返回列表 發新帖

縐皮青檸 kaffir lime

作者: 死窮鬼 發表于 2014-8-8 14:02:56
7953 51
花c9 發表於 2014-8-20 13:36:23 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-8-20 11:56
哈哈哈唔好浪費嘛.

我去過泰國一間意大利餐廳, 佢地用縐皮青檸的皮加入白朱古力做成薄片, 超好味 ...

有無試過diy?
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-21 13:31:02 |顯示全部樓層

未呀...我好懶...
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-21 13:36:54 |顯示全部樓層
zeta77 發表於 2014-8-20 13:22
你好, 我都好鍾意食檸檬葉, 麻煩你可唔可以話我知北角邊度可以買到支條, 我都好想種呢 ~~  ...

北角 馬寶道香港茶餐廳/惠康對面, 幾多號我就唔記得, 不過就係地鐡站馬寶道出口個段路. 我諗你要幫襯下佢就順便問下有無. 我今朝係渣華道街市個泰國檔見到兩條好靚的, 但一條痴住太多葉, 叫呀姐剪淨十塊八塊葉俾我佢又唔肯...
回復

zeta77 發表於 2014-8-21 14:17:22 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-8-21 13:36
北角 馬寶道香港茶餐廳/惠康對面, 幾多號我就唔記得, 不過就係地鐡站馬寶道出口個段路. 我諗你要幫襯下佢 ...

thank you ~
回復

花c9 發表於 2014-8-26 11:12:56 |顯示全部樓層
報告...浸水枝條失敗發霉
上星期五掉咗....
kaffir lime.jpg
回復

花c9 發表於 2014-8-26 11:17:52 |顯示全部樓層
不過果核發到芽
kaffir lime小苗.JPG
回復

花c9 發表於 2014-8-26 11:19:53 |顯示全部樓層
上星期六, 再去九龍城買枝條
再接再厲
kaffir lime 1.JPG
kaffir lime 2.JPG
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-26 11:54:01 |顯示全部樓層
花c9 發表於 2014-8-26 11:12
報告...浸水枝條失敗發霉
上星期五掉咗....

噢撈! 你下次試下浸幾日就入泥睇下會唔會好D?我上google搵資料多數都係直插入泥. 同埋留低一塊葉的生的快過原全無葉
我個兩支支條同其他小苗, 由開post個日到今日係原全無分別...出左的芽係無大過的!

生長得咁慢? 有無變色?  發表於 2014-8-26 12:06
回復

花c9 發表於 2014-8-26 12:03:14 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-8-26 11:54
噢撈! 你下次試下浸幾日就入泥睇下會唔會好D?我上google搵資料多數都係直插入泥. 同埋留低一塊葉的生的快 ...

浸咗三日, 尋日晚插第一枝入泥, 諗住每日一枝
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-27 16:05:49 |顯示全部樓層
花c9 發表於 2014-8-26 12:03
浸咗三日, 尋日晚插第一枝入泥, 諗住每日一枝

無變色呀....就好似定左格咁囉....不過我怕佢唔晒得放左佢係陰間...
回復

金剛 發表於 2014-8-27 19:11:36 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-8-27 16:05
無變色呀....就好似定左格咁囉....不過我怕佢唔晒得放左佢係陰間...

xx鬼又陰間 好爆趣~

http://www.yuhuagu.com/fanzhi/2014/0304/10321.html 柠檬扦插方法
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-28 12:16:31 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-8-27 19:11
xx鬼又陰間  好爆趣~

http://www.yuhuagu.com/fanzhi/2014/0304/10321.html 柠檬扦插方法 ...

謝謝你條link...

今朝發現生態災難呀...我個陰間唔知乜事打開左...D香草即刻暈低晒....最慘係我條青檸枝條謝左.....今朝灌左水唔知救唔救得返...
回復