新手插葉問題

作者: amyleemw 发表于 2014-7-30 12:36:11
4173 38

第一次試種, 朋友送了6塊葉, 3片淨色, 3片有班紋. 水浸了4-5條根後送我. 叫我放落泥, 全天侯冷氣(用托盤每天搬2次位) 日間放窗台, 夜間搬入房 , 插了十天多, 浸過2次水, 近日發現淨色的3片葉開始葉邊變黃及卷起, 請問各位高手是太濕, 太乾, 太曬,定係有病呢?
BluePrincess 發表於 2014-7-30 14:00:13 |顯示全部樓層
變黃可能插的葉太老了,順其自然吧~
變卷可能是太曬
amyleemw 發表於 2014-7-30 14:20:22 |顯示全部樓層
BluePrincess 發表於 2014-7-30 14:00
變黃可能插的葉太老了,順其自然吧~
變卷可能是太曬

謝謝, 那搬入d遠離窗邊先 , 希望仲可以老蚌生珠啦.
abbychan02 發表於 2014-7-30 16:31:05 |顯示全部樓層
插葉只要散光便可, 太強光不適合
eratochoi 發表於 2014-8-12 15:24:06 |顯示全部樓層
其實我都是插葉新手,不過我最近請教過"金魚",她告訴我,在環境一樣的情況下,葉柄較短(約1-2cm)的,較容易長出。她是直接插泥的。還會沾上一點hi-fresh。
hiatus 發表於 2014-8-12 19:29:11 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2014-8-12 15:24
其實我都是插葉新手,不過我最近請教過"金魚",她告訴我,在環境一樣的情況下,葉柄較短(約1-2cm)的,較容 ...

哈,你好認真聽書^^ 我講緊我既經驗啦,因為我度有冷氣,所以只需要做好其他方面,就會很容易出苗。 葉柄唔好留太長係真既,其實樓主相中所見,係長咗d。 不過只要葉健康,出苗都只係時間問題~
boncarrie 發表於 2014-8-12 22:37:24 來自手機 |顯示全部樓層

我今曰回家發現之前已插泥出了根的其中幾塊葉仔黑左 ,我諗家裡的温度侷親佢TAT
abbychan02 發表於 2014-8-13 00:43:31 |顯示全部樓層
boncarrie 發表於 2014-8-12 22:37
我今曰回家發現之前已插泥出了根的其中幾塊葉仔黑左 ,我諗家裡的温度侷親佢TAT  ...

天氣熱無冷氣很難插葉成功, 等待十月捲土重來~
amyleemw 發表於 2014-8-13 10:08:08 |顯示全部樓層
差不多一個月了, 仲未有新葉...繼續..等~等~
boncarrie 發表於 2014-8-13 19:16:01 |顯示全部樓層
abbychan02 發表於 2014-8-13 00:43
天氣熱無冷氣很難插葉成功, 等待十月捲土重來~

係呀,真係好難架,本來諗住有啲希望啦,都已經有十幾條根,但都係因為環境因素影響而失敗咗, 我諗都係唔好同個天鬥啦!
amyleemw 發表於 2014-8-25 12:08:26 |顯示全部樓層
終於見到有2塊好似有bb葉出啦.真開心!! av3.jpg

恭喜恭喜 ^_^  發表於 2014-8-25 12:29

評分

查看全部評分

fool'sgrape 發表於 2014-8-25 17:12:20 |顯示全部樓層
amyleemw 發表於 2014-8-25 12:08
終於見到有2塊好似有bb葉出啦.真開心!!

花友加油啊!

幼力讓小苗快高長大!
puni3577 發表於 2014-8-25 18:08:40 |顯示全部樓層
amyleemw 發表於 2014-8-25 12:08
終於見到有2塊好似有bb葉出啦.真開心!!

加油,呢個時期千其唔好心急、唔好多手,等生出4塊BB葉以上、大D狀D才移植。
amyleemw 發表於 2014-10-14 08:57:37 |顯示全部樓層
陰公, 之前插果六棵, 死剩一棵....朋友見我咁慘, 佢再分多次葉比我, 今次浸到有bb葉先比我, 加埋之前棵死淨種, 又再試種過, 希望今之成功啦.

AppleYan 發表於 2014-10-14 10:14:42 |顯示全部樓層
amyleemw 發表於 2014-10-14 08:57
陰公, 之前插果六棵, 死剩一棵....朋友見我咁慘, 佢再分多次葉比我, 今次浸到有bb葉先比我, 加埋之前棵死淨 ...

加油呀!有志者事竟成,等緊睇佢地開花照呀!
amyleemw 發表於 2014-11-3 16:54:57 |顯示全部樓層

尋日張d死剩種分開左十盆, 希望天氣開始涼佢地會快高長大唔好再瓜柴啦.. av5.jpg

我都努力學習緊插葉, 加油呀!!!~我都認同花友David同mandada所講, 您可以試下調整下d泥既比例, 加入日本珠石, 珍珠岩等等~~甘會疏水d, 更適合AV居住~~  發表於 2014-11-3 22:48
David 發表於 2014-11-3 17:51:37 |顯示全部樓層
amyleemw 發表於 2014-11-3 16:54
尋日張d死剩種分開左十盆, 希望天氣開始涼佢地會快高長大唔好再瓜柴啦..

Your soil mix is too heavy/ too wet... better mix in some 株石(或珍珠岩) and 金泥
mandada 發表於 2014-11-3 22:36:34 來自手機 |顯示全部樓層
我都覺得係泥唔夠疏水
amyleemw 發表於 2016-3-14 11:53:29 |顯示全部樓層

D 葉仔 由十兄弟, 換一次盤死一D, 頭一張相係舊年一歲生日影既, 第二張係上星期歲半影既, 死剩家陣得番三寶, 我用緊波仔糖水D 碗種既, 養極都唔大, 請問洗唔洗再換盤呢? 同埋通常養幾大先會有花開既呢?
tlyuen 發表於 2016-3-14 14:38:02 |顯示全部樓層
amyleemw 發表於 2016-3-14 11:53
D 葉仔 由十兄弟, 換一次盤死一D, 頭一張相係舊年一歲生日影既, 第二張係上星期歲半影既, 死剩家陣得番三 ...

由苗仔到開花大半年已得,你有冇施肥呀?
12下一頁