番茄換盆問題

作者: 死窮鬼 發表于 2014-4-10 10:24:17
1895 13
我有兩棵蕃茄住係約45cmx 25x14深的盆,佢地大約40cm高,正想換盆的時候發現佢地準備開花,咁仲換唔換盆好?的根已經生到無位,不過又未生到上泥面。我個盆最多可以加多一吋泥。謝謝
紫菜豆腐湯 發表於 2014-4-10 11:07:01 |顯示全部樓層
45cm係深度?

回復

死窮鬼 發表於 2014-4-10 11:26:10 來自手機 |顯示全部樓層
闊度,只有14cm深...
回復

christybbjj 發表於 2014-4-10 16:12:28 |顯示全部樓層
要換啦得14cm
回復

llaus 發表於 2014-4-10 17:57:39 |顯示全部樓層
現在兩棵根已互換骨頭
唔可以分開呀,
一分就會減弱兩棵茄生長能力呀
換盆換成舊泥轉過去
回復

leelooyuki 發表於 2014-4-10 18:27:37 |顯示全部樓層
我都種緊車厘茄,第一次種。

亦是於開始出花lum的時候把一半蕃茄轉盆(約十多天前),感覺上算粗生。把蕃茄從泥中取出來的時候都feel到斷左好多根,其中一棵的主幹還列開左,我用膠紙包佳列開的部份。現在被移植過的蕃茄生長算OK。

話說回來,其實你淺泥都種到開花,似乎無急切需要轉盆。我之所以轉盆是因為大逼。
回復

死窮鬼 發表於 2014-4-10 22:14:01 來自手機 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2014-4-10 17:57
現在兩棵根已互換骨頭
唔可以分開呀,
一分就會減弱兩棵茄生長能力呀

除左發泡膠箱,有無盆夠大放兩盆呢?之前分好盆的反而無呢幾棵住劏房的生得好,激鬼死
回復

死窮鬼 發表於 2014-4-10 22:15:50 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2014-4-10 18:27
我都種緊車厘茄,第一次種。

亦是於開始出花lum的時候把一半蕃茄轉盆(約十多天前),感覺上算粗生。把蕃茄 ...

我怕宜家唔分佢開花結果后會精盡人亡...
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2014-4-10 23:41:09 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-4-10 22:14
除左發泡膠箱,有無盆夠大放兩盆呢?之前分好盆的反而無呢幾棵住劏房的生得好,激鬼死 ...

有,你去旺角花墟睇下  
回復

死窮鬼 發表於 2014-4-11 11:44:43 |顯示全部樓層
報告: 尋日放假, 心急加上恃住自己有8棵番茄咁多就諗住試下分盆啦, 我買左$12店12號盆(應該最大個隻). 我未分過咁大盆...懶醒諗住拍下個盆邊就在側邊慢慢推出黎....點知一推出黎D泥就下塌壓斷左條主徑
另外一盆汲取教訓成功分盆...宜家一共有6棵生還...5棵出緊花仔....成功結果的話再報告
回復

fool'sgrape 發表於 2014-4-11 11:46:52 |顯示全部樓層
加油啊樓主!
回復

死窮鬼 發表於 2014-4-11 11:49:21 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2014-4-10 23:41
有,你去旺角花墟睇下

請問你知唔知大約要幾錢?花墟買盆好似好貴...我宜家多數係$12店買或者用麻包袋, 但係我發覺麻布袋唔搬得都係要洗多少少錢買$25個隻盆
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2014-4-11 14:59:48 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-4-11 11:49
請問你知唔知大約要幾錢?花墟買盆好似好貴...我宜家多數係$12店買或者用麻包袋, 但係我發覺麻布袋唔搬得 ...

你試下去森X 園睇睇,有隻馬來西亞製造既盆,
直徑30cm X 深23cm, 個款ok,幾實淨下,
我記得係約30蚊個
如果大陸製造既,有隻直徑約25cm X 深約30cm,價錢都係咁上下,
有D 大少少既就貴D

回復

死窮鬼 發表於 2014-4-11 15:54:35 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2014-4-11 14:59
你試下去森X 園睇睇,有隻馬來西亞製造既盆,
直徑30cm X 深23cm, 個款ok,幾實淨下,
我記得係約30蚊個 ...

咁即係同$12店差唔多? 我其實一路都覺得花墟遠唔去(我住北角), 又怕去到買到失控...不過係時候去一轉...我想買D香草呢...parsley死淨一兩棵...
回復