返回列表 發新帖

螞蟻是害蟲嗎?

作者: 農夫 發表于 2008-9-2 10:13:14
14442 49
農夫 發表於 2008-9-4 09:41:56 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-4 02:04 發表
kk,
間藥房最低消費係咁大包~
我都諗住留少少自用,其餘既寄比其他花友,睇吓有冇人要~
你認為呢包大約可以分幾多份比人呀?

嘩!嘩!嘩!
咁大包既
要小心存放
回復

豆豆 發表於 2008-9-4 20:51:26 |顯示全部樓層
今日去到咩都無晒
回復

fongkk 發表於 2008-9-6 12:29:06 |顯示全部樓層
ChrisTsui:
這就是我買的硼砂數量
做法
1/用匙或紙取少量硼砂

2/放入容器,內有少量熱水,一放入就會溶

3/加入蜜蜂完成
回復

chudaicheung 發表於 2008-9-10 08:38:17 |顯示全部樓層
我覺得硼砂都幾有效, 之前我家突然來了很多螞蟻, 我整咗一小碟硼砂加糖俾佢哋帶番去蟻后食, 過咗不夠一星期就唔見d螞蟻再出現, 我估已經毒死咗個蟻后~
回復

mpying02 發表於 2008-9-12 14:05:13 |顯示全部樓層
sure有, 我種左十幾年的文竹便是比佢地玩到game over
回復

農夫 發表於 2008-9-12 15:44:53 |顯示全部樓層
收到ChrisTsui 硼砂幾日啦, e+諗緊用唔用好,
因為怕家中壁虎食蟻會死.
唔死又怕家中d貓玩壁虎會中毒(幻想中.......)
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-12 20:42:44 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-9-12 15:44 發表
收到ChrisTsui 硼砂幾日啦, e+諗緊用唔用好,
因為怕家中壁虎食蟻會死.
唔死又怕家中d貓玩壁虎會中毒(幻想中.......)

農夫如果係室內有蟻,可以用滅蟻蛋(入水會霧煙,人畜要離開)我試過用,好得
回復

fianfumy 發表於 2008-9-12 21:19:39 |顯示全部樓層
我之前舊屋地下好多蟻 , 我是用BIO -KILL( 橙色樽持久的) ,  噴了3次 , 第1次噴完後 , 持續了5-6天 有蟻出沒的地方都有大量蟻屍 ,  我於是隔了7天噴多一次 ,結果噴了第2次後就冇哂了 , 我噴第3次只是順道噴花槽下 !
回復

lips2567 發表於 2008-12-3 17:36:10 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-3 15:07 發表
頭先去買硼砂,好鬼死失禮~
我入到藥房同店員講要買"崩"砂,店員一臉狐疑,一頭霧水,諗o左陣話佢地冇"崩"砂賣喎~
我話用黎滅蟻o個隻"崩"既結晶體呢......
後來店員走去問中醫師,中醫師問我係咪想要"朋"砂... ...

我肯定都會犯同一個錯..........add9icon
回復

alancherry 發表於 2009-5-17 15:18:16 |顯示全部樓層
1# 農夫

硼砂都幾有效,  過咗不夠一星期就唔見d螞蟻再出現
回復