九層塔一問(22/11有嘢問!!!)

作者: yannes 發表于 2008-9-27 17:42:34
9757 55
剛在花墟買回來的 , 佢健康嗎??要不要立即落肥??
要不要分盤??可以唔分嗎??因為我每次分都會死哂......
另外我仲想問問 , 九層塔和羅勒不是同一種東東寸的嗎??
為什麼佢地個樣不同的??那一個是可以食用的??

farfeifar 發表於 2008-9-27 18:54:46 |顯示全部樓層
羅勒有n咁多種架!
你呢隻似我種緊個d金不換(thai basil) 喎!
狂met就會勁生架喇, hehe~
回復

gtrnismo 發表於 2008-9-28 12:13:07 |顯示全部樓層

九層塔,羅勒,金不換

以我所知應該係同一種植物不過不同的名字而已

九層塔代表花開的時候有9層 (數過好似係)
金不換就係代表有再多的錢都不能代替它 "king of herbs"的地位
是泰國傳過來的叫法吧

basil我未聽過有不能食用的品種
單看樣子很難辨別, 因為不同品種因為生長環境不同可影響它的形態
用手察察它憑它的味道就最好證明它是什麼種類

但有些種類外表是看得出來的: 例如 lemon basil的stem是比較軟的
而cinnamon的是較硬
回復

草民 發表於 2008-9-28 17:14:14 |顯示全部樓層
咁我呢堆野叫咩呀add3icon
撈亂哂喇,D味道。

回復

yannes 發表於 2008-9-28 20:39:12 |顯示全部樓層
以下就是我果日去花墟見到的2個品種 , 原本我個人對這個的興趣不太 ,
因為我個人比較喜歡種瓜呀果呀菜呀 , 因為可以種左出來就食...可惜我乎成功過....
而令我會種九層塔...就是我個廚師男友 , 他說他煮好的意大利粉都會放香草 ,
而且放左之後是比未放的好味好多 , 又咁啱...我是最喜歡食意大利粉...所以我都想試下!!!
以下的圖唔知答案對不對??我都是睇到盆上寫的講比大家知...有錯請更正!!
另外有個問題想問問 , 咁...薄荷又是不是款款都食得的??

九層塔

九層塔

羅勒

羅勒
回復

yannes 發表於 2008-9-28 20:43:11 |顯示全部樓層

回復 2# farfeifar 的帖子

我等唔切要種了..所以走左去買一盆種住先~
而且又見你的種子是羅勒 , 所以買另一個名字的[九層塔]~
好期待你的種子!!!!!
回復

yannes 發表於 2008-9-28 20:46:51 |顯示全部樓層

回復 3# gtrnismo 的帖子

謝謝你的回答~ 啲花花真係有9層架??
好期待會種出花花來~~~!!!!
回復

yannes 發表於 2008-9-29 12:48:12 |顯示全部樓層
另外有個問題想問問 , 咁...薄荷又是不是款款都食得的??
回復

gtrnismo 發表於 2008-9-29 16:43:35 |顯示全部樓層

以我所知應該無一隻有毒

原帖由 yannes 於 2008-9-29 12:48 發表

但好多香草都有藥性, 例如parsley大肚婆已經唔食得
要進食, 必定要肯定其學名, 做好研究才試。

款款都食得就無乜可能, 因為薄荷過百種, 同埋肯定有D用尼做翻簡/洗頭水好過食用
因為有幾款真係聞一聞即克無能.....好難頂架隻味
回復

farfeifar 發表於 2008-9-29 17:17:29 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-9-29 16:43 發表

但好多香草都有藥性, 例如parsley大肚婆已經唔食得
要進食, 必定要肯定其學名, 做好研究才試。

款款都食得就無乜可能, 因為薄荷過百種, 同埋肯定有D用尼做翻簡/洗頭水好過食用
因為有幾款真係聞一聞即克無能.... ...

聞一聞即克無能
回復

farfeifar 發表於 2008-9-29 17:19:08 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-9-28 20:39 發表
以下就是我果日去花墟見到的2個品種 , 原本我個人對這個的興趣不太 ,
因為我個人比較喜歡種瓜呀果呀菜呀 , 因為可以種左出來就食...可惜我乎成功過....
而令我會種九層塔...就是我個廚師男友 , 他說他煮好的意大利 ...

我比你個d種子英文叫sweet basil(食得的) hehe~
回復

yannes 發表於 2008-9-30 09:19:27 |顯示全部樓層

回復 9# gtrnismo 的帖子

哦~~香草都有好多學問!!!
thx~你的解答!!!
回復

yannes 發表於 2008-9-30 09:20:09 |顯示全部樓層

回復 11# farfeifar 的帖子

咁...簿荷呢??是不是都是食得的??
回復

farfeifar 發表於 2008-9-30 10:21:22 |顯示全部樓層
都係食得的, 不過有排種~
回復

yannes 發表於 2008-9-30 12:54:03 |顯示全部樓層

回復 14# farfeifar 的帖子

要....種好耐架???我以前種過....起初係超幼的...之後好快就死了....
回復

茉莉花 發表於 2008-9-30 18:47:42 |顯示全部樓層
我其中一隻貓勁鐘意咬草, 包括羅勒, 不過農夫朋友話羅勒可以幫埋佢杜蟲, 我任得佢咬.
用黎煮番茄 / 炒蛋味道一流, 太多可以摘d黎浸橄欖油.
羅勒的精油有助提升記憶力, 考試前溫書可以用羅勒精油, 食就唔知勒
回復

yannes 發表於 2008-9-30 19:43:36 |顯示全部樓層
你的意思是不是羅勒/九層塔都可以俾龍貓食的??
炒蛋時,是不是要把羅勒切碎先??
回復

茉莉花 發表於 2008-10-2 18:48:14 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-9-30 19:43 發表
你的意思是不是羅勒/九層塔都可以俾龍貓食的??
炒蛋時,是不是要把羅勒切碎先??

我屋企幾隻貓只有一隻鐘意食咋, 龍貓唔知得唔得, 最好問下獸醫.
烹調時我只係求其meet碎佢. 羅勒+蕃茄+意粉一直都係最佳配搭, 加入意粉醬度都好好味道.
回復

yannes 發表於 2008-10-2 21:41:00 |顯示全部樓層

回復 18# 茉莉花 的帖子

等我下次都試下你的做法先!!!
回復

草民 發表於 2008-10-2 21:45:32 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-10-2 21:41 發表
等我下次都試下你的做法先!!!

我已經即刻做左喇
烏冬 001a.jpg

烏冬 010a.jpg
回復

123下一頁