天台種乜東東の高壓林柿篇~8號風球吹斷咗

作者: BanbieChan 發表于 2008-9-4 12:37:14
8616 83
BanbieChan 發表於 2008-9-4 16:09:59 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-9-4 16:03 發表
Banbie:

1/環形剥皮先要在樹幹上用刀介一圈,再批左中間的皮,現在這個環形不平整
2/樹皮強行拔出來也不可以
3/木質層一見到就可以停,批完應該都是同一個色

春,夏都可以高壓,也可以講是該植物生長快的時段
要淋水
高 ...

fongkk 多謝你 ,咁我今晚要圓返個圈,咁依家突出樹皮嗰度,要點做,使唔使理佢呢add3icon 綁返實佢,等D泥可以貼住樹幹,用遮光網住佢,唔好唔曬太陽,仲有冇嘢可以做呢add3icon
回復

fongkk 發表於 2008-9-4 16:19:22 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-4 16:09 發表

fongkk 多謝你 ,咁我今晚要圓返個圈,咁依家突出樹皮嗰度,要點做,使唔使理佢呢add3icon 綁返實佢,等D泥可以貼住樹幹,用遮光網住佢,唔好唔曬太陽,仲有冇嘢可以做呢add3icon ...

突出樹皮位置,先用尼龍繩綁返實也可以試一下,然後再包泥
唔需要遮光,當它是獨立的植物來種植就可以

BanbieChan 努力,加油

回復

BanbieChan 發表於 2008-9-4 16:26:27 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-9-4 16:19 發表

好多謝你呀 fongkkadd6icon add6icon add6icon
我會努力同加油架
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-4 19:28:42 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-9-4 16:19 發表

fongkk 我頭先檢查過,突出嚟嘅樹皮唔見咗,唔知係咪自動埋咗口呢 ,咁我就返圓個頂,跟住緊緊 咁包返大包D嘅泥,唔知啱唔啱呢
回復

fongkk 發表於 2008-9-4 20:55:50 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-4 19:28 發表

fongkk 我頭先檢查過,突出嚟嘅樹皮唔見咗,唔知係咪自動埋咗口呢 ,咁我就返圓個頂,跟住緊緊 咁包返大包D嘅泥,唔知啱唔啱呢 ...

OK,祝成功
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-4 21:08:50 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-9-4 20:55 發表

OK,祝成功

fongkk唔該晒 add6icon add6icon add6icon
回復

Alfphy 發表於 2008-9-4 22:09:42 |顯示全部樓層
生根,生根,快d生根!
回復

蘑菇 發表於 2008-9-4 23:13:06 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-9-4 16:03 發表
Banbie:

1/環形剥皮先要在樹幹上用刀介一圈,再批左中間的皮,現在這個環形不平整
2/樹皮強行拔出來也不可以
3/木質層一見到就可以停,批完應該都是同一個色

春,夏都可以高壓,也可以講是該植物生長快的時段
要淋水
高 ...

圖文並茂,好犀利!! 佩服、佩服!
回復

蘑菇 發表於 2008-9-4 23:19:33 |顯示全部樓層
斑比,你包野係好典型嘅"鬆泡泡"
要放多d植料,扲落去有實實地嘅感覺,成個袋係要滿晒,就算成por野反轉咗d泥都唔會左"西"右"西"就為之"合格"
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-5 08:49:31 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-9-4 23:19 發表
斑比,你包野係好典型嘅"鬆泡泡"
要放多d植料,扲落去有實實地嘅感覺,成個袋係要滿晒,就算成por野反轉咗d泥都唔會左"西"右"西"就為之"合格" ...

磨菇唔該晒,你睇下幾緊 DSC00703.JPG

雙層透明膠紙,加上720度旋轉大迴環,以及密不通風嘅設計,ok嗎
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-5 09:29:03 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-4 22:09 發表
生根,生根,快d生根!

飛飛
回復

蘑菇 發表於 2008-9-5 10:24:08 |顯示全部樓層
斑比:你真係好可愛呀 ,仲好勤力、好有創意同好有心機tim。而家就差唔多喇,well done!

因為我未有相呀,不過我你網上搵咗一d相同資料,可以去睇睇:

http://www.kmvs.km.edu.tw/th01/空中壓條法/空中壓條法.files/frame.htm

http://www.hktraveler.com/green/visit/tc_pic1.htm

http://homepage.ntu.edu.tw/~b94608029/new_page_5.htm

http://www.cter.edu.tw/edu/mater ... B5L%A9%CA%C1c%B4%DE
回復

llaus 發表於 2008-9-5 10:47:54 |顯示全部樓層
問題:
是否一定要用水苔?
有無其他代替品呢?
回復

蘑菇 發表於 2008-9-5 10:53:28 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-5 10:47 發表
問題:
是否一定要用水苔?
有無其他代替品呢?

唔係,以前上園藝堂老師教係用泥架,因為生咗根就可以成包泥放入盆 (先拆咗個袋)
回復

llaus 發表於 2008-9-5 11:12:41 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-9-5 10:53 發表

唔係,以前上園藝堂老師教係用泥架,因為生咗根就可以成包泥放入盆 (先拆咗個袋)

又是道理

另一個問題:
d泥要幾濕呢?
是否要淋水呢?

回復

Alfphy 發表於 2008-9-5 11:12:52 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-9-5 10:24 發表
斑比:你真係好可愛呀 ,仲好勤力、好有創意同好有心機tim。而家就差唔多喇,well done!

因為我未有相呀,不過我你網上搵咗一d相同資料,可以去睇睇:

http://www.kmvs.km.edu.tw/th01/空中壓條法/空中壓條法 ...

完全同意啊!睇佢的post都好開心!
回復

蘑菇 發表於 2008-9-5 12:15:05 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-5 11:12 發表

又是道理

另一個問題:
d泥要幾濕呢?
是否要淋水呢?

d泥要徹底濕透,可將d泥放落一盆水,撈起,再用手揸番d水出黎,最好係揸到啱啱唔滴水就very正。

至於使唔使淋水,有花友有不同的意見,但目的都係保持d泥濕潤,所以一定要將袋口綁得好緊,令水份唔會流失。但有花友話要淋水,lum深一層,如果萬一d 水份真係流失咗,咪要淋番d水補充番law(但唔好"養"水),唔知咁講啱唔啱呢?
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-24 09:40:21 |顯示全部樓層
號風球之下,我por林柿

折開睇咗,係仲未有根嘅
依家暫時打斜剪咗個尾,用生根液開水浸住

請問跟住要點做呢

回復

新仔 發表於 2008-9-24 12:19:56 |顯示全部樓層
林柿..........加油............斑比................加油   
回復

llaus 發表於 2008-9-24 13:05:29 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-24 09:40 發表
http://a5556.myweb.hinet.net/msn/e_word/ew%20(221).gif號風球之下,我por林柿,吹斷咗http://a2233.myweb.hinet.net/msn/dears/dears%20(9).gif

折開睇咗,係仲未有根嘅http://a2233.myweb.hinet.net/msn ...

班比,妳支生根粉有無寫明唔可以同於食用植物啦??
回復