執到寶呀 ~

作者: JicJicmom 發表于 2008-8-16 18:53:55
7224 67
雲雲 發表於 2008-8-20 14:01:49 |顯示全部樓層
我要常備買拖拖車出街先得。買又好,執野更好。
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-20 20:01:30 |顯示全部樓層
簡直係 "執到鼓掌"呀!!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-21 02:02:11 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-8-20 13:51 發表
其實咁耐以黎 , 我耐唔中都會見到好多野想執番屋企但又有心無力 .....
1. 某名牌化妝品 8尺高樹脂制唇膏陳列模形 ( 大埔工業村外垃圾站)
2. 沙灘上經沙石沖擦過的老樹木一大支 ( 響西貢泥涌沙灘)
3. 大大件波子機 ...

嘩!你可以堪稱「執到寶」專家!
另,蝴蠂蘭真係好容易執到....其實唔係太難種,不過d人好易就放棄!
回復

JicJicmom 發表於 2008-8-21 09:08:19 |顯示全部樓層
由上次打風前到而家, 我同阿娘一共執到成 3盤 共1x棵0既蝴蝶蘭 , 而家拎左番娘家村屋度種 , 因為座向比較適合種蘭花 , 唔理 + 無人淋水都唔會死. 響我屋企就唔得喇 ~~ 又熱又晒放0既位又唔太通風....... 放一盤死一盤 ....
回復

Alfphy 發表於 2008-8-21 11:10:00 |顯示全部樓層
種蝴蝶蘭最重要是通風,不要多浸水、不要曬,其實係唔駛點理,相比其他蘭花,係好粗生!
回復

Sylvia 發表於 2008-8-21 13:32:57 |顯示全部樓層
聽完各位經歷,真係大開眼界 以前淨係知道外埠興執野,估唔到香港都有,以後真係要帶眼出街
回復

beebee 發表於 2008-9-9 21:50:25 |顯示全部樓層
我又來支持吓﹗
我 都係垃圾佬一名﹗平時自己會執之外,啲朋友、同事都會叫我留意一吓佢哋有需要嘅嘢﹗幫佢哋執哩一份﹗
回復

Tony 發表於 2008-9-9 23:48:11 |顯示全部樓層
點解你地可以執倒咁多筍野架~~add14icon
回復