我的菜菜子~

作者: farfeifar 發表于 2008-8-9 12:22:58
142318 2290
may.sun 發表於 2008-12-11 17:51:58 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-12-9 17:57 發表
我棵百里香仲好靚仔喎!仲新生o左d係側邊...你可能唔夠太陽呀,
買返黎我都放佢係好猛太陽o既地方係咁晒law

oh...maybe la
你個變種青瓜食左未呀
回復

farfeifar 發表於 2008-12-17 01:15:35 |顯示全部樓層

回復 281# may.sun 的帖子

未呀, 而家得8cm長咋~
回復

farfeifar 發表於 2008-12-17 01:17:39 |顯示全部樓層

花菲花花園(12月15日- 冇啦啦種合掌瓜!)

合掌瓜...
街市阿姐夜媽媽拍門送o左2個出o左牙o既合掌瓜過我,
我就咁切晒佢d肉跟住就成舊落泥喇...
大家對呢個瓜有咩心得呢??

就係咁落泥了~摸到佢超立, 可能好多膠原蛋白, hehe

就係咁落泥了~摸到佢超立, 可能好多膠原蛋白, hehe
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-17 01:19:28 |顯示全部樓層
我係原隻落泥架 ~ 你 ..... 切哂佢d肉呀 ?  
回復

happyssunny 發表於 2008-12-17 08:03:29 |顯示全部樓層
花菲花,
你個花園好靚啊!! 仲好多花...我種d花都無咩聲氣, 得d marigold種得成...合掌瓜出芽出到咁大棵啊?! 我睇過一個台灣網頁, 咩在學校度種合掌瓜的, 佢地會生到超大棵, 是嗎...? 我都希望我果粒合掌瓜種得成丫... 你d青瓜同矮瓜生得好嗎? 另我想問下你放左南瓜度的"圍棚" 貴唔貴架? 係咪種茄都用這種的...? 我見呢邊是茄茄用, 但勁貴... $15aud一個睇落同你個一樣的, 不過好大個的, 有1.5米長/高的...
呢邊買支竹都貴死人...$5aud 5支竹, 想自己整都好貴...
回復

farfeifar 發表於 2008-12-17 11:19:12 |顯示全部樓層

回復 284# JicJicmom 的帖子

街市呀姐都係教我成隻落泥架, 不過我冇咁大個盤種咁大粒 "種子"
咪切晒側邊個d去堆肥haha~都ok架?
回復

farfeifar 發表於 2008-12-17 11:21:37 |顯示全部樓層

回復 285# happyssunny 的帖子

係咩, 合掌瓜係超大棵架??唔知bor!未種過啊!
d架係hk 吉吉島買架, 就冇1m咁高,
大約2尺左右...佢仲有一隻長方形大d的!
買物料貴咪執d樹枝diy law, 阿蛙哥都係咁架!hehe
回復

farfeifar 發表於 2008-12-17 11:42:05 |顯示全部樓層
今朝的花~買返來個棵洛神花我食o左一半lu
(種夠19天先食, 應該咩農藥都冇la掛?)
d豆夾風乾緊, 又可以分享下d種子了hehe~

茄子群hehe~

茄子群hehe~

班比芥蘭頭開始大了~

班比芥蘭頭開始大了~

辣椒仔就快有果了!

辣椒仔就快有果了!
回復

farfeifar 發表於 2008-12-17 11:50:54 |顯示全部樓層
其他d花花!

小黃菊開得好狠呀~花都差d淋唔到了!

小黃菊開得好狠呀~花都差d淋唔到了!

家樂花冇lala變o左橙色!

家樂花冇lala變o左橙色!

住o左係上面成2-3個星期的草蜢先生!

住o左係上面成2-3個星期的草蜢先生!

五色梅已經開盡o左...但得3層, 同種子個相都唔同o既!有d失望

五色梅已經開盡o左...但得3層, 同種子個相都唔同o既!有d失望

種子show個個係咁架ma!

種子show個個係咁架ma!

杜仔呢排係咁開花, 但d花好細粒...

杜仔呢排係咁開花, 但d花好細粒...

洛神花係咁跌葉...係咪要修剪下架喇?

洛神花係咁跌葉...係咪要修剪下架喇?
回復

貓后 發表於 2008-12-17 11:54:40 |顯示全部樓層
花菲花 估唔到你種到咁多花花丫
回復

farfeifar 發表於 2008-12-17 12:04:06 |顯示全部樓層
剛剛搬晒新屋的花仔bb~

好多太陽花~

好多太陽花~

太陽花

太陽花

魯冰花

魯冰花

孔雀草

孔雀草

蜂室花

蜂室花
回復

farfeifar 發表於 2008-12-17 12:05:37 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-12-17 11:54 發表
花菲花 估唔到你種到咁多花花丫

陸續有來添呀~haha~冇計, 個人貪心係咁, hehe
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-17 12:16:28 |顯示全部樓層

回復 287# farfeifar 的帖子

我諗合掌瓜都幾大棵下 .... 我種左棵響娘家 , 用盤 , 無落地 , D根都好緊要下呀 ..... 而家蒲哂上泥面喇 ...... 而且而家好似唔係太適合種瓜 .
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-17 12:17:56 |顯示全部樓層

回復 289# farfeifar 的帖子

洛神我想係水尾喇 ~ 佢係一年生 , 差唔多埋單喇 ~~
回復

farfeifar 發表於 2008-12-17 12:32:36 |顯示全部樓層

回復 294# JicJicmom 的帖子

合掌瓜: 冇計, 阿姐比我個陣已經出o左, 唔種又唔知點...佢成日係我門口睇花架,
比佢知道我冇種就唔係幾好啦hehe~

洛神花: 噢...即係佢會自動毀滅架喇??總之唔落咁多肥啦~r徒晒tim~
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-17 12:39:00 |顯示全部樓層

回復 295# farfeifar 的帖子

我盤洛神都開始落葉 ~~
回復

yannes 發表於 2008-12-17 13:10:55 |顯示全部樓層
好喜歡你的茄子群~~!!!唔知幾時到我?
回復

farfeifar 發表於 2008-12-17 14:29:14 |顯示全部樓層

回復 297# yannes 的帖子

5"盆個2隻茄子比較瘦長,冇大盆個d咁肥, 但一樣咁健康hehe
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-17 14:38:42 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-12-17 12:17 發表
洛神我想係水尾喇 ~ 佢係一年生 , 差唔多埋單喇 ~~

我嗰por星期日埋咗單喇

比我掉埋喇
回復

farfeifar 發表於 2008-12-17 16:22:48 |顯示全部樓層

回復 299# BanbieChan 的帖子

即係我個棵都好快就會埋單...
回復