我的菜菜子~

作者: farfeifar 發表于 2008-8-9 12:22:58
142323 2290
farfeifar 發表於 2008-12-1 23:23:23 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-12-1 18:23 發表
far.. 好多品種呀.. 收成記得請我食..

係咩?仲有好多未影, 好多未種...但已經爆棚喇~我好想種多d tim!
回復

farfeifar 發表於 2008-12-5 12:33:47 |顯示全部樓層

花菲花花園(12月5日- 瓜瓜花花!!!!!!!)

呢排d瓜瓜菜菜都好聽話, 大得又快又冇咩蟲/病害...
係青瓜3兄弟勁多蚜蟲, 成日要keep住噴藥咁law~

金不換開花喇, 怪唔得之突然咁樣衰啦~

金不換開花喇, 怪唔得之突然咁樣衰啦~

但一有花又靚仔返!

但一有花又靚仔返!

小黃菊開得好靚呀!

小黃菊開得好靚呀!

basil又係hehe~

basil又係hehe~

等o左好耐o既甘荀終於肯出世....

等o左好耐o既甘荀終於肯出世....

jicjicmom...我忍唔住買o左洛神葵喇!但我都會種你比我d子的~haha

jicjicmom...我忍唔住買o左洛神葵喇!但我都會種你比我d子的~haha

好多果果呢~

好多果果呢~

五色梅開喇, 唔知係咪真係有5隻色呢?

五色梅開喇, 唔知係咪真係有5隻色呢?

玩具南瓜生到好長...

玩具南瓜生到好長...

翠玉瓜咁細都有花了~

翠玉瓜咁細都有花了~

玩具南瓜花1

玩具南瓜花1

玩具南瓜花2

玩具南瓜花2

想問呢d蟲係咪食蚜蟲架?我係青瓜3兄弟上面開始見到好多~要唔要處理佢??

想問呢d蟲係咪食蚜蟲架?我係青瓜3兄弟上面開始見到好多~要唔要處理佢??
回復

maymay靚 發表於 2008-12-5 12:37:46 |顯示全部樓層
far.. d 花花菜菜都好靘呀.. 好快有得食 ,記得預埋我.....
回復

花園仔 發表於 2008-12-5 12:44:20 |顯示全部樓層
好多款式啵! 有得睇又有得食, 幾好丫!
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-5 12:51:54 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-12-5 12:33 發表
呢排d瓜瓜菜菜都好聽話, 大得又快又冇咩蟲/病害...
係青瓜3兄弟勁多蚜蟲, 成日要keep住噴藥咁law~

飄虫係益虫嚟架

佢哋食蚜蟲
回復

farfeifar 發表於 2008-12-5 15:17:31 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-12-5 12:51 發表

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(41).gif呢http://a5556.myweb.hinet.net/msn/e_word/ew%20(92).gif飄虫係益虫嚟架

佢哋食蚜蟲架http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemo ...

希望佢地真係可以幫我食晒d蚜蟲啦~hehe
回復

蘑菇 發表於 2008-12-5 15:24:19 |顯示全部樓層
好野~有花睇又有瓜食,快D lum吓d 青瓜點食啦~ 117.gif
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-5 15:29:05 |顯示全部樓層
放心啦

咁多都食晒呀
回復

farfeifar 發表於 2008-12-5 15:32:38 |顯示全部樓層
really?咁我就放心了~
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-5 17:21:40 |顯示全部樓層
OMG! 好多蚜蟲呀! 我都想有飄蟲幫我食... 不過唔用都用咗藥了~
回復

小寶 發表於 2008-12-5 22:00:47 |顯示全部樓層
小黃菊好靚呀!! 我d金不換又係開花, 不過今次我俾佢開, 因為d花幾靚架, 又可以收下種子
回復

farfeifar 發表於 2008-12-6 10:51:03 |顯示全部樓層
我都由佢啦, 自然生態黎o既~而家我都好少干預佢地~
生到就生, 生唔到都唔強求了~
斑比公主!我今日睇青瓜三兄弟真係少o左好多蚜蟲呀!
而d飄虫就肥o左好多哦!佢地果然食量驚人,
藥都唔駛噴了! hehe~
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-6 11:08:26 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-12-6 10:51 發表
我都由佢啦, 自然生態黎o既~而家我都好少干預佢地~
生到就生, 生唔到都唔強求了~
斑比公主!我今日睇青瓜三兄弟真係少o左好多蚜蟲呀!
而d飄虫就肥o左好多哦!佢地果然食量驚人,
藥都唔駛噴了! hehe~ ...

回復

may.sun 發表於 2008-12-6 23:58:31 |顯示全部樓層
菲菲ar.你都好叻wor,d植物有果,菜又大棵..唉,我d意才加左海鳥肥d葉先至大左d 咋 你棵百里香有冇軟奶奶,我棵係咁呀,5 g 乜樹呢?煩
回復

farfeifar 發表於 2008-12-9 17:57:13 |顯示全部樓層
我棵百里香仲好靚仔喎!仲新生o左d係側邊...你可能唔夠太陽呀,
買返黎我都放佢係好猛太陽o既地方係咁晒law
回復

farfeifar 發表於 2008-12-10 14:37:49 |顯示全部樓層

花菲花花園(12月10日- 青瓜bb!!!!!!!)

青瓜終於都再有bb, 而家呢d天氣已經冇晒果蠅,所以我都冇笠袋了~
d茄子都有5"長...但已經開始啞色喇~但仲幾彈手, 咁係咪即係我要收喇??
回復

亞實 發表於 2008-12-10 15:36:14 |顯示全部樓層

回復 276# farfeifar 的帖子

你d青瓜同我果d又唔同woo
回復

farfeifar 發表於 2008-12-10 15:53:18 |顯示全部樓層
唔係喎, 呢棵係冇刺架喎一應該同你個d一樣~~
但我用o左佢d兄弟(有刺)o既花仔同佢授粉, 咁會唔會變種??
回復

亞實 發表於 2008-12-10 16:17:33 |顯示全部樓層
我棵青瓜係咁ga !

我棵好似有刺

我棵好似有刺
回復

yannes 發表於 2008-12-10 16:17:51 |顯示全部樓層
可能真的變種了!!!!!
回復