返回列表 發新帖

又黎環保小制作 - 堆肥箱

作者: JicJicmom 發表于 2008-8-25 13:20:29
7071 23
farfeifar 發表於 2008-9-13 12:23:58 |顯示全部樓層
原帖由 Minijack 於 2008-9-12 12:28 發表
我係台灣買左本 "自家堆肥", 簡單易明。
每天放廚餘,再翻動一下堆肥,可以感到堆肥有一定的溫度。
我做開放堆肥,可以用用過的貓砂哦! 有某幾種貓砂是100%天然的,所以無問題,等於枯枝、樹葉,還 幫我解決棄置貓砂的問題,而且吸 ...

點失敗啊? 唔係加d泥蓋實個盒就ok架喇咩? 得閒番下佢咁...點先為之失敗呢?
回復

Minijack 發表於 2008-9-14 02:12:58 |顯示全部樓層
就係咁樣都生左成斤虫出黎....一返土就同我打招呼...唔知佢地點樣走入去。
而且真係好嗅,一開箱果下勁都有d  剌眼..埋左好耐d 呢都未熟,所以宣告失敗!

轉做開放式的堆肥反而OK,摸落d 泥到真係熱熱地,而且無嗅味,成功在望!
回復

dream@free 發表於 2008-9-24 00:08:03 |顯示全部樓層
我有想堆肥,可以教下我嗎?
回復

farfeifar 發表於 2008-9-26 14:21:14 |顯示全部樓層
原帖由 Minijack 於 2008-9-14 02:12 發表
就係咁樣都生左成斤虫出黎....一返土就同我打招呼...唔知佢地點樣走入去。
而且真係好嗅,一開箱果下勁都有d  剌眼..埋左好耐d 呢都未熟,所以宣告失敗!

轉做開放式的堆肥反而OK,摸落d 泥到真係熱熱地,而且無嗅味,成功在 ...

我個個都好多蟲蟲啊, 聽人講再"牛"多1-2個月(中途唔再加料)就冇架喇, 到個陣就用得了~
回復