天台農友注意注意-掛左強烈季候風啦

作者: 農夫 發表于 2009-3-12 12:01:13
2052 17
掛左強烈季候風啦,各位天台有作物既農友要做好防風工作啦
唔知會唔會打風呢?
我塊田作日岩岩先執好上次黃雨既手尾~
JicJicmom 發表於 2009-3-12 12:09:38 |顯示全部樓層
尋晚好大風吹到頭都甩咁滯  !!! 我喇喇林執好哂喇 ~~~
回復

農夫 發表於 2009-3-12 12:12:45 |顯示全部樓層
尋晚好大風吹到頭都甩咁滯  !!! 我喇喇林執好哂喇 ~~~
JicJicmom 發表於 2009-3-12 12:09

果然有先見之名
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-12 12:41:08 |顯示全部樓層
尋晚吹左一陣怪風 , 將放響冷氣分體上面d盤吹左落黎我至知原來咁大風 .....
其實平時無乜野 , 我天台都好大風下. 一有季候風就好似人地打風咁 .......
回復

nuage 發表於 2009-3-12 13:13:42 |顯示全部樓層
有嚟﹗真係要时时刻刻作好準備﹗
回復

loklok 發表於 2009-3-12 13:21:34 |顯示全部樓層
呵呵,我認為一到春天,所有植物都要做防風設施,
因為有雷暴,雷暴的特性是突如其來,不像颱風可預測數日後來,
而且雷暴內的風是無定向風,根本沒有當風不當風,而且陣風風速動輒違117km/h

颱風和季候風的風大多需要一段時間增強,雷暴則只須不消一小時。
回復

sandylam 發表於 2009-3-12 13:30:25 |顯示全部樓層
死喇~好驚驚.
我尋日見車厘茄吹跌左,我扶起左用支架再頂一下.
上重下輕,再吹跌唔掂架啦.
我原先打算今日放工去買支電線喉去頂住.
希望佢頂到我返黎啦~
唔好返風住呀.
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-12 13:30:54 |顯示全部樓層
而且雷暴內的風是無定向風,根本沒有當風不當風,而且陣風風速動輒違117km/h

颱風和季候風的風大多需要一段時間增強,雷暴則只須不消一小時。
loklok 發表於 2009-3-12 13:21

loklok~好勁呀~
回復

pauline 發表於 2009-3-12 13:37:46 |顯示全部樓層
我家真係好大風, 好似掛了3号咁.
回復

農夫 發表於 2009-3-12 13:38:04 |顯示全部樓層

颱風和季候風的風大多 ...
loklok 發表於 2009-3-12 13:21

av就無呢個煩惱
一年365日都起公司嘆冷氣
回復

sandylam 發表於 2009-3-12 13:40:11 |顯示全部樓層
9# pauline

3号大風
回復

loklok 發表於 2009-3-12 13:47:28 |顯示全部樓層
根據香港天文台定義:

三號強風信號:表示香港近海平面處現正或預料會普遍吹強風,持續風力達每小時41至62公里,陣風更可能超過每小時110公里,且風勢可能持續。
強烈季候風信號:表示在本港境內任何一處接近海平面的地方,冬季或夏季季候風之平均風速現已或將會超過每小時40公里。

兩信號都表示本港境內持續風力達每小時40公里以上^^
回復

mandywowo 發表於 2009-3-12 13:47:40 |顯示全部樓層
我家真係好大風, 好似掛了3号咁.
pauline 發表於 2009-3-12 13:37

我呢度又唔覺有風喎, 不過都係收好d嘢先, 怪不得今朝見到有粒桑子跌左落黎啦
回復

農夫 發表於 2009-3-12 13:50:12 |顯示全部樓層
我呢度又唔覺有風喎, 不過都係收好d嘢先, 怪不得今朝見到有粒桑子跌左落黎啦
mandywowo 發表於 2009-3-12 13:47

順便食左去囉
今晚番到屋企,我paul桑子都唔知會唔會吹晒落街?
回復

Minijack 發表於 2009-3-12 14:00:00 |顯示全部樓層
我尋晚差 d 俾釣係到嚇雀仔既CD串批頸,大風到痴線
回復

Pinkcat 發表於 2009-3-12 14:43:35 |顯示全部樓層
死火, 今朝未收花草.....豈不是今晚有排攪........
回復

mandywowo 發表於 2009-3-12 15:11:30 |顯示全部樓層
順便食左去囉
今晚番到屋企,我paul桑子都唔知會唔會吹晒落街?
農夫 發表於 2009-3-12 13:50

未夠黑,好酸呀~

請問你棵桑子甜唔甜, 我第一之食好鬼酸!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-12 15:14:19 |顯示全部樓層
其實今日又唔係好大風,反而仲有太陽伯伯噃,尋晚就真係好大風咯~~~不過大家都係小心d好~~~做好準備
回復