九層塔一問(22/11有嘢問!!!)

作者: yannes 發表于 2008-9-27 17:42:34
9806 55
yannes 發表於 2008-10-2 21:52:08 |顯示全部樓層
不是只作調味的嗎??可以當菜食的??
回復

草民 發表於 2008-10-2 21:55:34 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-10-2 21:52 發表
不是只作調味的嗎??可以當菜食的??

要有創新思維
回復

ChrisTsui 發表於 2008-10-2 22:03:12 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-10-2 21:45 發表
我已經即刻做左喇

嘩~羅勒烏冬~
有創意喎~
回復

小寶 發表於 2008-10-2 22:13:28 |顯示全部樓層

我已經即刻做左喇

加埋番茄添, 一定好好味!
回復

yannes 發表於 2008-10-2 22:42:49 |顯示全部樓層
我會向各位學習下的了!!!!!!
回復

茉莉花 發表於 2008-10-2 22:47:37 |顯示全部樓層
哇, 咁落法太多啦, 會食厭的 , 加1枝的量(切碎)已經好出味,
我煑2人份的菜大約剪3枝頂葉.

香草一般好少用水煮的(除了泡茶或入湯增味),
可以炒香蒜頭羅勒, 加肉碎炒, 再加蕃茄醬/碎粒煮軟(罐頭亦可), 加鹽和黑椒調味, 按個人口味加點蘋果醋又得.
也可以加其他配料生打成醬醮海鮮/ 塗麵包.

以下食譜:
http://allrecipes.com/Recipes/He ... ViewAll.aspx?Page=3

回復

yannes 發表於 2008-10-2 22:59:13 |顯示全部樓層

回復 26# 茉莉花 的帖子

謝謝~!!!!!!
回復

gtrnismo 發表於 2008-10-2 23:29:21 |顯示全部樓層

哈哈哈哈哈哈

我已經即刻做左喇

笑爆
你好快wor
真系有創意新思維
見倒都肚仔餓
回復

gtrnismo 發表於 2008-10-2 23:44:32 |顯示全部樓層

應該不是吧

原帖由 茉莉花 於 2008-10-2 22:47 發表
哇, 咁落法太多啦, 會食厭的 , 加1枝的量(切碎)已經好出味,
我煑2人份的菜大約剪3枝頂葉.

香草一般好少用水煮的(除了泡茶或入湯增味),
可以炒香蒜頭羅勒, 加肉碎炒, 再加蕃茄醬/碎粒煮軟(罐頭亦可), 加鹽和 ...

越南生牛肉粉, 應該都同草民哥哥既差不多用滾水綠架wor
烤好的牛骨洋蔥湯底加basil, 幼身彈牙麵條+上4種香草, thai lime+thai chili, 生牙菜+生牛肉一下子於滾湯裡面變成半生熟

Waaaaaaaaa, 好懷念呀﹗

其實basil乃係香草之王, 於世界各地都有人使用
配答多的是, 不單有水煮, 而且有滾油泡, 晒乾做herb mix, 當然不能不提是 pesto sause

pine nuts, garlic, basil, olive oil, a lilbit of salt
grind em, mix them and thats pesto!
回復

fianfumy 發表於 2008-10-2 23:59:59 |顯示全部樓層

果然識飲識食 ............

原帖由 gtrnismo 於 2008-10-2 23:44 發表

越南生牛肉粉, 應該都同草民哥哥既差不多用滾水綠架wor
烤好的牛骨洋蔥湯底加basil, 幼身彈牙麵條+上4種香草, thai lime+thai chili, 生牙菜+生牛肉一下子於滾湯裡面變成半生熟 :i ...

BASIL 真係好多整法呀 , 我都好懷念越南生牛河 , 煮好後趁熱夜幾塊 九層塔入去 , 好香呀 !

另用九層塔做的 "辣椒香葉炒肉碎" 都勁好味
回復

gtrnismo 發表於 2008-10-3 00:59:45 |顯示全部樓層

大家都為食

原帖由 fianfumy 於 2008-10-2 23:59 發表

BASIL 真係好多整法呀 , 我都好懷念越南生牛河 , 煮好後趁熱夜幾塊 九層塔入去 , 好香呀 !

另用九層塔做的 "辣椒香葉炒肉碎" 都勁好味

辣椒香葉炒肉碎, 好正wor, 我系大陸食過類似既野
不過系炒由魚

其實sun dried tomato pesto 果D油真系好香
用sun dried tomato pesto既olive oil+麻油我覺得香到打999
回復

yannes 發表於 2008-10-3 10:35:52 |顯示全部樓層
看看明天是否同個朋友試一試先~!!!
回復

yannes 發表於 2008-11-22 09:00:41 |顯示全部樓層

是不是花蕾??

由於覺得九層塔現在生得越來越高...所以最近又有想摘芽的決心!!
點知...見佢唔似新芽的樣子,怕佢係花蕾,如果真的是花蕾我就唔摘,等佢好好開花~
仲有...唔知點解,佢近泥的葉都開始黃了...是不是肥唔夠??我上星期有落花非花的紅肥!!
DSC06484 (Medium).JPG
回復

ChrisTsui 發表於 2008-11-22 16:15:54 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-11-22 09:00 發表
由於覺得九層塔現在生得越來越高...所以最近又有想摘芽的決心!!
點知...見佢唔似新芽的樣子,怕佢係花蕾,如果真的是花蕾我就唔摘,等佢好好開花~
仲有...唔知點解,佢近泥的葉都開始黃了...是不是肥唔夠??我上星期有落 ...

呢d係花蕾呀~
佢會開花,花榭後可以採收種子,如果收唔切,佢地會隨風亂飄,然後落地生根~
我屋企成日隔幾呎遠就會無la la發現九層塔小苗~
回復

yannes 發表於 2008-11-22 17:05:51 |顯示全部樓層
請問要不要幫佢授粉的??咁現在可以KEEP住落肥嗎??
回復

ChrisTsui 發表於 2008-11-22 19:43:34 |顯示全部樓層

回復 35# yannes 的帖子

我種o係露天地方,冇乜點理佢地~
幾個月都冇追過肥,只係當初移落泥地時落o左基肥咋~
佢地十分粗生,有d種子飄去d好貧瘠o既沙土,都一樣長出小苗~
回復

yannes 發表於 2008-11-23 14:11:04 |顯示全部樓層

回復 36# ChrisTsui 的帖子

OK~咁即係我不用追見了啦~~~~!!?定做平時做開的??
回復

kwanyeehui 發表於 2008-11-23 14:48:09 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-10-3 00:59 發表

辣椒香葉炒肉碎, 好正wor, 我系大陸食過類似既野
不過系炒由魚

其實sun dried tomato pesto 果D油真系好香
用sun dried tomato pesto既olive oil+麻油我覺得香到打999 ...

gtrnismo,
炒由魚
係咪三色辣椒+羅勒+魷魚, 仲要唔要+蒜頭+洋蔥?
回復

farfeifar 發表於 2008-11-24 10:48:52 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-11-23 14:11 發表
OK~咁即係我不用追見了啦~~~~!!?定做平時做開的??

原來香草係可以唔下肥~
我而家試下完全冇肥睇下佢仲會唔會生得好d先!
回復

hunhun 發表於 2008-11-26 22:09:37 |顯示全部樓層
其實羅勒係唔襟煮架各位, 最好收左火先落, 咁先保持到佢嘅香味, 而且太熱會令佢有苦味架

Sweet basil可以煮蕃茄
金不換煮炸雞
九層塔就三杯雞同蠔餅 la

好正架
回復