Sinn. sp. 'Rio das Pedras' 請問係咪病咗呀?

作者: BanbieChan 發表于 2008-8-13 07:46:33
3447 29
Sinn. sp. 'Rio das Pedras' 請問係咪咗呀add3icon
紅圈嘅地方,係咪有問題,要點做add3icon
DSC00409 - 複製.JPG
connie925 發表於 2008-8-13 08:56:22 |顯示全部樓層
你平時擺佢係邊度架?
回復

peeseela 發表於 2008-8-13 09:07:46 |顯示全部樓層
會唔會有蟲咬爛,我D晒loan晒黃都唔會穿loan.
回復

connie925 發表於 2008-8-13 09:23:42 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-8-13 09:07 發表
會唔會有蟲咬爛,我D晒loan晒黃都唔會穿loan.

佢唔駛咁光嘅喎!
回復

chris 發表於 2008-8-13 09:46:56 |顯示全部樓層
d魚骨唔熱得, 我的係無冷氣的地方,已經無乜光d葉都係黃色, 而家放咗係冷氣房度好d,
新長的葉有番少少綠色
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-13 10:54:48 |顯示全部樓層
connie
放响窗臺,早上3小時(0800-1100)日照
回復

mandy619 發表於 2008-8-13 11:17:00 |顯示全部樓層
你係唔係朝早出門前噴水比佢加濕??個杯咁多水珠o既.
回復

lolo 發表於 2008-8-13 11:27:07 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-13 10:54 發表
connie
放响窗臺,早上3小時(0800-1100)日照

有冇可能葉片上有蒸汽小水珠   再加陽光曬射後給曬出小洞呢

試試只在黃昏後才澆水
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-13 11:31:09 |顯示全部樓層
原帖由 mandy619 於 2008-8-13 11:17 發表
你係唔係朝早出門前噴水比佢加濕??個杯咁多水珠o既.

mandy 係呀
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-13 11:32:28 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-8-13 11:27 發表

有冇可能葉片上有蒸汽小水珠   再加陽光曬射後給曬出小洞呢

試試只在黃昏後才澆水

lolo 謝謝
回復

mandy619 發表於 2008-8-13 11:40:15 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-13 11:31 發表

mandy 係呀

咁好一定係sunburn喇, 你可以cut走d爛左既葉仔, 改晚上至嘖水, 過幾日就會好反架喇.
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-13 11:40:16 |顯示全部樓層

請問有冇惜花人可以收養呢個Sinn. sp. 'Rio das Pedras'

請問有冇惜花人可以收養呢個Sinn. sp. 'Rio das Pedras'?,connie925 抱歉喔!因為我唔係好識照顧佢,有意嘅花友,請在此留言及荃灣交收
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-13 11:40:47 |顯示全部樓層
原帖由 mandy619 於 2008-8-13 11:40 發表

咁好一定係sunburn喇, 你可以cut走d爛左既葉仔, 改晚上至嘖水, 過幾日就會好反架喇.

mandy 謝謝
回復

lolo 發表於 2008-8-13 11:47:21 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-13 11:40 發表
請問有冇惜花人可以收養呢個Sinn. sp. 'Rio das Pedras'?,connie925 抱歉喔!因為我唔係好識照顧佢,有意嘅花友,請在此留言及荃灣交收

呢隻好易種又多產       不如你帶返 office種啦       唔駛送俾人啦
回復

chris 發表於 2008-8-13 11:51:09 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-8-13 11:47 發表

呢隻好易種又多產       不如你帶返 office種啦       唔駛送俾人啦

係呀, 魚骨好易種, 天氣熱佢會咁, 放係寫字樓就無事, 同埋唔好俾佢晒太陽, 散光就已經足夠
回復

卓男媽 發表於 2008-8-13 11:59:14 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-13 11:40 發表

唔好咁快放棄啦, 我而家都種緊花友俾我的魚骨頭, 我都驚會種死佢地o架, 不如聽下其他花友意見, 改下種植方法同擺放位置, 可能會有幫助的.
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-13 12:04:44 |顯示全部樓層
謝謝大家嘅幫忙,因為公司唔方便種,仲有.... 想幫佢搵個更合適嘅主人
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-13 12:09:20 |顯示全部樓層
chris、卓男媽、lolo多謝你哋幫忙
回復

lolo 發表於 2008-8-13 12:28:31 |顯示全部樓層
這是超迷岩入門品       你的也種得不錯        add13icon 不要輕易放棄        否則要叫大家失望了 add8icon
回復

connie925 發表於 2008-8-13 12:29:17 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-8-13 11:51 發表

係呀, 魚骨好易種, 天氣熱佢會咁, 放係寫字樓就無事, 同埋唔好俾佢晒太陽, 散光就已經足夠

Banbie, pls take Chris's advise, bring it to your office!add10icon add10icon
回復

12下一頁