羅漢松, 有咩意見整靚 d?

關閉 [複製鏈接]
作者: Agnes 發表于 2008-8-18 11:29:07
11733 118
年多前在花墟買的平貨, 修修佢會唔會靚 d 呢?請給意見.
P1020557 (Small).JPG
Tony 發表於 2008-8-18 12:59:41 |顯示全部樓層
你個花園好大呀~~~
回復

雲雲 發表於 2008-8-18 14:51:58 |顯示全部樓層
可用鐵線屈出造型。
回復

Agnes 發表於 2008-8-18 14:55:01 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-18 14:51 發表
可用鐵線屈出造型。

我就係想各位幫我度橋屈乜型同點屈.
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-18 19:09:39 |顯示全部樓層
樓主你呢棵野有排屈同造型呀~
回復

Agnes 發表於 2008-8-18 21:35:29 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-8-18 19:09 發表
樓主你呢棵野有排屈同造型呀~

好似我咁嘅初哥, 有乜方法較簡單去整靚些許呢?
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-18 23:05:15 |顯示全部樓層
其實樓主你係初學的話,可以上網看別人的造型,
自己再睇下你盆盆栽四方邊方為正面
之後由大至細剪(大即枝條>分枝>細即葉芽)
再之後就上線,同樣主幹用粗鋁線,小枝用幼鋁線
上完線至可以屈曲,但你上網睇下點上線都屈曲先
因為上線有分線粗度之餘仲有分咩樹幹點上線同點屈曲
覺人意見你棵樹頂太優生點,即比其他部份生得旺盛
所以剪一剪佢好d,即剪短髮
回復

Agnes 發表於 2008-8-18 23:17:24 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-8-18 23:05 發表
其實樓主你係初學的話,可以上網看別人的造型,
自己再睇下你盆盆栽四方邊方為正面
之後由大至細剪(大即枝條>分枝>細即葉芽)
再之後就上線,同樣主幹用粗鋁線,小枝用幼鋁線
上完線至可以屈曲,但你上網睇下點上線都屈曲 ...

謝謝羊咩咩提供意見.
我認為照片中的角度是正面.
我怕自己技術差, 不敢大屈它, 怕折斷, 可能都係等有緣見到高手幫忙安全些.
請問我現在幫佢剪短髮, 淨剪頭頂定全身都剪呢?
我日前見平台的園丁們修剪羅漢松, 所以也認為啱時候修修佢.
回復

雲雲 發表於 2008-8-19 11:02:58 |顯示全部樓層
我係圖書館見到有盆景造型連修剪方法。不如看看做個參考,會比較詳盡的圖解同示範。
回復

Agnes 發表於 2008-8-19 11:56:35 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-19 11:02 發表
我係圖書館見到有盆景造型連修剪方法。不如看看做個參考,會比較詳盡的圖解同示範。

雲雲很好學, 我要向你學習.
回復

Agnes 發表於 2008-8-19 16:21:02 |顯示全部樓層
研究了網上資料
http://www.shiy.net/jtyy/pjys/20061203/2407.html
知道十一月下旬可進行初剪/精剪, 謝謝各位的意見!
希望明年整容後再和大家見面.
回復

雲雲 發表於 2008-8-20 15:26:54 |顯示全部樓層
借了一本書,很適合你睇,可以到圖書館做預備課了。
回復

Agnes 發表於 2008-8-20 15:54:42 |顯示全部樓層

回復 12# 雲雲 的帖子

謝謝雲雲!
回復

花草之家 發表於 2008-8-20 16:20:02 |顯示全部樓層
我唔識整架,淨係識得睇,想睇吓你將棵松(整容後)個樣係點囉
回復

Agnes 發表於 2008-8-20 16:28:54 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-20 16:20 發表
我唔識整架,淨係識得睇,想睇吓你將棵松(整容後)個樣係點囉

羊咩咩話棵野有排屈, 希望佢唔會俾我屈甩胶啦!
劉翔都要入廠, 等下啦!翔哥復出之時, 希望佢同步也變靚 d再亮相啦!
中國加油!劉翔加油!羅漢松加油!
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-20 17:38:54 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-20 04:28 PM 發表

劉翔都要入廠, 等下啦!翔哥復出之時, 希望佢同步也變靚 d再亮相啦!
中國加油!劉翔加油!羅漢松加油! ...

你上左線,0係正確屈曲點屈曲係冇問題架囉,線同線之間就係屈曲點,屈曲點係冇對枝.........
樓上個本書都唔夠基本,仲有d仲基本
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-20 17:56:40 |顯示全部樓層
http://www.grove.idv.tw/L3.htm
圖一:一條線上兩條枝
圖二:下面條線想將兩條枝向下屈,所以條線0係兩枝上面
圖三:主線(圖一個條)咬住主枝,即較粗枝
圖四:圖中主要想表達直個度條線,分枝屈曲點一定係對點
圖五,六:兩條線永遠唔會有交叉點
圖七:屈曲方法,對點
圖八:唔知佢想講咩
其他圖:點上線,上線永遠點對點,線唔會交叉,方向一致,唔會左住芽點,另外芽點一點要正確(又有排講),上完線至屈曲,否則............
總之由大至細整,一般都會除葉整造型,不過我諗你會唔駛得
回復

阿晴 發表於 2008-8-20 18:11:37 |顯示全部樓層
羊咩咩,
請問呢d咁粗ge鐵線邊度有得賣ga? 同埋如果想拆翻出黎點算? 我買por瑞香返黎, d人上左線, 我拆到手指痛先拆到出黎, 仲差d比我整斷d枝.. 同埋想問"剪短髮"有冇咩守則跟住ga? 定係隨意ga?

回復

花草之家 發表於 2008-8-20 18:31:25 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-20 16:28 發表

中國加油!劉翔加油!羅漢松加油! ...

重有一句呀!Agnes加油!
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-20 21:01:44 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-20 06:11 PM 發表
羊咩咩,
請問呢d咁粗ge鐵線邊度有得賣ga? 同埋如果想拆翻出黎點算? 我買por瑞香返黎, d人上左線, 我拆到手指痛先拆到出黎, 仲差d比我整斷d枝.. 同埋想問"剪短髮"有冇咩守則跟住ga? 定係隨意ga? ...

一般家庭盆景唔駛用到好粗(好似手指尾咁粗),咁粗可以去癈鐡回收店度買,其他可以去五金店,最幼但冇力既吉吉島都有得賣
拆翻出黎唔駛一圏圏咁拆,一圏圏咁拆反而仲驚傷到樹身,同埋自己又要就住就住,手又痛(上線最痛),0係每一圈用尖咀挾剪難佢就得,條線食左落樹芯另計
剪短髮種種樹唔同做法,但最基本都係由大至細做,剪葉,芽都係,先由大開始,整體外觀大剪(完全信任自己,鍾意點就點)>剪老枝,錯枝,老葉>剪去優生枝(即生長最旺盛既枝,等其他枝條同步生長,仲可以養粗枝條)>最後疏芽,疏葉(每種樹都有唔同做法),重點係上部(泥上部)剪得太多野,下部(泥土內)一樣剪返d根唔要(留老根,幼根一般唔要)............其間多噴水,少落肥
http://www.grove.idv.tw/L1.htm
呢個網頁唔太詳細,但都可以睇下

回復