縐皮青檸 kaffir lime

作者: 死窮鬼 發表于 2014-8-8 14:02:56
7913 51
各位,數月前問過大家縐皮青檸邊度有小苗買,問唔到所以決定自己種,終於有啲成果,太興奮想share

Kaffir lime, 主要係食佢啲葉,即係泰菜入面常用的檸檬葉,同青檸的分別係佢啲葉邊波浪形而且好似一串串咁。果實縐皮,比青檸香超多,無咁酸

以下呢棵好似bb,但係最少四個月大,由新鮮種子種。一個青檸幾廿粒種子但係每次得一兩粒發芽
死窮鬼 發表於 2014-8-8 14:06:08 來自手機 |顯示全部樓層
一共三棵,耐唔時就去買粒靑檸拎種子發芽
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-8 14:16:24 來自手機 |顯示全部樓層
早兩星期去買檸檬葉煮飯,無意發現呀姐入貨個袋有支條!係萬分驚喜的情況下買左2支,初時唔識拎左佢地浸左一星期根,跟住幾日前先放入泥,今朝就發現出葉了!!!
回復

344a 發表於 2014-8-8 14:38:45 來自手機 |顯示全部樓層
Ching 恭喜晒。
師兄 你講e隻縐皮青檸,系咪平時超市賣嘅青檸呢?
回復

gogogo2 發表於 2014-8-8 14:46:39 |顯示全部樓層
之前發過普通青檸同香水檸檬百發百中, 原來縐皮青檸發芽率咁低, 我收左d核未發, 下星期都發下先
第一幅圖棵苗好靚!

回復

死窮鬼 發表於 2014-8-8 15:20:31 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-8-8 14:38
Ching 恭喜晒。
師兄 你講e隻縐皮青檸,系咪平時超市賣嘅青檸呢?

唔係呀, 要係泰國舖先有, 係好縐皮同埋少少尖頭尖尾的.
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-8 15:25:15 |顯示全部樓層
gogogo2 發表於 2014-8-8 14:46
之前發過普通青檸同香水檸檬百發百中, 原來縐皮青檸發芽率咁低, 我收左d核未發, 下星期都發下先
第一幅 ...

可能我種得衰, 我有一次係一次過生四至五棵, 但個期黑雨, 唔知係咪唔夠陽光一夜間死晒
你D檸苗係咪都係生得咁慢? 我唔係好敢晒佢地, 會放係太陽擋底下, 等中午陽光晒唔到
回復

芝士寶寶 發表於 2014-8-8 15:45:02 |顯示全部樓層
如果太细苗唔好晒咁多,因為BB怕晒,種咗幾個冃就可以晒,最鐘意雨天,種咗半年我加咗一粒红鈝鉀比佢佢就會生高D,青檸苗生長速度比檸檬慢幾倍
回復

gogogo2 發表於 2014-8-8 15:49:26 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-8-8 15:25
可能我種得衰, 我有一次係一次過生四至五棵, 但個期黑雨, 唔知係咪唔夠陽光一夜間死晒
你D檸苗係 ...

我d檸都生得好慢, 普通青檸先排得8片葉突然燶左5片, 仲要連頂芽都燶埋, 好在而家生返d則芽, 香水檸檬就得3片葉. 我係窗台種, 應該唔夠陽光.
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-8 15:58:24 |顯示全部樓層
芝士寶寶 發表於 2014-8-8 15:45
如果太细苗唔好晒咁多,因為BB怕晒,種咗幾個冃就可以晒,最鐘意雨天,種咗半年我加咗一粒红鈝鉀比佢佢就會生高 ...

我都覺得佢地鐘意雨天多D, 我盆普通青檸通常落幾日月就會開花!
真係生得好慢...唯有痴痴的等...好彩支條成功左好快就可以煮泰菜唔駛買香料!
回復

芝士寶寶 發表於 2014-8-8 16:04:59 |顯示全部樓層
你隻支條我都好有興趣係咪九龍。城賣幾多$
回復

gogogo2 發表於 2014-8-8 16:54:55 |顯示全部樓層
雖然生得慢, 不過見佢地生得靚真係好開心
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-9 12:07:17 |顯示全部樓層
芝士寶寶 發表於 2014-8-8 16:04
你隻支條我都好有興趣係咪九龍。城賣幾多$

我係北角無意間發現, 係一間賣香料的地方(馬寶道), 反而我第二日再去我去開的泰國舖, 佢地話佢地的檸檬葉入貨時係無枝條的. 你附近搵唔到就話我知啦, 我聽日都諗住去再試一又無得賣, 想種左幾枝.

個呀姐好似無收我錢呀, 淨係收枝條上面的葉錢,  不過我買左一堆香料. 講開, 個間野賣香料又係好平, 我買大大袋bay leaves都係$10 (大約一個超爆的男裝銀包), 乜都係五蚊十蚊.  
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-9 12:11:25 |顯示全部樓層
gogogo2 發表於 2014-8-8 16:54
雖然生得慢, 不過見佢地生得靚真係好開心

係呀, 最大個棵BB係黑雨中出世, 大概一個月先出一對葉, 真係好驚養唔大哈哈
回復

芝士寶寶 發表於 2014-8-9 21:22:11 來自手機 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-8-9 12:07
我係北角無意間發現, 係一間賣香料的地方(馬寶道), 反而我第二日再去我去開的泰國舖, 佢地話佢地的檸檬葉 ...

話好平呀D香料!可惜太遠嘞!我住上水區!我真係好想叫你幫我買番幾支玩吓!唔知可唔可以郵寄呢?如果可以我入番$比你
回復

花c9 發表於 2014-8-9 22:15:03 |顯示全部樓層

……….…
回復

花c9 發表於 2014-8-9 22:17:02 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-8-8 14:16
早兩星期去買檸檬葉煮飯,無意發現呀姐入貨個袋有支條!係萬分驚喜的情況下買左2支,初時唔識拎左佢地浸左 ...

我都想要種!
可唔可以post多一兩相比我睇清楚D!
我想明天去九龍城搵吓!唔該
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-11 11:27:06 |顯示全部樓層
芝士寶寶 發表於 2014-8-9 21:22
話好平呀D香料!可惜太遠嘞!我住上水區!我真係好想叫你幫我買番幾支玩吓!唔知可唔可以郵寄呢?如果可 ...

我郵局唔近呢...如果速遞你OK你PM我啦
回復

死窮鬼 發表於 2014-8-11 11:30:29 |顯示全部樓層
花c9 發表於 2014-8-9 22:17
我都想要種!
可唔可以post多一兩相比我睇清楚D!
我想明天去九龍城搵吓!唔該

sorry遲左覆!
我聽日再映相俾你. 不過未必間間都有, 你問佢檸檬葉入貨時有無樹枝跟埋就得, 有種子種真係等到天荒地老
回復

花c9 發表於 2014-8-11 11:45:33 |顯示全部樓層

我聽日再映相俾你. 不過未必間間都有, 你問佢檸檬葉入貨時有無樹枝跟埋就得, 有種子種真係 ...[/quote]

昨日在九龍城搵到, 兩枝
回復

123下一頁