種球根植物, 需要拖肥?

作者: YIN 發表于 2011-10-24 21:03:34
2053 5

好開心今年我又種了兩粒種子, 一粒係百合, 一粒係我好愛既"大理花"

我想問下...種球根植物, 需要拖肥? 我真係好想成功地種到開心, 尤其係大理花好貴呀....
吳知大家又有咩心得?

yanfung 發表於 2011-10-24 21:38:42 |顯示全部樓層

網上找到既資料

磷素 P
促進花、果生育,磷是構成細胞核及原生質的主要成分,能助長根部發育,吸收養成,促進花芽形成、開花、結果。缺乏時根系功能轉弱,影響開花、結果。觀花觀果植物及球根花卉需要較多的磷肥。

鉀素 K
促進莖、根生育 ,鉀能促使細胞新陳代謝正常化,強化根莖,枝幹健全發展,增進葉簇花色觀,抵抗病蟲害。

我自己~
初期落花寶5號,
到左大d再落花寶2號(個包裝寫球根用4號)...一星期1次(我是,盡量比說明書裡的再溝稀d)
我用2號的原因是 1, 我已經買左,而且我其他花同時用2號
                            2, 2號比較平均 20氮 20磷 20鉀
(以上有錯請更正~唔該!!^^)
回復

yanfung 發表於 2011-10-24 23:40:09 |顯示全部樓層
你買既應該是球根不是種子

評分

查看全部評分

回復

YIN 發表於 2011-10-28 19:06:50 |顯示全部樓層
我買的是我心愛的"大理花"根球.

現在佢一天天長芽了. 好開心.
回復

YIN 發表於 2011-12-2 15:52:53 |顯示全部樓層
嘩, 2個月後佢長到100CM 高.. 但未見有花雷...
回復

YIN 發表於 2011-12-2 16:45:12 |顯示全部樓層
大家看下佢既生長情況.
回復