螞蟻是害蟲嗎?

作者: 農夫 發表于 2008-9-2 10:13:14
14441 49
ChrisTsui 發表於 2008-9-3 15:31:17 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-9-3 15:12 發表
硼音搭棚個"棚"

原來讀"棚",可能我聽錯~
多謝多多指正~
回復

草民 發表於 2008-9-3 15:40:37 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-3 15:07 發表
頭先去買硼砂,好鬼死失禮~
我入到藥房同店員講要買"崩"砂,店員一臉狐疑,一頭霧水,諗o左陣話佢地冇"崩"砂賣喎~
我話用黎滅蟻o個隻"崩"既結晶體呢......
後來店員走去問中醫師,中醫師問我係咪想要"朋"砂... ...

大良"磞砂"係佛山特產好野黎架,好好食呀
回復

農夫 發表於 2008-9-3 17:02:37 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-3 15:07 發表
頭先去買硼砂,好鬼死失禮~
我入到藥房同店員講要買"崩"砂,店員一臉狐疑,一頭霧水,諗o左陣話佢地冇"崩"砂賣喎~
我話用黎滅蟻o個隻"崩"既結晶體呢......
後來店員走去問中醫師,中醫師問我係咪想要"朋"砂... ...

多謝你去買先
回復

農夫 發表於 2008-9-3 17:04:04 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-9-3 15:40 發表

係未優之良品個d磞砂? 好好味喎
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-3 17:26:20 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-9-3 17:02 發表
多謝你去買先

你要唔要d呀?我買o左一包,成包公仔咁大包呀~
比d你呀~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-3 17:28:45 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-9-3 15:40 發表
原帖由 農夫 於 2008-9-3 17:04 發表
係未優之良品個d磞砂? 好好味喎

我都記得有"磞砂"呢樣o野~
諗住同名同姓嗎~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-3 17:50:10 |顯示全部樓層
"磞砂"係唔係蝴蝶餅add3icon add3icon add3icon
回復

農夫 發表於 2008-9-3 20:23:58 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-3 17:26 發表

你要唔要d呀?我買o左一包,成包公仔咁大包呀~
比d你呀~

好呀share 唔好side
比番錢你(唔好話唔駛)
pm你

回復

農夫 發表於 2008-9-3 20:29:11 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-9-3 17:50 發表
"磞砂"係唔係蝴蝶餅add3icon add3icon add3icon

係唔係蝴蝶形就唔記得左啦
不過好食同好硬
回復

fongkk 發表於 2008-9-3 22:56:18 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-9-3 17:50 發表

係,即係蝴蝶餅
回復

fongkk 發表於 2008-9-3 23:23:53 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-3 15:31 發表

原來讀"棚",可能我聽錯~
多謝多多指正~

其實 澎,朋,棚 都有人叫,
你買的量太多了,緊記一定要小心存放,袋面注明有毒,
如果有農友想要,分享給他們更好
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-4 02:04:52 |顯示全部樓層
kk,
間藥房最低消費係咁大包~
我都諗住留少少自用,其餘既寄比其他花友,睇吓有冇人要~
你認為呢包大約可以分幾多份比人呀?
照片 317.JPG
回復

fongkk 發表於 2008-9-4 02:46:14 |顯示全部樓層
硼砂本身也是中藥,如果在中藥店買,可以叫他在藥櫃取出來稱少少

那個放種子 4cm 膠袋仔已可以做 3-5 次,分 100份一定無問題
不過你可以寄出時在膠袋面要注明是硼砂有毒,以免引起意外

講返轉頭,我為什麼走去做蟻藥:
我以前在家中發現有長腳黑蟻,就買蟻藥,但發現蟻在蟻藥上走來走去,完全唔食,
用了蟻藥一星期後依然有蟻,就查下資料,發現硼砂是蟻藥重要成份,就買硼砂試做蟻藥,
第一次乾硼砂混合沙糖,只食沙糖
第二次熱水開硼砂混合沙糖,唔食
第三次硼砂混合沙糖煮通粉,食少少,但又無消失
第四次熱水開硼砂加蜜糖,成功
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-4 02:55:24 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-9-3 01:06 發表
另外硼砂其實是 "硼"的結晶,是肥料來的大部份市面蟻藥都有 "硼"的成份,如果會對人做成危險,應該不會批准出售

除了直接進食足夠份量會引至死亡外...
經常接觸硼砂亦會引致中毒的!
http://www.pcc.vghtpe.gov.tw/old/docms/40509.htm
硼砂(硼酸鹽)進入到人體以後, 會轉變為硼酸.... 就會累積响身體裡引起毒性~
除此之外, 硼砂碰到水亦會變成硼酸, 所以兩者响毒性探討上好難分開黎講!
另外如果螞蟻食完硼砂後死响泥入面, 係有可能影響農作物食用架...
原理同用化肥&農藥一樣!
其實有好多野既成份都証實對人體有害, 但D商人一樣照賣...... add1icon
回復

fongkk 發表於 2008-9-4 03:09:29 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-9-4 02:55 發表

除了直接進食足夠份量會引至死亡外...
經常接觸硼砂亦會引致中毒的!
http://www.pcc.vghtpe.gov.tw/old/docms/40509.htm
硼砂(硼酸鹽)進入到人體以後, 會轉變為硼酸.... 就會累積响身體裡引起毒性~
除此之外, 硼砂 ...

硼砂的累積是考慮有腎病或長期接觸的人仕會更為合適,
一般人每天只要不食用 0.5克以上,都可以通過腎處理排出
回復

Alfphy 發表於 2008-9-4 03:10:25 |顯示全部樓層
我花園本來都好多蟻,後來放左Ant Traps在花園,螞蟻就從此消失無踪!
Ant traps寫明係會吸引螞蟻來吃,然後就會中毒,並且把毒素帶回蟻巢內,再把整個蟻巢內的螞蟻殺死……真係好有效,而且好方便!設計好似曱甴屋咁,好得!
唔知香港有冇得賣?
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-4 03:16:58 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-9-4 03:09 發表

硼砂的累積是考慮有腎病或長期接觸的人仕會更為合適,
一般人每天只要不食用 0.5克以上,都可以通過腎處理排出

我最擔心除咗硼砂呢種有害物質,
其實日常生活中, 仲有好多其他有害物質等住個腎去處理排出......
所以長遠黎睇, 少接觸為妙~
回復

Alfphy 發表於 2008-9-4 03:27:11 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-9-4 03:16 發表
其實日常生活中, 仲有好多其他有害物質等住個腎去處理排出......

有道理!
回復

fongkk 發表於 2008-9-4 03:44:47 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-9-4 03:16 發表

這樣考慮也是可以理解,建議
用匙更稱量硼砂,避免用手接觸,有關蟻死後可能引起的硼砂污染應該與直接買市面蟻藥相近
回復

農夫 發表於 2008-9-4 09:41:04 |顯示全部樓層
對我黎講就頭痛 la
因為我都係種農作物
. . . . . . . . . ..點算好呢?
有無d安全又有效既方法 ?
回復