返回列表 發新帖

天台種乜東東の青瓜殺手篇~有收成喇

作者: BanbieChan 發表于 2008-8-12 16:31:41
8534 58
曉文 發表於 2008-8-18 10:28:08 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-18 08:10 發表
青瓜又出事喇
早兩日先話有希望,轉頭又出事
冇摘到心por青瓜,原本喺架到爬得好地地嘅,今日見佢冇厘神氣咁跌咗落嚟,D葉邊「乾珍珍」咁,好似 包咗條邊,側芽「乾珍珍」軟弱冇力咁,第六感話我知,佢應該命不久而喇 , ...

可能係肥傷喎
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-18 13:07:39 |顯示全部樓層
原帖由 曉文 於 2008-8-18 10:28 發表

可能係肥傷喎

如果係肥傷,可以點做 add3icon
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-18 20:20:00 |顯示全部樓層
推一推,請問仲有冇人知道,青瓜出咗咩事add3icon
心急人上
回復

fongkk 發表於 2008-8-18 23:27:23 |顯示全部樓層
如果液肥肥傷就用盆大細計3倍水沖,之後就看它自己的生命力
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-19 05:16:00 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-8-18 23:27 發表
如果液肥肥傷就用盆大細計3倍水沖,之後就看它自己的生命力

fongkk你好,謝謝你 ,但係我冇用液肥,不過我再試下淋多D水,睇下得唔得啦
回復

花園仔 發表於 2008-8-19 20:14:18 |顯示全部樓層
斑比好! 你嗰個帖我反复睇過好多次罅, 由於你D相資料唔完整, 唔敢亂UP呀!

我想知:
你嗰两棵青瓜用乜嘢盆乜嘢泥及施乜嘢肥.
正常與摘心嘅生長情况.
D瓜仔授粉情况.
回復

花園仔 發表於 2008-8-19 20:44:26 |顯示全部樓層
一般黎講青瓜好易種架, 夠水夠肥就OK咯, 等有公乸花出現包吓D瓜瓜仔就等收成嘞!

原則係個盆夠大先至夠泥儲備能量黎供應俾棵長滿好多長蔓嘅瓜瓜葉葉架, 尤其係摘咗心嘅橫枝更多, 所需要嘅養份就更多嘞, 一旦供應唔上棵嘢就好虛弱突然無情情玩完架罅!

一般青瓜體開放環境係唔使人工授粉咁大陣丈架, 如果有種D花花帮手引吓蜂蜂就更好啦!
就算要人工授粉都唔好用支咁大嘅筆呀, 溫柔D啦最好用雞毛咁上下嘅物體係咁兒掃吓公掃吓乸咪得啦!

成功授粉嘅瓜瓜仔好明顯嘅, 大得好快兩日就完全另一個樣囉, 咁就快D手笠袋嘞!

仲有你個誘捕器而家放體邊度呀!
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-20 12:23:26 |顯示全部樓層
花園仔老師偶像多謝你 用寶貴嘅時間指導我, 我諗之前嗰D青瓜BB嘅死因 ,應該係我幫D青瓜授粉嗰陣....太粗暴 ,因為聽大家講完之後,我就冇幫D青瓜授粉 ,冇幾耐就有隻成功授粉嘅青瓜仔  ,我嗰两棵青瓜用最大嗰種8角形膠盤,用翡筠嘅靚土同海鳥肥種架摘咗心嗰棵就冇特別事(淨係冇生青瓜~俾我整瓜晒 ),冇摘心嗰棵 D 葉生得好怪,近頂芽嗰 D 葉,好肥、好厚,D葉邊「乾珍珍」咁,好似包咗啡色條邊咁,側芽「乾珍珍」軟弱冇力,我原本以為佢會死,但嗰隻青瓜仔又愈來愈大喎,所以都唔知點解 add3icon

成功授粉嘅青瓜仔

成功授粉嘅青瓜仔

8角形膠盤、翡筠嘅靚土、海鳥肥

8角形膠盤、翡筠嘅靚土、海鳥肥

冇摘心早兩日影嘅頂芽

冇摘心早兩日影嘅頂芽

冇摘心今朝影嘅頂芽,D葉俾我剪咗

冇摘心今朝影嘅頂芽,D葉俾我剪咗

冇摘心D葉好肥、好厚,有條啡色邊

冇摘心D葉好肥、好厚,有條啡色邊

摘咗心側芽

摘咗心側芽

摘咗心側芽

摘咗心側芽

摘咗心側芽

摘咗心側芽

摘咗心側芽

摘咗心側芽

青瓜仔愈來愈大

青瓜仔愈來愈大
回復

花園仔 發表於 2008-8-20 13:40:26 |顯示全部樓層
斑比好! 唔使客氣!
種瓜瓜嘅泥或者肥料可能含<硼>過量呀, 因為青瓜對<硼>好敏感架, 高濃度的<硼>積聚嘅部位會出現失綠, 枯黃壞死嘅情况, 尤其係葉邊最易積聚, 所以<硼>中毒係最常見嘅症狀, 好似青瓜咁常見葉邊出現規則黃邊, 有D仲幼芽停止生長, 嚴重D會成棵枯死架, 就算唔死都結瓜少而且畸形添!
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-20 14:04:29 |顯示全部樓層
花園仔老師偶像 安安,唔該晒你 ,你解釋得好詳細同清楚,我明白喇add6icon ,咁我試下淋多D水 ,溝淡佢啦add14icon
回復

小農女 發表於 2008-8-22 16:27:03 |顯示全部樓層

想請教下

花園仔仔老師
硼 , 是什麼???邊度會有架??
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-29 09:12:00 |顯示全部樓層
原帖由 小農女 於 2008-8-22 16:27 發表
花園仔仔老師
硼 , 是什麼???邊度會有架??

小農女 等我試下答啦 硼~係微量元素之一,硼與植物細胞分裂、花粉授精,養份吸收,有著密切關係,過量同缺乏,都會影響植物生長。可以參考呢個網址
http://blog.yam.com/seata
多謝 曉文、fongkk仲有花園仔老師偶像add6icon ,你哋話我知青瓜係肥傷,咁我每日都淋好多、好多水喎,你哋睇下 DSC00612.JPG DSC00613.JPG DSC00614.JPG
青瓜復活喇 ,仲有 .... DSC00607.JPG DSC00618.JPG DSC00620.JPG
好開心 :icon36
回復

lammadick 發表於 2008-8-29 09:48:37 |顯示全部樓層
正....青瓜配百撘出前一丁....哈哈
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-29 10:08:55 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-8-29 09:48 發表
正....青瓜配百撘出前一丁....哈哈

我係美味天王add4icon add4icon ,不過淨係識煑出前一丁
回復

fongkk 發表於 2008-8-29 11:49:02 |顯示全部樓層
涼拌青瓜開胃,以一個青瓜計

1/調好汁料
陳醋 4-5 茶匙
糖 1/4-1/2 茶匙
鹽 1/6-1/5 茶匙
麻油 1/4-1/2 茶匙
蠔油 少許,可加可不加
一面加一面試到自己喜歡

2/先洗淨從雪櫃(雪一下更清涼)取出來的青瓜再削皮成間條
3/洗手
4/用滾水沖一下已削皮青瓜,下面放刀及針板全部清毒
5/將青瓜切絲,放入汁料拌好,就可以食用
如果想入味可以等一下,拌一下,就會變軟及上醋色
回復

農夫 發表於 2008-8-29 12:06:44 |顯示全部樓層
我家大廚會
切片+用鹽+白醋+糖
好青新,好開胃
回復

農夫 發表於 2008-8-29 12:09:52 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-29 09:12 發表

小農女 等我試下答啦 硼~係微量元素之一,硼與植物細胞分裂、花粉授精,養份吸收,有著密切關係,過量同缺乏,都會影響植物生長。可以參考呢個網址
http://blog.yam.com/seata
多謝 曉文、fongkk仲有花園仔 ...

見你成日煮丁丁食,無益架
如果真係無辦法
就記注要過冷河呀
回復

farfeifar 發表於 2008-8-29 12:12:14 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-8-29 11:49 發表
涼拌青瓜開胃,以一個青瓜計

1/調好汁料
陳醋 4-5 茶匙
糖 1/4-1/2 茶匙
鹽 1/6-1/5 茶匙
麻油 1/4-1/2 茶匙
蠔油 少許,可加可不加
一面加一面試到自己喜歡

2/先洗淨從雪櫃(雪一下更清涼)取出來的青瓜再削皮成間條
...

拍爛仲入味呀, 我自己一個可以食成一大碗wakaka, 送麵一流@
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-29 13:50:49 |顯示全部樓層
fongkk、農夫、菲菲 你哋好叻 ,多謝提供青瓜食譜
回復