返回列表 發新帖

今日買左木瓜苗呀~ 好開心呀. 請問...

作者: YIN 發表于 2008-9-27 17:19:17
5652 45
亞實 發表於 2008-10-31 14:10:38 |顯示全部樓層
我都剛剛下了木瓜核,
要一星期先有茅,我果d100%出苗,
一盆裡有成10粒, 唔知點算!
回復

susan625 發表於 2008-10-31 14:37:02 |顯示全部樓層
原帖由 Workingbee 於 2008-9-27 22:18 發表

哦.....唔該哂.
咁應該幾耐淋一次水 同拖乜肥同幾耐一次?

我都有種,但幾耐淋一次水?我天天淋但葉好快變黃,不長葉。
回復

Workingbee 發表於 2008-10-31 23:24:18 |顯示全部樓層
原帖由 susan625 於 2008-10-31 14:37 發表

我都有種,但幾耐淋一次水?我天天淋但葉好快變黃,不長葉。

唔可以日日淋水架...水多葉都會黃,
不過我個棵都有黃葉, 唔知點解?
回復

YIN 發表於 2008-11-2 02:13:46 |顯示全部樓層

回復 38# 花園仔 的帖子

我棵木瓜係點死既呢... 係有一個原因既... 我棵大苗苗本來都生得好地地... 有一日. 我個FRD來我家. 見佢d葉吳多健康. 黃黃地. 就看下佢咩事. 點知. 一看~     原來葉底有d一點點一點點好細好細既小蟲蟲....... 佢用手一按.    好以拍蚊咁. 一pad 啡色. 好可怕. ...再看.  好多葉底都有. 我就剪左有既葉佢. 之後,我個frd 就見我家有一支"花寶既殺蟲水.... 就噴落去..  點知..... 苗苗... 第二日. 謝哂. 乾哂....我個frd就剷起佢看, 見佢d根原來好小.好細....再 過多兩日.... 無哂生氣.  死左la.
回復

YIN 發表於 2008-11-2 02:15:10 |顯示全部樓層
我都會試下用種子種先.... 多謝大家既意見.
回復

gary1 發表於 2008-11-2 13:38:40 |顯示全部樓層
加油
再接再厲
回復