想問係咩來? 在我公司的紫羅蘭旁... 生了???

作者: YIN 發表于 2010-9-20 15:30:06
2583 9
想問係咩來? 在我公司的紫羅蘭旁... 生了???幾粒茹仔, 黃色.
之前剪左, 2日內又生了. 咩來???? 有無人答到我???

係吳係要剪走佢? 定點? IMG_1742.JPG IMG_1748.JPG IMG_1923.JPG IMG_1926.JPG
wah1004 發表於 2010-9-20 17:49:59 |顯示全部樓層
好像是菇類的東西?
回復

tongtony 發表於 2010-9-20 17:59:44 |顯示全部樓層
無辜辜,多咗幾粒草姑,真有趣!add7icon
回復

YIN 發表於 2010-9-21 15:45:27 |顯示全部樓層
係呀, 無啦啦多左幾粒姑, 但我想知係點解會生既???? 即係代表咩????
回復

HI-NAMASTE 發表於 2010-9-21 15:48:44 |顯示全部樓層
好似個蛇頭咁樣
回復

孖吉 發表於 2010-9-21 15:55:57 |顯示全部樓層
係呀, 無啦啦多左幾粒姑, 但我想知係點解會生既???? 即係代表咩????
YIN 發表於 2010-9-21 15:45

泥炭土太多~
回復

kobyip 發表於 2010-9-21 16:35:59 |顯示全部樓層
見到咁樣, 做乜仲唔換泥呀, 由得佢搶營養add3icon
回復

YIN 發表於 2010-9-21 17:29:01 |顯示全部樓層
oh ths, 今朝返來粒姑好大呀,不 下午我林水後就死了.
回復

YIN 發表於 2010-9-21 17:32:13 |顯示全部樓層
回復 6# marcuslee

但,我地只係用普通科學泥... 吳識係咩成份..... 咁大家又知吳知咁既情況係吳係好正常? 因我地都從未見過... 而且係咩姑來?
回復

孖吉 發表於 2010-9-21 17:56:43 |顯示全部樓層
回復  marcuslee

但,我地只係用普通科學泥... 吳識係咩成份..... 咁大家又知吳知咁既情況係吳係好正 ...
YIN 發表於 2010-9-21 17:32

我要更正,你的泥不是太多泥炭土,呢種科學泥入面主要成份係啡色的椰糠,菇就是長在椰糠上。

如果你用的是紫羅蘭三合一土,或者用 1:1:1 混合比例的 泥炭土:珠石:蛭石,菇菌可以着床的地方不會很多,生菇的情况會少些發生。

加上,如果太耐冇換泥,椰糠腐化,亦會容易長菇。

我相信大家比較少出現這情況,因為只要用 1:1:1 的混合土 和經常換泥,這情況應該不會發生
回復