縐皮青檸 kaffir lime

作者: 死窮鬼 發表于 2014-8-8 14:02:56
7967 51
死窮鬼 發表於 2014-8-13 19:34:03 |顯示全部樓層
花c9 發表於 2014-8-11 11:45
我聽日再映相俾你. 不過未必間間都有, 你問佢檸檬葉入貨時有無樹枝跟埋就得, 有種子種真係 ...

昨 ...[/quote]

sorry, 呢幾日好鬼忙都未有時間映相...

點解你個兩枝好似無刺咁既?
我上次浸左差唔多一個星期先入泥, 不過我後尾google又好似唔駛...你宜家點搞佢呢?
我宜家有齊香茅,檸檬葉同九層塔....泰國呢個department就快搞掂!哈哈

正呀,我都好鍾意泰菜,等我都好似你咁整個dept.先。而家只有金不換...  發表於 2014-8-13 20:35
回復

花c9 發表於 2014-8-13 19:59:14 |顯示全部樓層
我果兩支浸緊水…

我入果間泰國店問,
我想買縐皮檸檬(買咗兩個),
之後我話買縐檸檬葉(買咗一包),
跟住我又話要買連住條枝(無買,因最少要買1kg),
店員覺得我怪怪地就問我,你其實想買咩?我話想買呢啲葉嘅枝,跟住佢入去搵咗呢兩枝嘢比我!
回復

花c9 發表於 2014-8-13 20:04:49 |顯示全部樓層
咦……係喎,一啲都唔似樣嘅
回復

annabella 發表於 2014-8-13 21:21:20 |顯示全部樓層
我今日在花墟見到一盆呀!就在對於伊利沙伯中學,好多蘭花賣那間,有興趣可以去睇下
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-15 12:38:48 |顯示全部樓層
花c9 發表於 2014-8-13 19:59
我果兩支浸緊水…

我入果間泰國店問,

哈哈, 你一早老實同佢講嘛!
你個兩枝無葉要等耐D, 我有一枝有一槐葉痴住, 三個星期都無, 已經係刺位出左好多小葉, 另外一枝買返黎已經無晒葉, 到宜家都未出葉, 仲谷緊.

佢宜家香過普通青檸好多, 今朝拎起盆野都聞到陣陣香味, 我另外有一盆桔咁大的普通青檸, 要摘D葉落黎先有味
回復

gogogo2 發表於 2014-8-15 12:53:00 |顯示全部樓層
想請教咁多位檸檬專家, 檸檬類係咪要晒好多太陽, 淋好多水架? 我棵青檸又掉一片葉, 好似就黎唔得喇
回復

花c9 發表於 2014-8-15 13:07:36 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-8-15 12:38
哈哈, 你一早老實同佢講嘛!
你個兩枝無葉要等耐D, 我有一枝有一槐葉痴住, 三個星期都無, 已經係刺位出左 ...

果間泰國舖店員係泰國人,我怕買錯嘢 , 咪一步一步問,當學吓嘢....
個縐皮檸檬用咗嚟沖水,唔太酸勁香青檸味

果兩枝嘢,睇吓浸唔浸到根...希望有好消息 話你知
回復

芝士寶寶 發表於 2014-8-15 13:22:51 來自手機 |顯示全部樓層
gogogo2 發表於 2014-8-15 12:53
想請教咁多位檸檬專家, 檸檬類係咪要晒好多太陽, 淋好多水架? 我棵青檸又掉一片葉, 好似就黎唔得喇  ...

係鐘意太陽,不過唔好太勁太陽,因為我之前種嘅(檸檬苗)就係曬咗一日因陽光强勁曬到過咗位,D葉就…!好似瓜瓜哋咁,一淋水就番生不過D葉就… (V_V)但係大棵嘅就無問題!
回復

gogogo2 發表於 2014-8-15 13:27:13 |顯示全部樓層
芝士寶寶 發表於 2014-8-15 13:22
係鐘意太陽,不過唔好太勁太陽,因為我之前種嘅(檸檬苗)就係曬咗一日因陽光强勁曬到過咗位,D葉就…! ...

thanks ^^, 咁可能唔係唔夠陽光, 係我淋水唔夠, 今日移左去個大d既盆, 希望佢仲有得救!
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-16 11:39:44 |顯示全部樓層
gogogo2 發表於 2014-8-15 12:53
想請教咁多位檸檬專家, 檸檬類係咪要晒好多太陽, 淋好多水架? 我棵青檸又掉一片葉, 好似就黎唔得喇  ...

夏天太晒...我會十點零鐘幫佢地加返塊庶光網, 放工又收返咁囉.
我上網查話青檸唔好全日照....so far 都OK.

你棵青檸係咪由種子種起? 小苗照計唔駛太多陽光
回復

gogogo2 發表於 2014-8-16 12:50:31 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-8-16 11:39
夏天太晒...我會十點零鐘幫佢地加返塊庶光網, 放工又收返咁囉.
我上網查話青檸唔好全日照....so far 都O ...

多謝分享經驗, 昨日換盆, 淋足水, 今日好似精神返d, 不過見佢得返2片葉個樣真係好可憐
由種子種起, 5月8日入泥, 5月30日出芽.
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-18 11:21:31 |顯示全部樓層
gogogo2 發表於 2014-8-16 12:50
多謝分享經驗, 昨日換盆, 淋足水, 今日好似精神返d, 不過見佢得返2片葉個樣真係好可憐
由種子種起, 5 ...

我第一次種青檸其實出左4-5棵芽, 個幾兩個月之後全部自己突然死亡.....

不過睇黎普通青檸生得快好多...我D樣衰青檸一個月出一至兩塊葉左右咋
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-18 11:25:05 |顯示全部樓層
花c9 發表於 2014-8-15 13:07
果間泰國舖店員係泰國人,我怕買錯嘢 , 咪一步一步問,當學吓嘢....
個縐皮檸檬用咗嚟沖水,唔太 ...

我通常沖茶飲, 連糖都唔太駛落, 淨返個皮可以煮"食送"或者放入雪櫃辟味, 好香架
回復

芝士寶寶 發表於 2014-8-18 21:34:18 |顯示全部樓層
其實泰國只會用縐皮檸檬D皮做沙律唔會用汁冲水或煮嘢,我個friend個亞媽係泰國人,佢覺得我哋用嚟冲水或食用好奇!
回復

芝士寶寶 發表於 2014-8-18 21:34:45 |顯示全部樓層
其實泰國只會用縐皮檸檬D皮做沙律唔會用汁冲水或煮嘢,我個friend個亞媽係泰國人,佢覺得我哋用嚟冲水或食用好奇!
回復

gogogo2 發表於 2014-8-18 21:47:44 |顯示全部樓層
芝士寶寶 發表於 2014-8-18 21:34
其實泰國只會用縐皮檸檬D皮做沙律唔會用汁冲水或煮嘢,我個friend個亞媽係泰國人,佢覺得我哋用嚟冲水或食 ...

咁有冇話點解唔用? 我覺得真係好香!
回復

芝士寶寶 發表於 2014-8-19 10:46:02 來自手機 |顯示全部樓層
gogogo2 發表於 2014-8-18 21:47
咁有冇話點解唔用? 我覺得真係好香!

佢無講,因為佢叫我friend同我講問我要嚟做乜,佢怕我唔識點用
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-20 11:56:23 |顯示全部樓層
芝士寶寶 發表於 2014-8-18 21:34
其實泰國只會用縐皮檸檬D皮做沙律唔會用汁冲水或煮嘢,我個friend個亞媽係泰國人,佢覺得我哋用嚟冲水或食 ...

哈哈哈唔好浪費嘛.

我去過泰國一間意大利餐廳, 佢地用縐皮青檸的皮加入白朱古力做成薄片, 超好味
回復

芝士寶寶 發表於 2014-8-20 12:19:09 來自手機 |顯示全部樓層
啲朱古力應該好心青檸味!正!  ^ⓒ^
回復

zeta77 發表於 2014-8-20 13:22:41 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-8-18 11:21
我第一次種青檸其實出左4-5棵芽, 個幾兩個月之後全部自己突然死亡.....

不過睇黎普通青檸生得快好多... ...

你好, 我都好鍾意食檸檬葉, 麻煩你可唔可以話我知北角邊度可以買到支條, 我都好想種呢 ~~
回復