又黎環保小制作 - 堆肥箱

作者: JicJicmom 發表于 2008-8-25 13:20:29
7068 23

我都係睇左版內各位大大的經驗之後學 , 如有唔0岩 / 做錯左, 請各位指點一下 ~~:icon27
發泡膠箱 一隻 , 底部開孔
網隔一個
硬身長膠杯一隻, 鋸去底部  (我用十蚊店度一套3隻0既泥杯,最小號0既黎用. )
P1110059 (Small).JPG
P1110060 (Small).JPG
P1110063 (Small).JPG
我聽講堆肥響分解時會釋出水份,所以唔好 SIDE , 我會用個兜響下面裝起佢 , 用黎澆花.
P1110164 (Small).JPG
將會用黎堆肥的材料會係泥+咖啡渣+菜莢+龍貓用過的木糠
小寶 發表於 2008-8-27 20:42:27 |顯示全部樓層
我d肥水一陣味~無留到~
回復

Alfphy 發表於 2008-8-28 00:46:29 |顯示全部樓層
設計實用又簡單,好野!
回復

貓貓 發表於 2008-8-28 01:32:50 |顯示全部樓層
每星期要攪動一次 d 堆肥,你個隔網要固定好位置唔好俾佢走位至得,另外發泡膠箱一定要用蓋蓋住。祝成功!!
回復

llaus 發表於 2008-8-28 06:28:27 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-8-28 01:32 發表
每星期要攪動一次 d 堆肥,你個隔網要固定好位置唔好俾佢走位至得,另外發泡膠箱一定要用蓋蓋住。祝成功!!

蓋當然要蓋住啦
但個嘴(肥水出口位) d不請自來d動物會來開party 唷!!!

有個奇想:

可否改用幼身有蓋樽代替 (當然要 cut 短佢啦)
咧唔自行唔行得通呢?
回復

fatball 發表於 2008-8-28 09:19:43 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-8-28 01:32 發表

我想請教下要整幾耐先完成呢?
另外我有小動物, 可否用佢地d poo poo 架, 配方又有咩分別呢?
回復

JicJicmom 發表於 2008-8-28 22:35:27 |顯示全部樓層

回復 4# 貓貓 的帖子

係喎 !!!! 多謝提點呀 ~~~ 我會用野去固定網片 !!!
回復

JicJicmom 發表於 2008-8-28 22:39:30 |顯示全部樓層

回復 5# llaus 的帖子

如果係咁...... 我覺得可以 :
用蒸餾水膠樽樽口及上半截斜位 , 改裝成小漏斗 , 樽口伸出箱外, 接駁小膠喉將肥水引入另一膠樽內 .....
等我又用第二個箱試一下先 !!!!
多謝你0既奇想呀 ~~~ ^^
回復

paulpaul 發表於 2008-8-28 23:01:36 |顯示全部樓層
你可以去賣蒸餾水機既公司搵下
應該有d開關制可以買黎裝落去
回復

貓貓 發表於 2008-9-3 21:19:15 |顯示全部樓層
唔知發泡膠箱可唔可以照裝水龍頭呢?

肥水不流別人田
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-3 22:55:20 |顯示全部樓層
前日買咗本"居家堆肥活用百科"
決定下星期試吓「好氧堆肥」(開放式堆肥)!
add6icon
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-6 13:20:34 |顯示全部樓層
JicJicmom~
我睇書話,
你呢種密閉式廚餘桶堆肥,
所產生出黎既營養液係高效液肥!
稀釋200~300倍可用黎淋花~
仲有... 原來菠蘿皮含大量酵素,
將菠蘿皮切碎混入堆肥箱,
所得既營養液顏色會靚D!
品質佳而且仲有香味添架~! add14icon
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-7 23:22:18 |顯示全部樓層
我呢2日都去左書局搵呢本書 ,搵唔到呀 , 你響邊度買 ?
我有落菠蘿皮 + 葉架 ~~ 肥水有香味 ...... 諗起都吸引 ~
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-7 23:33:58 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-9-7 23:22 發表
我呢2日都去左書局搵呢本書 ,搵唔到呀 , 你響邊度買 ?
我有落菠蘿皮 + 葉架 ~~ 肥水有香味 ...... 諗起都吸引 ~
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

我响商務見過~
但係公司近Page one, 所以响Page one買咗!
我堆緊"木屑貓砂堆肥"! add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-8 23:59:40 |顯示全部樓層
好 !! 等我去 page one 睇下 ~~~
我有龍貓木糠呀 ~~ 呢個禮拜堆埋落去至得 !!!!!!
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-9 01:15:16 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-9-8 23:59 發表
好 !! 等我去 page one 睇下 ~~~
我有龍貓木糠呀 ~~ 呢個禮拜堆埋落去至得 !!!!!!

但係你用既龍貓木糠一定要係天然,冇化學成份架噃!
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-9 12:47:47 |顯示全部樓層
無架 ~~ 係龍貓臭臭 + 松木碎 ~ 無其他野~~~
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-9 13:04:16 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-9-9 12:47 發表
無架 ~~ 係龍貓臭臭 + 松木碎 ~ 無其他野~~~

因為有D貓砂/松木碎裡面會加咗化學物質...
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-10 00:42:24 |顯示全部樓層
貓砂就唔會架喇 ~因為唔係天然木砂. 龍貓0既就可以用,我用D係 淨松木,無其他化學野 ~~~~ 坊間有好多加左D顏色野落去辟味, 我唔會比我D龍貓用呢D.
回復

Minijack 發表於 2008-9-12 12:28:24 |顯示全部樓層

自家堆肥

我係台灣買左本 "自家堆肥", 簡單易明。
每天放廚餘,再翻動一下堆肥,可以感到堆肥有一定的溫度。
我做開放堆肥,可以用用過的貓砂哦! 有某幾種貓砂是100%天然的,所以無問題,等於枯枝、樹葉,還 幫我解決棄置貓砂的問題,而且吸水!

以前做過密封的堆肥,失敗了...

回復

12下一頁