我的小小植物天地 (9-Apr-2017更新)

作者: wongcc 發表于 2016-1-16 23:36:49
19656 315
wongcc 發表於 2016-7-24 10:58:06 來自手機 |顯示全部樓層
K. Blizzard's Lady in Red  分享回來好開心,見佢十幾日都冇乜反應,掘出嚟睇下,唔知點解成條虫虫軟晒,而且漸漸變黑發霉,可能救唔番啦!對不起呀!已經儘力!可能是我家中太焗熱啦!
回復

B17 發表於 2016-7-24 11:43:12 |顯示全部樓層
蟲都熱死咁利害 冇理熱得過我個高溫露台,我d貓蟲都冇死,至多熱到唔發芽
回復

wongcc 發表於 2016-7-24 15:35:52 來自手機 |顯示全部樓層
唔知呀!分享番嚟時都係軟焾焾,我以為佢响郵寄途中焗親呀!比佢沖涼,沖完涼,好似冇咁軟,咪落泥種囉,十幾日無聲無氣,咪摷佢出來睇下囉,見佢軟到一pet醬咁,仲由白變黑色添,我諗已死咗㗎啦!
回復

wongcc 發表於 2016-7-24 15:43:58 來自手機 |顯示全部樓層

淡橘色風雨蘭開花照(謝謝月兔耳大大)
回復

wongcc 發表於 2016-7-29 07:21:19 來自手機 |顯示全部樓層

迷岩S. Stone's Mario 又結了兩個花苞並多長一層葉子喱!

好耐冇見Melb大呀!謝謝賞花賞分鼓勵

評分

查看全部評分

回復

Melb 發表於 2016-7-30 18:13:01 |顯示全部樓層
你的迷岩無徒長

真係好呀

回復

wongcc 發表於 2016-7-30 22:01:59 來自手機 |顯示全部樓層

Melb版大,係咪迷岩唔似風雨蘭,火球花咁,需要大量陽光都得,所以用燈照都可以正常生長無變高人呢!看看她側面照,層次都算均勻喱!
回復

B17 發表於 2016-7-30 22:19:49 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-7-30 22:01
Melb版大,係咪迷岩唔似風雨蘭,火球花咁需要大量陽光都得,所以用燈照都可以正常生長無變高人呢!看看她側 ...

完美,可以去參展
回復

wongcc 發表於 2016-7-31 12:56:47 來自手機 |顯示全部樓層
b大,你不要取笑我呀!你大大的迷岩一出,誰與爭鋒,我們這些做小的新人類,只求勿草菅岩命貓命,稍為種得似樣d, 又得到各位大大不吝指教,慷慨分享,間中有花賞,人生一樂事也,別無所求啦!參展係高調出位的動作,唔啱我呢d低調抆車邊的微小花友㗎!
回復

wongcc 發表於 2016-7-31 13:02:10 來自手機 |顯示全部樓層
見到到手香長得夠份量煲湯啦!今天又煲好好味的到手香湯水,唔知gun爺上次試飲完之後,仲夠唔夠胆再煲第二次呢?
回復

Melb 發表於 2016-7-31 16:17:48 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-7-30 22:01
Melb版大,係咪迷岩唔似風雨蘭,火球花咁,需要大量陽光都得,所以用燈照都可以正常生長無變高人呢!看看她 ...

我的真到生到好長

唔見得人了
回復

wongcc 發表於 2016-7-31 22:05:18 來自手機 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-7-31 16:17
我的真到生到好長

唔見得人了

Melb大,你是用天然光定是燈光呀!
回復

Melb 發表於 2016-8-1 19:52:48 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-7-31 22:05
Melb大,你是用天然光定是燈光呀!

天然....
回復

wongcc 發表於 2016-8-3 09:43:29 來自手機 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-8-1 19:52
天然....

用天然光不是比燈光更好的嗎!??? 有時種植物真係好難明解佢地要怎樣照料最好!我也有這個難題!我大部份花都還可以過得去,但有小部份真係種極都冇起息,半生不C咁呀!
回復

Melb 發表於 2016-8-4 20:08:22 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-8-3 09:43
用天然光不是比燈光更好的嗎!??? 有時種植物真係好難明解佢地要怎樣照料最好!我也有這個難題!我大部份 ...

我種死埋
回復

wongcc 發表於 2016-8-9 11:38:53 來自手機 |顯示全部樓層

在tb淘的兩種風雨蘭都開花啦!
尚算健康呢!
金黃色風雨蘭(Zephyranthes Citrina)
草原日落風雨蘭(Zephyranthes Sunset  Strain)
回復

wongcc 發表於 2016-8-9 12:25:19 來自手機 |顯示全部樓層

另一盆後期淘的風雨蘭 Zephyranthes Sunset Strain雖然所有葉都枯黃脫落,但仍爭取第二次的開花機會,居然一球同時間連開3花苞,真勁呀!二球可開4花,好理想,希望佢地可繼續抗菌,漸轉健康是我的願望,等着她的三花齊開呀!
回復

B17 發表於 2016-8-9 15:00:54 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-8-9 12:25
另一盆後期淘的風雨蘭 Zephyranthes Sunset Strain雖然所有葉都枯黃脫落,但仍爭取第二次的開花機會,居然 ...

一球開三花,好利害啊
回復

wongcc 發表於 2016-8-9 18:46:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-8-9 15:00
一球開三花,好利害啊

我都未試過,一球同時開2花都唔多,仲要開3花,可能受到侵襲,終極反抗呀!

10/8/2016  今日4花中率先開了單丁的一朵,顏色花紋線條明顯,花色很美。3胞胎未有動靜,不知是同時開還是先後開呢!

可愛的三胞胎,因受細菌侵襲,已經續一倒下去了。

謝謝Melb大賞分

評分

查看全部評分

回復

wongcc 發表於 2016-9-24 16:02:27 來自手機 |顯示全部樓層
Zephyranthes Krakatau 喀拉喀拉火山
回復