup, 食之前再洒少少茴香粉!!包你食完重安吮手指
回復

gtrnismo 發表於 2008-11-26 22:43:11 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-11-23 14:48 發表

gtrnismo,
炒由魚
係咪三色辣椒+羅勒+魷魚, 仲要唔要+蒜頭+洋蔥?

蒜頭+洋蔥起鍋? 吾清楚wor

你太睇得起我喇, 我係理論派哈哈哈
回復

gtrnismo 發表於 2008-11-26 22:44:00 |顯示全部樓層
原帖由 hunhun 於 2008-11-26 22:39 發表
聽到已經流口水lu, 不過羊鞍我會用thyme+海salt+black pepper, 羊肉片就落茴香碎快炒, 用印度煎餅夾一大把,加sweet basil(一定要sweet basil,夠香甜), 最後加mustard 同syrup, 食之前再洒少少茴香粉!!包你食完重安吮 ...

呢個我buy

正呀sea salt + thyme
回復

hunhun 發表於 2008-11-26 22:49:45 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-11-26 22:43 發表

蒜頭+洋蔥起鍋? 吾清楚wor

你太睇得起我喇, 我係理論派哈哈哈

千祈唔好落洋葱!!!
信我!!你炸D洋葱圈尼做配菜就得!!
唔啱味架
如果你用尼煲海鮮飯or濃soup就ok lor

回復

gtrnismo 發表於 2008-11-26 23:18:32 |顯示全部樓層
原帖由 hunhun 於 2008-11-26 22:49 發表

千祈唔好落洋葱!!!
信我!!你炸D洋葱圈尼做配菜就得!!
唔啱味架
如果你用尼煲海鮮飯or濃soup就ok lor

我抄野起鍋成日用蒜頭 60%. 蔥頭20%, 蔥10%, chives5%, 洋蔥5%切到超碎)
我亦經常做實驗, 囉自己尼做
回復

hunhun 發表於 2008-11-27 00:07:40 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-11-26 23:18 發表

我抄野起鍋成日用蒜頭 60%. 蔥頭20%, 蔥10%, chives5%, 洋蔥5%切到超碎)
我亦經常做實驗, 囉自己尼做

都好吖, 洋葱係取其甜味吖嘛,可以落少D糖tim,只係太多會痴鑊jei
回復

yannes 發表於 2008-11-27 09:06:03 |顯示全部樓層
大家對九層塔的食法都好有研究喎!!!
真的不用落肥?? 但係現在我見佢出左花花後下面的葉黃得好快...
唔知因咩事呢??我琴日仲手快快落左幾粒紅肥......

花花都大左好多了!!!

花花都大左好多了!!!
回復

hunhun 發表於 2008-11-27 10:38:27 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-11-27 09:06 發表
大家對九層塔的食法都好有研究喎!!!
真的不用落肥?? 但係現在我見佢出左花花後下面的葉黃得好快...
唔知因咩事呢??我琴日仲手快快落左幾粒紅肥...... ...

千祈唔好比佢出花呀, 出完就老, 老左就會........
肥方面...我會用好稀嘅液肥做急救...一個星期一次淋少少,噴少少, 最多四次
其實又點會唔洗落吖, 不過唔同季節個量唔同啫, 春天前, 夏天時落少少粒肥lor
回復

yannes 發表於 2008-11-27 20:22:37 |顯示全部樓層
真的唔可以俾佢開花???咁我昤不是要現在就摘左佢???
請指教~~~~~~~~~~!!!!!!!!!!!!
回復

gtrnismo 發表於 2008-11-27 22:19:25 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-11-27 20:22 發表
真的唔可以俾佢開花???咁我昤不是要現在就摘左佢???
請指教~~~~~~~~~~!!!!!!!!!!!!

如果你得一種basil是可以的
如果你有其他種類就有機會混種

開花或插枝都是basil繁殖方法, 看你選擇什麼
回復

yannes 發表於 2008-11-28 09:04:26 |顯示全部樓層
聽到你地咁講...我真的有點不捨得個花蕾...但我又唔想佢咁快老死...
畢竟它只來到我家一段好少的時間... 我今晚回家就會摘花蕾了...
謝謝指教!!!!!!
回復

yannes 發表於 2008-12-1 13:21:40 |顯示全部樓層
上星期俾高人[花非花]拍教 , 說多一點修剪 , 就會生得好好的了 ,
所以我見佢生得好高 , 所以順便剪多一點 , 做埋插枝送給朋友~
如果我有什麼地方做得不對!!!請指教~~~~~

修剪前~

修剪前~

修剪後及已把分枝插入泥了!!

修剪後及已把分枝插入泥了!!

其中一盆已經俾人認領了~^^

其中一盆已經俾人認領了~^^
回復

farfeifar 發表於 2008-12-1 13:28:20 |顯示全部樓層
喂, 唔好下下叫高人, 我呢d平民受唔起會噴血架!
wah~原來你棵野生到咁高, 比我一早剪o左佢啦!
回復

yannes 發表於 2008-12-1 21:39:31 |顯示全部樓層
就係多得高人你偷閒指教我先知要剪剪佢咋!!!HEHE~~!!現在只等佢復原及插枝是否成功生長囉~~!!!係呢??請問一下...現在仲會唔會太長了???
回復