螞蟻是害蟲嗎?

作者: 農夫 發表于 2008-9-2 10:13:14
14435 49
花槽有好多螞蟻
好似有個蟻窩,成日出出入入
唔知對植物有無害呢?
試過淋昆布水,但無用
如果無害既話,我就由佢啦
fnv234 發表於 2008-9-2 13:49:56 |顯示全部樓層
一有蚜蟲就大鑊
回復

農夫 發表於 2008-9-2 14:04:41 |顯示全部樓層
即係點呀?
回復

fnv234 發表於 2008-9-2 14:08:53 |顯示全部樓層
D蟻會"放牧"D蚜蟲上D植物度吸汁,之後要佢D蜜汁
回復

農夫 發表於 2008-9-2 14:18:20 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-9-2 14:08 發表
D蟻會"放牧"D蚜蟲上D植物度吸汁,之後要佢D蜜汁

我都知D蟻醒架啦
但唔知醒到咁
咁有咩方法驅走佢地呢?
回復

fnv234 發表於 2008-9-2 15:41:49 |顯示全部樓層
我都唔知,上次有蚜蟲嘅花掉晒之後就冇啦,不過螞蟻仲喺度,佢地住喺花盆裡面,有次我幫盆花換盆,見到裡面有好多白色一粒粒嘅野
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-2 15:56:32 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-9-2 14:18 發表
我都知D蟻醒架啦
但唔知醒到咁
咁有咩方法驅走佢地呢?

試o下威滅滅蟻藥餌,我屋企牆角位以前有好多蟻,我貼o左後,見到成地死蟻~
之後再唔見蟻~
我試過放幾個o係花盆附近,之後唔見有蟻,但係打完風又見番d蟻~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-2 15:56:51 |顯示全部樓層
如果盆植物唔食得就買d蟻粉(專殺蟻)或者有隻叫地虫王,落1-2次就ok啦
回復

農夫 發表於 2008-9-2 16:03:37 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-9-2 15:56 發表
如果盆植物唔食得就買d蟻粉(專殺蟻)或者有隻叫地虫王,落1-2次就ok啦

食得架
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-2 16:31:30 |顯示全部樓層
咁就唔知點搞好啦,d農藥說明書話2-3個星期自行分解,鬼知真定假add3icon add3icon
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-2 16:49:03 |顯示全部樓層
咪住,好似話矽藻素得架add3icon add3icon
回復

jonathanku 發表於 2008-9-2 19:00:09 |顯示全部樓層
試下search硼砂,切記小心用量同埋擺放位置!
回復

fongkk 發表於 2008-9-2 20:24:35 |顯示全部樓層
原帖由 jonathanku 於 2008-9-2 19:00 發表
試下search硼砂,切記小心用量同埋擺放位置!

蟻除養芽蟲吸乾植物外,也會去食果實,清除比較好

如果想用就可參考

中藥舖買硼砂,最少可以買多少就多少,一定有餘,
注意在袋面註明名稱及有毒,不要放在小童可取得地方

用半茶匙硼砂(加小量熱水溶解) 1:2 蜂蜜混合後,做一份已足夠,放在碟上,
放在有蟻花盆旁邊或蟻路上,1-3天 螞蟻應該全部消失,

硼砂對螞蟻是慢性毒藥,由於不是即時死亡,所以無螞蟻知道,
蜂蜜香味會使全部螞蟻及蟻后都會食,最後全部毒發生亡,
是方便有效的方法,我自己及幫朋友整個幾次,全部成功

其實許多市面蟻藥都有硼砂成份
擔心小孩和寵物可以改用一個深一些的碟,先找位置用強力膠水將碟固定好在地上,然後才加入蟻藥,出面用可以讓蟻通過的網蓋好,用膠紙圍圏貼實,
謄心下雨,可以再用膠片(如 cd dvd 合)做一個頂蓋,擋雨

另外,可以考慮將調配藥量依據下面情況減少,或將放藥量減少,例如:以全部考慮的情況 用 1克硼砂 加 2 克 蜜糖,不能測量此精確度,就按原來份量做,做完要放入 3 克

硼砂一次性攝入量引致死亡量:
成人15~20克
兒童,小孩5~6克
新生兒2~3克

急性中毒主要表現為噁心、嘔吐、腹痛、腹瀉、紅斑、循環系統障礙、休克、昏迷等。
回復

農夫 發表於 2008-9-2 20:49:28 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-9-2 20:24 發表

如果想用就可參考

用半茶匙硼砂(加小量熱水溶解) 1:2 蜂蜜混合 ...

好詳細呀, 不過好似好危險喎
回復

農夫 發表於 2008-9-2 20:51:31 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-9-2 16:49 發表
咪住,好似話矽藻素得架add3icon add3icon

螞蟻係唔得架
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-2 21:13:38 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-9-2 20:24 發表

如果想用就可參考

用半茶匙硼砂(加小量熱水溶解) 1:2 蜂蜜混合 ...

KK,
如果蟻食完硼砂後死o係泥入面,會唔會影響農作物食用架?
回復

fongkk 發表於 2008-9-3 01:06:54 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-2 21:13 發表

KK,
如果蟻食完硼砂後死o係泥入面,會唔會影響農作物食用架?

蟻食幾天後完全消失我都未有見到自製蟻藥有明顯減少,估計它們的食用量大大低於影響人健康的水平,
我現在是做一次少少地放在碟上,蟻消失後就放一,二邊,再見到有蟻又取出來.

另外硼砂其實是 "硼"的結晶,是肥料來的
大部份市面蟻藥都有 "硼"的成份,如果會對人做成危險,應該不會批准出售
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-3 01:11:37 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-9-3 01:06 發表

蟻食幾天後完全消失我都未有見到自製蟻藥有明顯減少,估計它們的食用量大大低於影響人健康的水平,
我現在是做一次少少地放在碟上,蟻消失後就放一,二邊,再見到有蟻又取出來.
另外硼砂其實是 "硼"的結晶,是肥料來的
...

哦~明白~
唔該晒kk~
等我呢兩日去買硼砂~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-3 15:07:31 |顯示全部樓層
頭先去買硼砂,好鬼死失禮~
我入到藥房同店員講要買"崩"砂,店員一臉狐疑,一頭霧水,諗o左陣話佢地冇"崩"砂賣喎~
我話用黎滅蟻o個隻"崩"既結晶體呢......
後來店員走去問中醫師,中醫師問我係咪想要"朋"砂........真係想搵窿捐~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-3 15:12:21 |顯示全部樓層
硼音搭棚個"棚"
回復

123下一頁