羅漢松, 有咩意見整靚 d?

關閉 [複製鏈接]
作者: Agnes 發表于 2008-8-18 11:29:07
11744 118
羊咩咩 發表於 2008-8-20 21:06:21 |顯示全部樓層
樹頂一定要大剪,近樹幹位唔留任何枝葉,除非條枝有其他用途
回復

Agnes 發表於 2008-8-20 21:07:59 |顯示全部樓層

回復 17# 羊咩咩 的帖子

謝謝羊咩咩提供網頁和解說.  明明地.
真係有排屈, 我等中秋後涼快些便開工.  現在它生了些嫩葉, 算係買返來最好樣的狀態了, 留多一會才替他剪短髮吧!
羊咩咩估中, 我是不捨得除葉的.
回復

Agnes 發表於 2008-8-20 21:09:49 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-8-20 21:06 發表
樹頂一定要大剪,近樹幹位唔留任何枝葉,除非條枝有其他用途

唔!此項也是要點, 要緊記.
回復

Agnes 發表於 2008-8-20 21:11:53 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-20 18:31 發表

重有一句呀!Agnes加油!

謝謝鼓勵! post 得出嚟就一定要努力, 不要辜負大家期望.
回復

阿晴 發表於 2008-8-20 21:34:55 |顯示全部樓層

回復 20# 羊咩咩 的帖子

原來係咁~ 唔該哂~ 原來反而唔要鬚根ga? 種盆景真係好大學問, thx~
睇書見d盆景咁靚, 尤其是會開花 果d, 不過好似好複雜, 唔敢嘗試....

回復

Alfphy 發表於 2008-8-20 21:36:42 |顯示全部樓層
agnes,又有大工程要做啦!努力啊!
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-20 21:38:59 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-20 09:07 PM 發表
謝謝羊咩咩提供網頁和解說.  明明地.
真係有排屈, 我等中秋後涼快些便開工.  現在它生了些嫩葉, 算係買返來最好樣的狀態了, 留多一會才替他剪短髮吧!
羊咩咩估中, 我是不捨得除葉的. ...

唔駛得好多人都係,我初初都係咁
你棵野好健康
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-20 21:40:20 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-20 09:09 PM 發表

唔!此項也是要點, 要緊記.

其實呢個唔駛記,一般都係咁做,反而記要留個條,點解要留
回復

Agnes 發表於 2008-8-20 21:45:12 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-8-20 21:40 發表

其實呢個唔駛記,一般都係咁做,反而記要留個條,點解要留

係嘅!係嘅! 弊在我就係連一般人應有嘅 sense 都冇, 咪要記 lor. 我要將勤補拙啊!
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-20 21:48:58 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-20 09:34 PM 發表
原來係咁~ 唔該哂~ 原來反而唔要鬚根ga? 種盆景真係好大學問, thx~
睇書見d盆景咁靚, 尤其是會開花 果d, 不過好似好複雜, 唔敢嘗試....

做法唔同種草花囉,草花要多毛細根,盆景反而要養粗枝同粗根,老(樹)頭
觀花盆景,觀葉盆景,觀果盆景各有特式,觀賞之處,但我覺得種得要靚,最難係種觀果盆景,因為花期前要留意剪枝方法,小心剪錯開花枝,冇開花枝就冇花,冇花就冇果,留開花枝仲要諗定日後邊度有花有果黎留,諗好只係留個度有花,保留養份.........有花之後,又要受粉養果,煩到嘔
所以我都冇種觀果盆景,只有茶樹仔囉,其實茶樹仔超好種,又有白花,又有紅果又易打理,正到爆,種種下我都好鐘意茶樹仔,太多花樣可以玩...............講盆景有排講.........

回復

羊咩咩 發表於 2008-8-20 21:51:13 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-20 09:45 PM 發表

係嘅!係嘅! 弊在我就係連一般人應有嘅 sense 都冇, 咪要記 lor. 我要將勤補拙啊!

其實我都有d盆景書架,不過搬屋收晒落紙箱裏面,唔係比d靚相你睇,包你睇到嘩~嘩~聲
回復

Agnes 發表於 2008-8-20 21:59:39 |顯示全部樓層
我好鍾意勒杜鵑, 有時經過花圃看見 d 有造型, 又多花嘅, 我都嘩~嘩~聲, 都唔明 d 人點可能種得咁叻架.
回復

Agnes 發表於 2008-8-20 22:02:16 |顯示全部樓層
鄰居見到我 d 五顏六色勒杜鵑已經嘩~嘩~聲, 佢哋都未知有埋造型嗰 d 靚成點.

回復

羊咩咩 發表於 2008-8-20 22:05:22 |顯示全部樓層
勒杜鵑我都有一盆,不過唔係盆景係盆栽,種唔到佢開花呀~唔多識點停水法
http://mkunimatsu.no-blog.jp/photos/satuki2/index.html
比你睇睇盆景用杜鵑,花墟賣個d比利時種唔適合做盆景,一般會用日本種,葉細多花
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-20 22:06:29 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-20 10:02 PM 發表
鄰居見到我 d 五顏綠色勒杜鵑已經嘩~嘩~聲, 佢哋都未知有埋造型嗰 d 靚成點.

敎我點停水開花呀~我日後都每色買一盆玩下呀
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-20 22:08:41 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-20 09:59 PM 發表
我好鍾意勒杜鵑, 有時經過花圃看見 d 有造型, 又多花嘅, 我都嘩~嘩~聲, 都唔明 d 人點可能種得咁叻架.

只要努力,多睇書,有高人(師傅)敎導,日後都會成才...
回復

Agnes 發表於 2008-8-20 22:16:01 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-8-20 22:05 發表
勒杜鵑我都有一盆,不過唔係盆景係盆栽,種唔到佢開花呀~唔多識點停水法
http://mkunimatsu.no-blog.jp/photos/satuki2/index.html
比你睇睇盆景用杜鵑,花墟賣個d比利時種唔適合做盆景,一般會用日本種,葉細多花 ...

個 blog 真係睇到眼花, 要慢慢睇, 似乎是杜鵑, 不是勒杜鵑. 或者太多花, 未找到.
我 d 勒杜鵑冇制水, 可能天台夠陽光, 空氣好, 易開花. 相信中秋時, 花會開好多.
回復

Agnes 發表於 2008-8-20 22:16:56 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-8-20 22:08 發表

只要努力,多睇書,有高人(師傅)敎導,日後都會成才...

承你貴言.
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-20 22:29:44 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-20 10:16 PM 發表

個 blog 真係睇到眼花, 要慢慢睇, 似乎是杜鵑, 不是勒杜鵑. 或者太多花, 未找到.
我 d 勒杜鵑冇制水, 可能天台夠陽光, 空氣好, 易開花. 相信中秋時, 花會開好多. ...

係盆景用杜鵑唔係勒杜鵑
點解我個棵冇花,係咪因為我成日剪到佢波型咁?花0係枝條尾尾(新枝)生出架?
回復

Agnes 發表於 2008-8-20 22:35:12 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-8-20 22:29 發表

係盆景用杜鵑唔係勒杜鵑
點解我個棵冇花,係咪因為我成日剪到佢波型咁?花0係枝條尾尾(新枝)生出架?

對呀!我認為唔好剪成波型, 而係把長枝纏屈交錯成波型就有花.
回復