作者: YIN 發表于 2010-2-4 17:57:44
1821 9
想問下有無人知, 我2星期前界左水仙球.  現在D葉好長好長... 而且D花LUM都出哂來... 點算呀?
請問係吳係吳夠陽光才會咁, 如果係. 一日要哂幾耐呀? 長左既...係吳係無辦法呀?   可吳可以令佢長得慢D呀?
加小D水又得吳得?
夜魔 發表於 2010-2-4 18:23:22 |顯示全部樓層
1. 種之前浸矮壯素..
2. 猛太陽
3. 剪短 d 葉佢 XDDD
回復

YIN 發表於 2010-2-4 18:49:19 |顯示全部樓層
我就係之前無放矮仔粉...
現在唯有哂佢多D啦.....
回復

curiosity 發表於 2010-2-4 18:59:10 |顯示全部樓層
但係一曨就好快開花
我初5浸, 依家d花lum都係出哂黎
所以依家我唔敢曬佢
好驚到新年時開哂.....
回復

YIN 發表於 2010-2-4 19:54:37 |顯示全部樓層
下... 咁有咩辨法呀?   咁下去... 未新年都開哂花LU  >0< HELP
回復

神農侍 發表於 2010-2-4 22:59:42 |顯示全部樓層
回復 1# YIN

你浸得太早啦!過年前應該會開晒! (我上個星期六先浸 )
回復

YIN 發表於 2010-2-5 00:09:29 |顯示全部樓層
回復 6# 神農侍

但花墟既叔叔話要26-28日前浸呀.... 會吳會今年暖左? 我想我要分段浸好D. 又學會了時間的掌握了.
回復

神農侍 發表於 2010-2-5 05:13:57 |顯示全部樓層
回復  神農侍

但花墟既叔叔話要26-28日前浸呀.... 會吳會今年暖左? 我想我要分段浸好D. 又學會了時 ...
YIN 發表於 2010-2-5 00:09

其實﹐以香港 0既氣溫 0黎講﹐20日內一定開花!今年  0既氣溫咁暖﹐我認為只係需要14~5日!所以我 0個盆應該會 0係年三十既開花! 佢 0地賣花 0既想做多 0的生意﹐所以亂咁作的時間!
回復

Vinia 發表於 2010-2-6 11:00:57 |顯示全部樓層
其實﹐以香港 0既氣溫 0黎講﹐20日內一定開花!今年  0既氣溫咁暖﹐我認為只係需要14~5日!所以我 0個盆應 ...
神農侍 發表於 2010-2-5 05:13

我上星期六買了巳浸的水仙頭,昨日巳開花,到下星期都差不多花晒.故今日又要去花墟買未啱快開的水仙頭.
回復

夜魔 發表於 2010-2-6 20:23:52 |顯示全部樓層
回復  神農侍

但花墟既叔叔話要26-28日前浸呀.... 會吳會今年暖左? 我想我要分段浸好D. 又學會了時 ...
YIN 發表於 2010-2-5 00:09

理論上係... 實際上.... 近年好少要種 >26 日先開花...
除左近年有一年係超凍之外 ...
回復