羅漢松, 有咩意見整靚 d?

關閉 [複製鏈接]
作者: Agnes 發表于 2008-8-18 11:29:07
11745 118
雲雲 發表於 2008-8-23 19:43:17 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-23 18:51 發表

我d花花好彩冇事,淨係棵山藥吹斷左,而家得番2塊葉咋。
雲雲,你天台d植物冇事丫馬。

依~ 係唔係食得同可以褒湯的山藥呢? 可不可以有張相見識?
天台花花都可以,斷枝條,無野跌落街,安落晒,謝謝您的關心。
我相信佢要有運動員的自癒能力,同堅強的信念,先會欣欣向榮。
回復

Agnes 發表於 2008-8-24 00:05:24 |顯示全部樓層
視察了災情, 碌低了十多盆花, 好彩只打爛了一個大花盆.
d 花真係勁, 雞蛋花、茉莉花咁大風都冇吹甩, 掛得實實在莖枝上.
還有 reserve 給 Alfphy 的米仔蘭果子, 仍掛得穩穩的. 我仲發現有一粒九里香果子也結成了, 一於也留給 Alfphy 慢慢種啦!
Alfphy, 等果子再熟一些甚至乾了我才採摘, 到時 pm 你.
回復

Alfphy 發表於 2008-8-24 03:56:42 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-23 19:43 發表

依~ 係唔係食得同可以褒湯的山藥呢? 可不可以有張相見識?
天台花花都可以,斷枝條,無野跌落街,安落晒,謝謝您的關心。
我相信佢要有運動員的自癒能力,同堅強的信念,先會欣欣向榮。 ...

雲雲,你梗係日夜煲住奧運啦?!
又,其實我時時都驚嘆植物的生命力,就算風雨如何摧殘,只要一出陽光,佢地又會快快樂樂地長葉開花啦!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-24 03:59:57 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-24 00:05 發表
視察了災情, 碌低了十多盆花, 好彩只打爛了一個大花盆.
d 花真係勁, 雞蛋花、茉莉花咁大風都冇吹甩, 掛得實實在莖枝上.
還有 reserve 給 Alfphy 的米仔蘭果子, 仍掛得穩穩的. 我仲發現有一粒九里香果子也結成了, 一 ...

我睇新聞,嘩!個風遭成的破瓌都唔輕喎!街招、石屎、植物斷枝.....一地都係喎!
大家的花花沒有甚麼大碍,也算是萬幸了!
嘩!agnes,謝謝你啊!我也不客氣啦!米仔蘭+九里香......
回復

花草之家 發表於 2008-8-24 11:00:40 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-23 19:43 發表

我相信佢要有運動員的自癒能力,同堅強的信念,先會欣欣向榮。 ...

Agnes,唔好意思 借個地方一用。雲雲,呢棵係一個月前拍下的山藥,即係煲湯ge(淮山),打風吹斷约10塊葉, 現在淨番最低2塊葉咋!都唔知重生唔生添播。
new2 266.jpg

回復

雲雲 發表於 2008-8-24 12:44:48 |顯示全部樓層
謝謝Agnes借個位,係呀,我日日煲奧運,今晚有金執都唔執著啦~
各位花花平平安安就好啦,我唔敢帶回魚翅瓜返回天台,天氣未穩定,已經第二次種。
原來山藥是這樣,葉片美,可不可留一斷就可以種?是否需要攀爬?
回復

花草之家 發表於 2008-8-24 12:59:02 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-24 12:44 發表
謝謝Agnes借個位,係呀,我日日煲奧運,今晚有金執都唔執著啦~
各位花花平平安安就好啦,我唔敢帶回魚翅瓜返回天台,天氣未穩定,已經第二次種。
原來山藥是這樣,葉片美,可不可留一斷就可以種?是否需要攀爬? ...

係用種子種ga,是攀爬植物,好得意架!係葉柄中段長出一片葉,一片一片咁生上去架!
回復

Agnes 發表於 2008-8-24 15:21:06 |顯示全部樓層
花草之家和雲雲唔駛客氣, 版面位置不是屬於我的, 是屬於大家的.
話時話, 棵淮山又幾靚 wor.
回復

花草之家 發表於 2008-8-24 15:42:45 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-24 15:21 發表
花草之家和雲雲唔駛客氣, 版面位置不是屬於我的, 是屬於大家的.
話時話, 棵淮山又幾靚 wor.

我第一次種淮山ge!諗唔到d葉咁靚架!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-25 10:20:38 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-24 11:00 發表

Agnes,唔好意思 借個地方一用。雲雲,呢棵係一個月前拍下的山藥,即係煲湯ge(淮山),打風吹斷约10塊葉, 現在淨番最低2塊葉咋!都唔知重生唔生添播。
57993 ...

淮山,好特別的葉!有點像胡椒
回復

花草之家 發表於 2008-8-25 11:26:36 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-25 10:20 發表

淮山,好特別的葉!有點像胡椒

佢d葉好似個心咁樣,就算唔食得都睇得, 出第二塊葉時,見到第一塊葉ga葉柄中段黑黑o地,仲以為有菌添, 咪係咁噴藥囉,點知原來係出葉。
回復

雲雲 發表於 2008-8-25 11:54:03 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-25 11:26 發表

佢d葉好似個心咁樣,就算唔食得都睇得, 出第二塊葉時,見到第一塊葉ga葉柄中段黑黑o地,仲以為有菌添, 咪係咁噴藥囉,點知原來係出葉。

如果山藥復原,請花草之家再貼出來。
慷慨的Agnes,謝謝您
回復

花草之家 發表於 2008-8-25 15:17:53 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-25 11:54 發表

好的
回復

Agnes 發表於 2008-8-25 18:33:30 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-25 11:54 發表

不用言謝, 我也想看看棵靚山藥.
回復

Alfphy 發表於 2008-8-25 23:19:08 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-25 11:26 發表

佢d葉好似個心咁樣,就算唔食得都睇得, 出第二塊葉時,見到第一塊葉ga葉柄中段黑黑o地,仲以為有菌添 咪係咁噴藥囉,點知原來係出葉。

真搞笑!
黃金葛出新芽時都係咁.....哈哈哈!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-25 23:20:03 |顯示全部樓層
agnes,你開工為棵羅漢松整容未?
回復

Agnes 發表於 2008-8-26 00:04:57 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-25 23:20 發表
agnes,你開工為棵羅漢松整容未?

天台太熱啦!棵松又啱啱出嫩葉, 十月先開工啦!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-26 00:25:39 |顯示全部樓層
秋天時,天氣涼爽點,工作起來都會醒神D……
回復

Agnes 發表於 2008-8-26 22:23:32 |顯示全部樓層
中秋後可忙碌了, 因為今天收到八王爺的種子分享。
回復

Alfphy 發表於 2008-8-26 23:02:28 |顯示全部樓層
我很期待秋播呢!嘻!
秋播之後,就要準備過冬,翌年就有靚花睇啦!如果發芽的話.......
回復