執到寶呀 ~

作者: JicJicmom 發表于 2008-8-16 18:53:55
7195 67

真係問天問地拎唔到 !!!!!!

早一輪響垃圾站見到一大堆比人丟出黎0既大花盤 !!!!! 唔好講笑 !!! 執左至算 !!!!
而家就有用喇 ~~~~
拎出黎洗乾淨晒幾日 , 就可以將發左芽0既瓜菜種放入去 ~~~ ^^

花碌碌係執0既 , 右下角呢一隻響十蚊店買0既 ~~~ P1100980 (Small).JPG
蛀米虫 發表於 2008-8-16 20:13:48 |顯示全部樓層
甘都有得執!!  有陳時d野 真係 "係你就係你架la",
回復

JicJicmom 發表於 2008-8-16 20:20:04 |顯示全部樓層
執野呢家野 , 夠厚面皮就得 !!!!!!
我執盤時 , 曾經應承過我阿媽 , 話以後都同我同生共死0既老公不知所踪了 ~~~
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-16 20:23:47 |顯示全部樓層
走先......
回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 23:57:16 |顯示全部樓層
嘩!咁大的盆都俾你執到,真係整定係你的啦!
回復

蘑菇 發表於 2008-8-17 00:31:26 |顯示全部樓層
嘩!呢度最少慳到100蚊!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-17 01:21:28 |顯示全部樓層
嘩!發達啦~
立o下眼仲以為係你鍾意既素燒盆tim~
回復

byau 發表於 2008-8-17 02:29:07 |顯示全部樓層
左上角個個盆係一個定一叠黎嫁?!番到去要洗乾淨喎, 之前唔知人地種過咩植物可能會用菌或者蟲旦留係盆度喎
回復

JicJicmom 發表於 2008-8-17 09:59:13 |顯示全部樓層
磨菇 : 慳番黎去買棵熱情果返黎 ~
chris tsui : 講開素燒盤 , 我今日會試下扎一隻素燒盤人偶 ( 用膠盤試下先) ~~~ 坐響瓜棚石駁上面 XD 尋日去行花墟搵素燒盤 , 睇到我心癢癢 !!
byau : 係一疊黎架 ~~~ 已經洗左 2次 晒左2次 ,睇情況去將d苗仔入盤喇 ~~
回復

雲雲 發表於 2008-8-17 12:34:33 |顯示全部樓層
環保小先鋒 ~ Good
我諗上手主人都希望不會浪費,所以無整爛盆。
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-17 13:30:10 |顯示全部樓層
係呀! 返正去到堆田區, 成百年都未分解, 甘就不如用多一兩年law~  
又為世人出一分力~
回復

JicJicmom 發表於 2008-8-17 13:50:37 |顯示全部樓層
我娘家附近0既垃圾站 , 成日有荀野執 !! 我覺得而家D人好 SIDE 野 , 無用就丟. 唔同以前, 爛到無可再用至丟 .....
就算D膠花盤用爛左 , 我都會疊高黎墊植物 / 放野. 加上成日執野,所以阿娘 + 老公成日叫我做垃圾婆 ~
回復

花草之家 發表於 2008-8-17 15:05:59 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-8-17 13:50 發表
我娘家附近0既垃圾站 , 成日有荀野執 !! 我覺得而家D人好 SIDE 野 , 無用就丟. 唔同以前, 爛到無可再用至丟 .....
就算D膠花盤用爛左 , 我都會疊高黎墊植物 / 放野. 加上成日執野,所以阿娘 + 老公成日叫我做垃圾婆 ~ ...

我又係好鐘意執野架,又鐘意執平野,我老公以前都笑我係垃圾婆,不過以前執執埋埋d野而家有用啦!
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-17 19:19:01 |顯示全部樓層
話唔定果d 清垃圾既阿姐其實會好發架~  沒本生利!
回復

雲雲 發表於 2008-8-17 19:33:49 |顯示全部樓層
係唔係香港人太忙呢?定係物質豐富,買野跟本不駛諗有無重複或實際用途。自己都反省過,以前買野可以轉換方位或用途,就是另一番新感覺。
回復

JicJicmom 發表於 2008-8-19 08:44:02 |顯示全部樓層

回復 15# 雲雲 的帖子

而家整天台仔 , 成日想下d舊野可以用黎做乜 , 慳番d $$$ .
好似以前買落0既ikea 舊膠鞋架 , 搬完去廚房放野 , 而家搬左上天台放,用黎放香草 / 掠乾花盤 / 放小苗  , 到而家,用左十年喇. 膠架好易彎曲 , 彎左咩 , 咪掉轉黎放野囉 ~ 放一輪又平番直番.
響街度執到發泡膠箱 , 用黎做肥料箱 ! ( 跟呢度0既版友貓貓學架~) 另外有朋友用發泡膠箱黎種薄荷 , 生到缺哂堤 ! 好壯觀 !!!
其實綠化環境, 仲可以學埋點樣環保 , 廢物利用, 真係好開心 !
回復

heiheimama 發表於 2008-8-19 08:49:59 |顯示全部樓層
環保小先鋒!值得鼓勵!~
回復

八王爺 發表於 2008-8-19 09:15:55 |顯示全部樓層
講開 執嘢,我都執過好多好嘢,包括 餐枱,松木椅,地柜,鞋柜,水族箱 .......
回復

Alfphy 發表於 2008-8-19 09:33:26 |顯示全部樓層
呢度成日都有會人把還可以用得的物件放在屋企對出的行人路上,加貼一張紙「free to take」……不過通常都是一些大件的物件,例如枱枱椅椅、梳化、餐台咁!因為在外國要抛棄這些大型傢俬係需要俾額外的垃圾費。之不過,讓街外人自取,即可省卻搬運垃圾費,又環保,是一個雙贏局面。
回復

JicJicmom 發表於 2008-8-19 10:13:56 |顯示全部樓層
有好多時有完好0既野 , 都係想有下一手有人0岩用可以拎去. 但我見好多都係丟棄之前整到爛哂 . 我覺得好side 野.
回復

1234下一頁