我的菜菜子~

作者: farfeifar 發表于 2008-8-9 12:22:58
142319 2290
BanbieChan 發表於 2008-12-17 20:29:21 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-12-17 16:22 發表
即係我個棵都好快就會埋單...http://a2233.myweb.hinet.net/msn/lio/lio%20(4).gif

係丫
回復

小寶 發表於 2008-12-17 21:14:45 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-12-17 14:38 發表

我嗰por星期日埋咗單喇http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(118).gif

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(68).gif比我掉埋喇

點解咁架? 我果paul無掉葉喎...你d花有冇整到呢??
回復

farfeifar 發表於 2008-12-18 10:22:52 |顯示全部樓層

回復 302# 小寶 的帖子

d花我剪o左一半來食law!
我見其他個d仲未係好大粒, 咪諗住儲大粒d先食law~
點知佢係咁落葉咯!不過今日見佢好似停止o左...
咁我係咪應該剪埋個d花花呢?
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-18 10:29:04 |顯示全部樓層
我會咁估 : 有花有果 ---> 搶好多營養 = 落葉
回復

farfeifar 發表於 2008-12-18 10:53:27 |顯示全部樓層
哦~咁即係今晚要返去剪晒d果果...請問要唔要順帶修一修枝呢?
要點剪同剪剩幾多啊??
回復

farfeifar 發表於 2008-12-18 11:32:20 |顯示全部樓層

花菲花花園(12月18日- 見紅喇!)

花菲花花園(12月18日- 見紅喇!)...個title有d咸濕, hehe
我係講緊佢呀!
回復

sandylam 發表於 2008-12-18 13:33:41 |顯示全部樓層
我棵車厘茄死左半...
之前已經開始結果,但因為泥有蟲,搞左好耐先換泥清左,但棵車厘茄既果就唔得大.
我想重新種過添.
回復

farfeifar 發表於 2008-12-18 13:41:24 |顯示全部樓層

回復 307# sandylam 的帖子

種過law!反正而家都岩時候, 我都想開始種大蕃茄!
今次我會用係呢度學識o既方法種,
希望可以成功種到大大蕃茄啦!
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-19 00:53:33 |顯示全部樓層

回復 308# farfeifar 的帖子

呢度學識咗咩方法呀? 花菲花, 可以教吓我嗎? 因為我都剛播了"彩椒蕃茄"的種子~ 期待中~~
回復

farfeifar 發表於 2008-12-19 10:59:37 |顯示全部樓層
蕃茄係多肥植物, 但又要少肥多餐,
所以除o左基肥之外我都浸o左d花生full水, 溝稀佢當水咁淋~
蕃茄係深根植物, 所以個盆一定要深d同大d, 耐唔屎就要加下泥咁~
再種的話我唔會再摘頂芽, 因為而家個d分枝生得仲粗過主枝, 好難企~
有花開時就要met咁幾支分葉, 等佢唔好爭食law!
同埋蕃茄係要多陽光少水的, 我都係2-3日先淋一次水, 太濕會好易病呢!
有人話第一個出o既果果係要殺o左佢, 等其他生得快d喎!
......我暫時係知咁多咋!hehe
回復

maymay靚 發表於 2008-12-19 11:19:43 |顯示全部樓層
亞 far - 見紅呀.....    係個蕃茄.
回復

farfeifar 發表於 2008-12-19 11:32:24 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-12-19 11:19 發表
亞 far - 見紅呀.....    係個蕃茄.

o下?係咩????????? (即刻望下下面...)
哦......係呀......個蕃茄!
(哈哈~好白痴)
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-19 11:44:39 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-12-19 11:32 發表

o下?係咩????????? (即刻望下下面...)
哦......係呀......個蕃茄!
(哈哈~好白痴)

. . . .
回復

goldenretriver 發表於 2008-12-19 21:58:03 |顯示全部樓層
花菲花, 我有買左一d大紅蕃茄種子, 你要嗎? 想用黎多謝你分享既有刺青瓜種子嗎!
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-19 22:17:16 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-12-19 10:59 AM 發表
蕃茄係多肥植物, 但又要少肥多餐,
所以除o左基肥之外我都浸o左d花生full水, 溝稀佢當水咁淋~
蕃茄係深根植物, 所以個盆一定要深d同大d, 耐唔屎就要加下泥咁~
再種的話我唔會再摘頂芽, 因為而家個d分枝生得仲粗過主枝 ...

謝謝"花花"分享心得!!!^^
你話開花時摘一兩塊分葉, 係由底下最老哥d 葉摘起嗎? 因為如果摘新生嘅芽, 咪等於摘頂芽, 咁就會支撐唔到啦~ 我棵蕃茄都係支幹粗過主幹!!!!
回復

happyssunny 發表於 2008-12-20 08:23:22 |顯示全部樓層
係咩, 合掌瓜係超大棵架??唔知bor!未種過啊!
d架係hk 吉吉島買架, 就冇1m咁高,
大約2尺左右...佢仲有一隻長方形大d的!
買物料貴咪執d樹枝diy law, 阿蛙哥都係咁架!hehe ...
farfeifar 發表於 2008-12-17 11:21

我有啊... 上星期去公園執干草時都執左d樹枝...不過好"趣", 最後得一支用得...我掉左d rock melon 上去俾佢爬下...
黎得要帶工具剪d無咁干的樹支先夠硬... ?
嗚...我今早睇下個合掌瓜, 佢d 根都有d 毛毛野生/"牛"了出來...我諗住今日下午無咁熱時落泥...
希望佢無事r...
回復

happyssunny 發表於 2008-12-20 08:37:09 |顯示全部樓層
我棵高妹蕃茄都好似就黎開花...終於...有喜...
其實係咪算高?? 由泥(地) 度計, 應該有一米多高...
今日未check 佢地生成點... 呢排天氣好熱, 但d泥望落仲好似好濕咁...
昨天無淋水...

上個月有一日出左去玩左成日, 玩到傻左, 唔記得左淋水, 去左訓覺, 第二日起身還在細盆的蕃茄死晒 (2棵), 同d marigold都死左3棵... (好粗生架麻...咁都死 ><)
得返落地種果d無事...

剛剛看到花菲花的總結說, 佢地鍾意小食多餐...
我昨天把在南瓜田棵茄起左放入樽度種...因南瓜田那邊多虫...

你d 花度有草猛, 你唔驚佢食你d花/菜嗎?
佢地一日食我塊幾葉啊...(佢鍾意食d豆豆的葉...)
回復

farfeifar 發表於 2008-12-20 12:07:44 |顯示全部樓層
314# goldenretriver

大紅茄我都有2粒, 如果發唔到先問你拎啦, thanks!
回復

farfeifar 發表於 2008-12-20 12:08:23 |顯示全部樓層
315# kelvinkou

係呀, 摘下面又老又皺個d law!
回復

farfeifar 發表於 2008-12-20 12:14:08 |顯示全部樓層
我棵高妹蕃茄都好似就黎開花...終於...有喜...
其實係咪算高?? 由泥(地) 度計, 應該有一米多高...
今日未check 佢地生成點... 呢排天氣好熱, 但d泥望落仲好似好濕咁...
昨天無淋水...

上個月有一日出左去玩左成日,  ...
happyssunny 發表於 2008-12-20 08:37

咁你d茄應該係似熱死多喇~我d茄已經高過1米喇(成4尺高)先話有d果果!
回復