我今天把走莖上盆喇

作者: 孖吉 發表于 2008-9-26 01:01:06
2032 9
今天收到 lameric 分享的 Blue Heaven ( 謝謝 lameric 的分享 ),急不及待把它上盆 ....

大的走莖上己經生了小走莖喇!

通常走莖向横生,而葉子是向上生的。所以我習慣將走莖的柄切短,方便入泥。只保留走莖柄末端轉彎的地方,那位置最易生根。
切的時候發覺毛毛柔軟的 Blue Heaven 的柄的頗硬的,應該比較強壯,小走莖應該也可切下來繁植。

金泥:珠石:泥炭苔 = 1: 1.5 : 1 ( 視乎環景,可以比 AV 泥用多一點泥炭苔 ),淋水7~8 成濕,於泥面掘一個比枝條大一點的小洞

走莖輕輕放入小穴中便可,不用壓實泥面
加蓋保濕,放在沒有陽光直射的地方一至兩個星期,期間避免決水。見到小葉長大或長出新葉,即表示己經生根,可移往較多陽光的地方。
rosekarming 發表於 2008-9-26 01:12:54 |顯示全部樓層
嘩~圖文並X, 好有心機呀, 多謝傳授, 非常有用呀add4icon
回復

lameric 發表於 2008-9-26 01:44:16 |顯示全部樓層
樹蛙!!! 講解得好詳細!! 最叻係你!!! 唔該晒!!
回復

Alfphy 發表於 2008-9-26 03:24:51 |顯示全部樓層
好仔細的分享,謝謝!
你咁有心機,走莖一定好快大!
回復

莉莉 發表於 2008-10-1 01:02:59 |顯示全部樓層
你好長細喎...比十個good你 ~ 但我我果條都幾長下喎~~咁要不要羅返出來前短佢呀...咁如果剪左枝莖又點呀....請樹蛙指教下啦...謝謝
回復

孖吉 發表於 2008-10-1 07:34:17 |顯示全部樓層
唔好講話敎啦
每個人都有自己的喜好和習慣,只要種物健康,其他都是小問題。再者,你睇返惡姨的 Blue Heaven 都冇剪枝莖,都種得好靚呀
喜蔭走莖好快出根架,概然係咁,俾佢休息一下,開幾朵靚花花先啦。苐時生左好多走莖或者株形唔靚再修剪都未遲。
回復

惡姨 發表於 2008-10-1 09:52:01 |顯示全部樓層
樹蛙大大, 過獎喇, 我邊度有咁叻喎, 乜都唔識之下, 是旦種吓玩吓咋, 咁啱係開花季節, 先有花睇吓咋....
回復

孖吉 發表於 2008-10-1 11:04:39 |顯示全部樓層
惡姨客氣喇,大家都等你的開花照呀
回復

fatball 發表於 2008-10-1 12:28:47 |顯示全部樓層
好詳細丫, 我最LIKE 看圖學習架LA (易明好多)  
回復

C0126 發表於 2008-10-3 12:46:41 |顯示全部樓層
學到野....多謝....
回復