Episcia Thad’s Yellow Birds 可愛小黃花

作者: wongcc 發表于 2016-8-8 18:41:52
4131 72
Episcia Thad’s Yellow Birds (分享自iluvuboyz)
好可愛的小黃花呀!真的好感謝艾粒大大的分享,令我終於可擁有愛慕了很久的yellow birds.
2016-08-06-11-11-32 (1).png

評分

查看全部評分

紅豆包 發表於 2016-8-8 20:50:55 |顯示全部樓層
咁細棵就開花,種得好靚
回復

B17 發表於 2016-8-8 21:46:56 |顯示全部樓層
回復

pekklewin 發表於 2016-8-8 21:54:02 |顯示全部樓層
細細棵就開花, 好乖 !!
回復

wongcc 發表於 2016-8-8 23:42:44 來自手機 |顯示全部樓層
感謝各位大大經常支持鼓勵,十分感動呢!
回復

亞米米 發表於 2016-8-9 08:38:19 |顯示全部樓層
勁呀!咁細棵已經開花!~
回復

亞米米 發表於 2016-8-9 08:39:52 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-8-8 21:46
我的黃鳥長葉,出走莖,開花,然後爛根{
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto= ...

..我棵株已經長葉,出走莖,開花..............咁會唔會走埋最後一步呀~
回復

wongcc 發表於 2016-8-9 11:45:54 來自手機 |顯示全部樓層
唔會掛,應每棵都有唔同的情況掛
回復

B17 發表於 2016-8-9 12:15:40 |顯示全部樓層
亞米米 發表於 2016-8-9 08:39
..我棵株已經長葉,出走莖,開花..............咁會唔會走埋最後一步呀~

唔會,個個種到五代同堂,係得我成日種爛d喜蔭
回復

wongcc 發表於 2016-8-9 12:35:55 來自手機 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto= ...

但從相片睇嚟,你棵黃鳥d葉長得超靚喎,點解會突然爛根呀!會唔會有虫虫躲响根度食根㗎!
回復

B17 發表於 2016-8-9 14:53:16 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-8-9 12:35
但從相片睇嚟,你棵黃鳥d葉長得超靚喎,點解會突然爛根呀!會唔會有虫虫躲响根度食根㗎! ...

冇蟲冇菌,剪短再種又ok
回復

小紅楓樹 發表於 2016-8-9 15:43:55 |顯示全部樓層
這個品種, 種了3遍都系C路一條!
回復

wongcc 發表於 2016-8-9 18:41:04 來自手機 |顯示全部樓層
小紅楓樹 發表於 2016-8-9 15:43
這個品種, 種了3遍都系C路一條!

吓,點解咁講,有冇乜嘢寶貴種植經驗可以分享下!
回復

小紅楓樹 發表於 2016-8-9 23:23:49 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-8-9 18:41
吓,點解咁講,有冇乜嘢寶貴種植經驗可以分享下!

吾知呀,起初ok但每次出走莖或者大左D葉卜起或停滯不長就出事。
回復

wongcc 發表於 2016-8-10 00:07:05 來自手機 |顯示全部樓層
小紅楓樹 發表於 2016-8-9 23:23
吾知呀,起初ok但每次出走莖或者大左D葉卜起或停滯不長就出事。

咁有冇開過花

系無既 >.< 現在黄花只有 lemon tree  發表於 2016-8-10 09:57
回復

亞米米 發表於 2016-8-11 08:44:15 |顯示全部樓層
小紅楓樹 發表於 2016-8-9 23:23

..「走莖或者大左D葉卜起」.............我2樣都齊呀~~~~
回復

亞米米 發表於 2016-8-11 08:45:07 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-8-9 12:15
唔會,個個種到五代同堂,係得我成日種爛d喜蔭

..Why~~~??因為水多?定係水少嘅關係呀~?
回復

B17 發表於 2016-8-11 11:15:06 |顯示全部樓層
亞米米 發表於 2016-8-11 08:45
..Why~~~??因為水多?定係水少嘅關係呀~?

我都唔知點解,種大就會爛
爛過嘅有:aloha mauna loa,pink panther,yellow bird,Fanny Haague
未爛過嘅有:Blue Nile,Chocolate Cream,Strawberry Patch(呢隻未夠大未知 )
回復

iluvuboyz 發表於 2016-8-11 17:25:57 |顯示全部樓層
岩岩先見到cc您個post添~~~
您種得好好呀!!!~的的骰骰已經開到花啦~~~
回復

iluvuboyz 發表於 2016-8-11 17:26:53 |顯示全部樓層

我的黃鳥長葉,已出走莖,就黎開花,但吾想爛根....喎!!!!!
回復

1234下一頁