我的罐頭羅勒

作者: amyleemw 發表于 2014-7-29 11:05:46
1959 17
新手無咩種野經驗, 上月買左一罐花頭試種,再上網學下各位高手點種, 又幾好玩.
b1.jpg 以為只會出一棵, 點知標左一堆芽出黎, 有d此料不及.
b2.jpg 大d個罐好似唔夠生, 屋企又無花盆,唯有搵d 水樽, 飯盒 養住先.
b3.jpg 開d見到d綠色葉啦.
b4.jpg 越黎越大, 就食得!
b5.jpg 第一次煮蕃茄意粉, 好味.
b6.jpg 食完之後d葉就開始頭dup dup ,睇真d 開始葉面有花紋, 上網search 下似係地圖虫d 紋, 咋咋林剪哂d 葉, 希望會好番. 仲打算今個禮拜整青醬 tim..松子仁都買左, 就係等你d 葉咋, 快d 好番比我食啦
m36252 發表於 2014-7-29 12:03:45 |顯示全部樓層
曬多d太陽, 每2星期左右, 就比dd肥佢,  得閒meet 咗d葉嚟食, 修修條莖, 等佢開多d丫,就越生越靚~同埋好快大
回復

金剛 發表於 2014-7-29 14:21:29 |顯示全部樓層
俾佢曬多d太陽,夏天好快大,相信你好快又可以再揻嚟食,羅勒和番茄係絕配嚟,我今晚都整嚟食吓先
回復

amyleemw 發表於 2014-7-30 11:13:29 |顯示全部樓層
b7.jpg 我d葉近來似有虫,葉片都有紋, 剪左一塊第2日又有第2塊, 就黎剪到無哂葉,有排都無得食, 已經買左殺虫水晚晚噴都朝朝見爛葉..請問仲可以點?

潛葉蟲  發表於 2014-9-2 23:53
回復

amyleemw 發表於 2014-9-1 17:14:39 |顯示全部樓層
尋晚又剪哂d羅勒葉黎食啦, 今次試做青醬意粉. 又幾好味喎.
回復

puni3577 發表於 2014-9-2 23:56:14 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-9-2 23:09
罐頭泥應該有化肥...  但又幾得意吓。

呢個"小花農"罐頭裡的植料全是垤石,玩完之後我用來插葉 插頂芽 浸種子,效果一流。
回復

puni3577 發表於 2014-9-3 00:04:02 |顯示全部樓層

香港賣可能$30以上,我以前淘寶大約$10/個
回復

344a 發表於 2014-9-3 00:12:14 |顯示全部樓層
puni3577 發表於 2014-9-3 00:04
香港賣可能$30以上,我以前淘寶大約$10/個

下次有機會返大6時,留意吓買返兩罐玩吓。
回復

amyleemw 發表於 2014-9-3 16:03:02 |顯示全部樓層
我都係淘寶買, 連其他野一齊集運香港lor
回復

amyleemw 發表於 2014-10-14 09:11:51 |顯示全部樓層
其中一棵上星期發現佢居然開花, 又幾靓喎. 請問開左花仲食唔食得架?

聽說會木質化 葉會變無味  發表於 2014-10-14 12:44
回復

amyleemw 發表於 2014-10-14 14:01:11 |顯示全部樓層

唔緊要, 我仲有8棵, 夠食既.

嗯 這株也可試試留種  發表於 2014-10-15 12:52
回復

344a 發表於 2014-10-15 14:57:16 來自手機 |顯示全部樓層
睇d葉好似好dup咁嘅,系咪唔夠水?
回復

puni3577 發表於 2014-10-15 21:18:35 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-10-15 14:57
睇d葉好似好dup咁嘅,系咪唔夠水?

大多數羅勒為一年生,開花後會步入死亡
回復

amyleemw 發表於 2014-10-16 10:02:34 |顯示全部樓層
食完第3次之後生出黎d葉全部都dup dup 地. 不過唔緊要啦, 佢一日唔死唔生虫同埋d葉仲香就得, 反正都係整碎先食.
回復

cloclo 發表於 2014-10-16 11:03:29 |顯示全部樓層
puni3577 發表於 2014-10-15 21:18
大多數羅勒為一年生,開花後會步入死亡

請問聲,我有盆羅勒,買返泥種左幾個月,我唔比佢開花,間唔中佢長高左我就摘頂。
佢 d 莖已經變左枯木咁樣,係咪就泥死呀?我發現佢 d 葉既味開始淡左。 點算好啊?
Thanks

只係『木質化』;天氣開始轉涼,所以生得無咁靚.  發表於 2014-10-17 10:47
回復

cloclo 發表於 2014-10-17 11:04:45 |顯示全部樓層
m36252
只係『木質化』;天氣開始轉涼,所以生得無咁靚.  發表於 16 分鐘前

謝謝解答,咁即係可以繼續種落去?只係個樣木質化左?
我上網再查下資料先。 Thank you

味道跟口感會變差 沒有種子的話 可以把還是青色的枝剪下 插水待生根 又是新的一棵xd  發表於 2014-10-17 11:48
回復

cloclo 發表於 2014-10-17 12:02:49 |顯示全部樓層
fishybear
味道跟口感會變差 沒有種子的話 可以把還是青色的枝剪下 插水待生根 又是新的一棵xd  發表於 12 分鐘前

請問,插水生根是否要每日換水?
另外,大概要幾多日先會生到根呢?
係咪唔可以有太陽照到? 謝謝。

最好每日換 一星期應該可以 唔好直曬 插泥後也不要太早被陽光直射  發表於 2014-10-17 22:53
回復

cloclo 發表於 2014-10-18 11:39:04 |顯示全部樓層
謝謝 Fishybear , 已浸水,希望佢乖乖生根。
回復