我的菜菜子~

作者: farfeifar 發表于 2008-8-9 12:22:58
142313 2290
農夫 發表於 2008-12-29 14:20:37 |顯示全部樓層
好靚呀,D色好紫好均勻呀
一定好好食 !
回復

sammyzoe 發表於 2008-12-29 14:24:28 |顯示全部樓層
我老細(bf) 超想食/種 荷蘭豆, 但搵黎搵去都搵唔到豆b 種子, 咩shop 都行過晒, or 超級勁貴... 呢邊d 荷蘭豆同蜜糖豆好q 貴... 貴到你估唔到... 我睇到都嚇親...
$13-16aud / kg, 即 差唔多一百蚊hkd一斤呀......... ...
happyssunny 發表於 2008-12-29 09:53

咁你去買包靚既荷蘭豆,
取出入面既豆豆出黎放入泥種咪得囉,
我既第一代蜜糖豆係外國買種子種既,
第二代既蜜糖豆就係用第一代既豆,
除去外殼將入面既豆豆放入泥,
3-4日就發芽啦.
回復

farfeifar 發表於 2008-12-29 16:13:05 |顯示全部樓層
362# sammyzoe

出面買黎食個d荷蘭豆應該未夠熟, 可能種唔出的啊~
我d荷蘭豆種子好大粒架!成粒青豆咁大架, 應該係好老先收的!
回復

farfeifar 發表於 2008-12-29 16:13:32 |顯示全部樓層
361# 農夫
唔知啊, 同出面買個d差不多~
回復

亞實 發表於 2008-12-29 16:56:26 |顯示全部樓層
好多茄子, 我最鍾意食茄子!!
回復

farfeifar 發表於 2008-12-29 18:16:18 |顯示全部樓層
365# sifenamok
me too~
細個完全唔食, 唔知點解大個o左就勁中意食hehe~
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-29 18:31:30 |顯示全部樓層
358# farfeifar

閒人?? 外傭吖? 我都試過啦, 上次收哥d 菜, 得少少咁,
我個"閒人"話, d 菜咁細棵好難meet 走d 根, 想掉晒d 細嘅, 我就好唔捨得><"
人地一條都唔想浪費, 種得好辛苦ga!! 我都知種得又少又無街巿買嘅咁大棵, 唔好講出嚟吖嘛, 我在意的~ =3="

花菲花~ sorry, 我以後唔敢串你啦~ 哈哈~
回復

亞實 發表於 2008-12-29 18:32:23 |顯示全部樓層
366# farfeifar

我由細到大都好鐘意食
我一返屋企, 亞媽一定整比我食!!
YUMMY, 想起都流口水
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-29 18:36:19 |顯示全部樓層
搞到我都好想種茄子添...  我記得我有花菲花分享的茄子種子, 早排播種, 佢唔發芽lu T_T 可能耐得滯啦~
回復

小寶 發表於 2008-12-29 18:45:52 |顯示全部樓層
359# farfeifar

好令呀
回復

yannes 發表於 2008-12-29 22:59:25 |顯示全部樓層
謝謝你的鼓勵~~我一定會努力種到好成績!!到時一定會好似你咁~POST上來架!!!
你果11姊妹個個都好靚女~一定個個都好美味~!!食哂未呀~~
現在我的茄子還好健康~不過生長就慢左一點~可能最快都要出年2,3月先有收成了~
回復

貓貓 發表於 2008-12-30 00:36:49 |顯示全部樓層
358# farfeifar

閒人?? 外傭吖? 我都試過啦, 上次收哥d 菜, 得少少咁,
我個"閒人"話, d 菜咁細棵好難meet 走d 根, 想掉晒d 細嘅, 我就好唔捨得>
kelvinkou 發表於 2008-12-29 18:31

嘩! mug 咁嫁!
人地咁辛苦,唔幫手仲踩多一腳。
都唔知我地種得咁辛苦係唔想佢地食咁多農藥同化肥,身體健康 d 咋!
回復

farfeifar 發表於 2008-12-30 01:47:37 |顯示全部樓層
哈哈~我冇咁富貴請工人呀~
閒人係指我屋企有一個好得閒o既男人---我老公haha~
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-30 02:48:45 |顯示全部樓層
嘩! mug 咁嫁!
人地咁辛苦,唔幫手仲踩多一腳。
都唔知我地種得咁辛苦係唔想佢地食咁多農藥同化肥,身體健康 d 咋!
貓貓 發表於 2008-12-30 12:36 AM

記得那天開飯, 阿爸望住碟菜....
我: "做咩呀, 我種ga! 你唔敢食呀?"
爸: "um.... 咁我估食少少唔會有害嘅..."
我心諗: "頂, 講到好似有毒咁!" 我話: "喂, 你知唔知d 菜我點種ga? 我無落過農藥, 肥料亦全是有機天然肥料! 仲健康過平時街巿買返嚟嘅菜呀!"
爸: "咁你d 泥係咩泥吖?"
我: "咁呀... eh.... 科學泥囉..."
爸: "咁咪係囉"
我: "我見d人(個網d花友) 都有用過科學泥種嘢食ga la, 又唔見有事?"
...無言....
搞到我都好似唔敢食咁... 囧... 慘~
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-30 02:50:03 |顯示全部樓層
哈哈~我冇咁富貴請工人呀~
閒人係指我屋企有一個好得閒o既男人---我老公haha~
farfeifar 發表於 2008-12-30 01:47 AM

我好似你老公一樣咁衰... 你咁話我... 咁可能都唔係咁衰啫... 我仲以為係工人... =,="
回復

farfeifar 發表於 2008-12-30 10:32:17 |顯示全部樓層
374# kelvinkou
同你老豆講話科學泥其實都係由一d天然介質組成架, 只係因為佢係人工溝先叫科學泥咋!
回復

farfeifar 發表於 2008-12-30 11:30:11 |顯示全部樓層

禽日剛剛收o左d菜心食...
個樣已經好衰, 但都即管食下...
一入口又老又"酸"...tell me why?????
有冇人可以話比我知d菜心點解係酸o既????????????
同埋我發現自己種親個d菜就算好嫩or種到好老食,
摘個時都係好好好好好好脆的, 一掂就斷...
同埋一落鑊炒個陣d葉好林, 大力d兜都爛~都冇平時買個d咁un淨~~
點解呢?????
回復

小寶 發表於 2008-12-30 11:42:55 |顯示全部樓層
菜菜話: 做咩咁老先食我
酸?會唔會落錯醬油呀
菜脆係因為佢充滿水份, 炒起上來等別多汁, 所以要炒短d時間, 而且仲爽d添呀!
回復

農夫 發表於 2008-12-30 11:44:09 |顯示全部樓層
哈~哈~
我第一次食自己種既菜
唔知點解都好驚,可能食果陣諗起d蟲蟲
覺得自己種既菜好多蟲
所以唔好怪你老豆啦
回復

farfeifar 發表於 2008-12-30 11:52:25 |顯示全部樓層
378# 小寶
我都知老o左d, 因為成日見到佢種到咁樣衰又唔想食,
拖拖下就變到咁老了...原本諗住種耐d留種,
但見佢咁樣衰都費事, 同埋都仲有種子...
我淨係落o左d幼鹽炒咋, 都唔知點解會酸啊~~~~~
勁奇怪law!
回復