作者: Purpur 發表于 2015-8-23 12:56:46
2739 56
Woodstock 發表於 2015-8-28 08:20:53 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-27 16:30
我未玩過架, 屋企支eye cream 就快用曬
我平時好懶, 只做最簡單護膚, 洗臉( 宜家轉用肥皂),
爽膚水, 眼霜和 ...

我都係丫,睇完權限帖,心癢癢好想整!我特別需要handcream!

好呀, 又可以一齊玩喇~  發表於 2015-8-28 12:19
回復

cmchang 發表於 2015-8-28 12:18:03 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-27 16:04
我D皂晾左好多個籃都未收得哂, 如果過多一個月既皂我都唔知收係邊去 (要騰位出來比新皂呀 )
但是 ...

Purpur,我屋企都係玩緊層層疊jar.

我和woodstock一樣, 諗住放夠2個月夠乾身就揾D寫書法嘅紙包好, 再入大密實盒+防潮包,
幸好尼緊係秋冬乾燥季節, 應該唔係咁大問題

Woodstock, 我都冇買包皂膜. 宜家就算送俾人都係用蒸籠紙(有d似雪梨紙)包,
之前買落唔好浪費, 而且宜家d皂都未係好見得人, 咪當遮醜囉
我送嘅時候都會提佢哋快d用或者放乾燥地方.
回復

Purpur 發表於 2015-8-28 16:02:35 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-27 16:30
我未玩過架, 屋企支eye cream 就快用曬
我平時好懶, 只做最簡單護膚, 洗臉( 宜家轉用肥皂),
爽膚水, 眼霜和 ...

"我想試熱製法, 好似要買好多材料.. 仲難過打皂"

cmchang 熱製D 皂呀? 係重做定係試係熱製呀? 我諗緊幾時開始整鉀皂好...我又有D驚驚我控制唔到D 溫度喎

我D皮膚係麻麻煩架, 先前還原基本步後, 又學人試朝早用清水過水唔搽野呀, 之後未考究原因啦, 可能又呢排壓力大啦, 係咁出粒粒, 而家抗戰中

唔想又去搽番D醫美牌子既暗瘡gel, 唔可以就咁放棄架嘛我!! 努力搽茶樹精油中啦

cmchang & woodstock: 對呢, 濕濕地咁, 我早幾日脫100% 米糠個陣, 成層面都係水狀既野, 嚇到我呀...諗緊..死啦, 唔通唔成皂...但折哂出來又係一舊架喎, 過多2日切皂又好似無問題......

我而家缺橄欖油呀........早前數字屋7折個陣掃個4支貨仔...比我玩哂啦...但佢又唔入貨喎, 而家得番$8x - $1xx 支個油咋 > <

包皂呢...我試左用保解紙...但唔係痴得好實...我見人地唔知係邊種膜, 好似可以拉得好"行", 又易埋口 (我而家用膠紙痴口都成日想彈開)

你地放2個月咁耐架....我1個月已經忍唔住想用, 同埋包左收埋佢tim....

Woodstock
我先唔勁啦, 不過出面買既天然製skincare都唔平呀, $3xx 支落妝油喎...諗下自己手頭上都咁多基底油, 我又有精油係手, 緊係自己整啦 XD
落妝油我都要整我既第一支啦~希望成功啦!
我覺得難度唔輕呀...我用過某D sample, 似係tween 20 / tween 80 落得少...落完水都乳化唔到, 仲油油油喎.....我驚自己溝得唔好呀..到時係咁黑頭爆瘡就屎啦....

因為之前旅行買咗d皂都未用曬, 所以咪唔急住用自己嗰d囉~  發表於 2015-8-29 18:31
回復

cmchang 發表於 2015-8-28 17:55:44 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-28 16:02

cmchang 熱製D 皂呀? 係重做定係試係熱製呀? 我諗緊幾 ...

我意思係熱製嘅護膚品 ,話可以混合得更好

不過遲d點都會打一次再生皂, 因為有d皂頭皂尾, 再儲多d就可以試

鉀皂我冇諗過, 冇打算投資一部攪拌器打皂, 所以唔會試lu

100%米糠皂, 什麼皮膚適用呢?

759今日, 六,日又做優惠, 你可以去睇吓喎
回復

Woodstock 發表於 2015-8-29 12:59:01 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-28 16:02

cmchang 熱製D 皂呀? 係重做定係試係熱製呀? 我諗緊幾 ...

Purpur, 有無勤力做水份面膜呀? 補水都好緊要架, 夠水可減少出油, 仲可以軟化粒粒, 粒粒會快D謝架~平時洗面如果我用左落妝油, 我都會再用手工皂加洗一次, 我怕唔乾淨, 所以你都可以咁做。如果你真係怕太油, 咁要好好研究下自己個膚質再決定用邊種油做調配~

我星期二都試打左半奶半水皂, 呢幾日都落雨, 唔脫模住喇, 心急脫模壞事丫。100%米糠我怕冬天用後乾丫, Purpur你用左比少少用後報告丫~
我睇娜娜媽嘅書有教用前田京子嘅100%榛果皂, 話可以係一塊全天侯由頭洗到腳嘅皂, 適合旅行時用, 我11月會去旅行, 所以都想試下一下帶去旅行用!

Purpur無哂橄欖油就去價X棧入貨啦, 平好多丫~我見佢B字頭個隻牌子classic olive oil 2L都係$132, EV2L嘅就$146, 如果自己真係會狂打嘅, 可以考慮下架, 不過小心比你男朋友話你係咪傻左
回復

Woodstock 發表於 2015-8-29 13:05:55 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-28 17:55

不過遲d點都會打一次再生皂, 因為有d皂頭皂尾,  ...

Hehe, 你打咁多皂,皂頭皂尾實好多啦~做再生皂都快過我好多
我上兩個月去豐X換左支stick blender, 只要你買嘢(買舊電都得架), 再加$99就換到, 不過宜家仲有無做呢個promotion就唔知喇。我上次整個燕麥入紫草皂, 都係用呢支blender將食嘅燕麥打碎入皂架。你都可以考慮下有無咁嘅需要啦~

我今日都拎支blender 打燕麥, 都好碎喎,初頭仲諗住用碗個款來打, 原杯都得, 我買個支都係$3xx, pansonic 架,諗住打花草都係用佢架啦  發表於 2015-8-30 18:40
咁正?  發表於 2015-8-29 13:58
回復

Purpur 發表於 2015-8-30 18:33:08 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-28 17:55

不過遲d點都會打一次再生皂, 因為有d皂頭皂尾,  ...

熱製試過呀,但好文章都提過冷製既會清爽d, 我皮膚會偏向清爽架,我琴日試左整face cream 了..不過搞捧時覺得有d唔均, 下次都係拎支細細搞搞捧出來

再生皂,如果你做我都想睇下你既成果呀~

打左燕麥皂後, 鉀皂今日試左啦,一額汗呀 @@"

100%米糠皂..我見近來興試緊單品油皂, 我又想試下洗感, 記錄下咁呢

數字屋,我掃左2支普通OLIVE OIL 咋, EV 佢仲未入貨呀...
回復

Purpur 發表於 2015-8-30 18:38:54 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-8-29 12:59
Purpur, 有無勤力做水份面膜呀? 補水都好緊要架, 夠水可減少出油, 仲可以軟化粒粒, 粒粒會快D謝架~平時洗 ...

多謝你既意見呀, 我都覺得呢排係咁做泥mask諗住搞粒粒,都無點用保濕mask,因為戒左用paper mask, 而家未諗途徑去用保濕mask 呀....(蘆薈gel 又未揀到)

100 米糠我諗10 月到可以試用, 不過因為水量多, 呢排見佢係咁縮緊,哈哈哈

100榛果 我都好想試, 見個個都話好好洗.....但我買唔到榛果油呀 > <, 要再諗辦法~!!!!! 咁你諗定仲帶咩皂去旅行未呀? 好開心呀有得去旅行!!!!

價X棧次次經過都爆多人, 又要同人迫,又未醒起拎架車去拖喎..我見佢grapeseed都平架, 不過grapeseed oil唔放得耐

佢呢排話我買油既錢多左好多...嚇親佢...反而衫就唔買多件....

點解要戒用paper mask?  發表於 2015-9-5 10:41
回復

cmchang 發表於 2015-8-30 21:57:52 |顯示全部樓層

Purpur,你冷製用邊隻乳化劑? 我真係要睇書爬文睇多d喇

我家中都有攪拌器, 但只係作食材用, 上次打薯仔家事皂都有用佢打薯蓉,
但係再買多支打皂都係唔諗住
你打嘅鉀皂係點用架? 洗碗嗎?

Woodstock,我都覺得去旅行一定要自己帶清潔用品, 特別係洗頭水同護髮素,
我如果用酒店嗰d一定打曬kick
尼幾個月轉咗洗頭水加環酵, 宜家懶到連護髮素都唔用,
感覺都ok. 希望快d可以試吓塊紅酒皂~
如果帶一塊皂去旅行就可以由頭洗到落腳就梗係perfect啦.

講開紅酒皂, 我見佢又出汗了, Purpur你d鹽皂宜家點呀?
等緊你哋嘅100皂分享!

我都打算入番d綠泥做mask, 俾我和老公用, 你幾耐敷一次架?
家中有紫錐花粉, 本來打算入皂, 唔知做面膜得唔得呢?

入咗尼先知蘆薈gel咁好用, 人老咗都要補養吓,
原來簡單原料都咁多嘢玩, 真係要好好襟實自己個荷包

回復

Purpur 發表於 2015-8-31 20:44:43 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-30 21:57
Purpur,你冷製用邊隻乳化劑? 我真係要睇書爬文睇多d喇

我家中都有攪拌器, 但只係作食材用, 上次打薯仔家事 ...

乳化劑, 我係linda 到買左隻gel 既溝, 印像中好似冷熱都得, (唔知有無記錯), 試過溶過乳木果脂之後又溝gel 都真係亂哂手腳, 不過都成功既

我打鉀皂係要來洗頭用架, 因為我d長頭髮用固體皂好kick, 有時梳到好忟, 用髮尾油, 又好重(本身髮幼), 於是我就想睇下鉀皂係咪真係少d皂垢啦

同埋打完放2星期就用得啦喎~~

鹽皂-- 上次出過一次大汗之後, 就好d啦, 因為日日都望住同埋勤力d開抽濕機

但其他新做既皂, 就放半天都出哂汗,要抹得好密, 勁多水份呢...

隻100皂係好易出白粉...我都仲觀察緊

綠泥mask, 我最多1-2次啦一星期,因為真係幾乾

係啦......我就來洗費洗得仲多過未打皂之前.....好窮呀...XD

回復

Woodstock 發表於 2015-9-1 13:40:45 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-30 18:33
熱製試過呀,但好文章都提過冷製既會清爽d, 我皮膚會偏向清爽架,我琴日試左整face cream 了..不過搞捧時覺 ...

我見娜娜媽新書都介紹左好多單油品皂, 仲會教如果怕成品太軟可以點更改配方呀, 好好丫, 用單油品皂可以知道每種油特性! 我都要試下先~

我呢排都係咁刨呢本書,哈哈哈,好想又入油呀~~~~~~~  發表於 2015-9-1 20:21
回復

Woodstock 發表於 2015-9-1 13:43:37 |顯示全部樓層

我家中都有攪拌器, 但只係作食材用, 上次打薯仔家事 ...

做皂都已經買左好多油, 新手真係咩都想試下, 宜家仲想diy skincare, 真係荷包唔出血都唔得

但長遠睇唔使再用錢係出面買化學護膚品,都慳唔少啦~~  發表於 2015-9-1 20:22
但長遠睇唔使再用錢係出面買化學護膚品,都慳唔少啦~~  發表於 2015-9-1 20:22
回復

Woodstock 發表於 2015-9-5 09:23:47 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-30 18:38
多謝你既意見呀, 我都覺得呢排係咁做泥mask諗住搞粒粒,都無點用保濕mask,因為戒左用paper mask, 而家未諗 ...

榛果油我都唔係成日見到, 賣有機食品嘅地方都唔係好見, 前排見到個賣台灣油嘅團, 心思思想試下訂丫~
回復

Woodstock 發表於 2015-9-5 09:37:23 |顯示全部樓層

我直家用洗頭皂都唔使用護髮素喇, 頭髮都好夠乾爽同順。唔洗用護髮素又可以減少個洗頭程序, arm哂我呢D懶人

你有做環酵? 勁丫, 呢樣嘢要時間又要地方, 我已經放棄左整環酵呢個念頭, 無咁多地方比我放咁多樽丫~

我見D台灣人會將鹽皂放入密實袋再加入防潮包, 你地又點處置? 平時我會將我買個塊鹽皂, 夜晚帶入房同我一齊吹冷氣瞓, 費時佢日日係到喊到無哂鹽
回復

Woodstock 發表於 2015-9-5 09:49:19 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-31 20:44
乳化劑, 我係linda 到買左隻gel 既溝, 印像中好似冷熱都得, (唔知有無記錯), 試過溶過乳木果脂之後又溝ge ...

我前排整左2底皂, 一底半乳, 另一底就佔30%, 都係用2.8陪水, 同一款模, 都有加蓋保鮮紙, 一底無出水, 另一底成面都係水, 塊面起哂白白斑, 唉, 激死我啦!!!出白粉個底唔知係咪倒入用嘅時間太長, 增加左接觸空氣水份嘅時間, 所以易出水呢?!

我買打皂嘅嘢都買得好…多呀…前排終於忍唔住手入在亞克力模同切皂器喇
回復

Woodstock 發表於 2015-9-5 09:56:09 |顯示全部樓層
Purpur

但長遠睇唔使再用錢係出面買化學護膚品,都慳唔少啦~~

係嘅, 不過要買好多用具都材料呢~我宜家都係跟CK前輩嘅沙拉面膜配方, 唔洗買好多嘢, 配方又簡單
回復

cmchang 發表於 2015-9-5 10:47:47 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-9-5 09:37
我直家用洗頭皂都唔使用護髮素喇, 頭髮都好夠乾爽同順。唔洗用護髮素又可以減少個洗頭程序, arm哂我呢D懶 ...

其實做環酵同做浸泡油真係好似, 所以屋企宜家好多一樽二樽

我宜家日日都與梘同眠

Woodstock, 你哪一底出水? 是半奶50%嗎?

我...都...買咗...亞...加力膠模...
回復

Woodstock 發表於 2015-9-5 11:38:31 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-9-5 10:47

我宜家日日都與梘同眠

我好怕太多一樽二樽會引到好多四腳蛇黎呀, 我唔敢整咁多嘢係屋企丫

係30%個底, 我估可能入模時間太長, 因為要做花紋, 皂液分左3個杯, 梅花簡竹, 一條一條皂液倒入模, 所以入模時間好耐, 可能係咁索左好多空氣水份都唔定~

一樽二樽會引到好多四腳蛇架???好驚喎....我最怕佢地架啦....  發表於 2015-9-7 14:42
原來有影響  發表於 2015-9-5 13:18
回復

Woodstock 發表於 2015-9-5 12:13:23 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-9-5 10:47

我宜家日日都與梘同眠

Hehe, 果然大家都係忍唔到手~ 你買個款模係點架?

可以甩底面蓋嗰隻, 其實係半老公製, ^^  發表於 2015-9-5 13:20
回復

Woodstock 發表於 2015-9-7 10:08:40 |顯示全部樓層
cmchang

可以甩底面蓋嗰隻, 其實係半老公製, ^^

我個款係甩四邊同底, 無蓋架! 你老公咁好幫你整, 好男人丫~

哇...你地就好啦.....亞膠力都想買, 但唔知係咪要落牛油紙/ 保鮮紙...又驚唔識脫模  發表於 2015-9-7 14:43
你都有個肯幫你洗碗嘅好男人丫^^  發表於 2015-9-7 11:24
回復