我的罐頭向日葵

作者: amyleemw 發表于 2014-8-7 14:32:15
1883 8

前排買了罐頭花學下種野, 其中只有向日葵同羅勒生得最好, 一罐起初生了8個芽, 失左預算, 又要買盆, 又要買泥..跟住越買越多野,泥足深埳...6月20咱日開始開罐, 幾日就有芽啦.    s1.jpg s2.jpg s3.jpg s4.jpg s5.jpg s6.jpg 種到呢日, 開始發現d葉開d黃黃地...原來有虫咬, 布葉底仲有紅蜘蛛, 家陣努力竑對抗中, 希望開花前d葉唔好枯得咁快,頂得住啦. s7.jpg s8.jpg s10.jpg
ahgeeinheaven 發表於 2014-8-7 15:09:10 |顯示全部樓層
我屋企啲向日葵苗葉底都好多紅蜘蛛呀我剪晒啲葉淨番頂部新芽,希望救得番啦
回復

moseskingdom 發表於 2014-8-7 19:04:43 |顯示全部樓層
回復

amyleemw 發表於 2014-8-8 09:43:54 |顯示全部樓層
請問有花霖仲要幾多日先開花架? 我d葉枯剩面果幾塊, 怕挨唔到開花就死哂..
回復

amyleemw 發表於 2014-8-21 13:42:06 |顯示全部樓層
終於開花了!!! s11.jpg
回復

Vlck 發表於 2014-8-21 14:34:47 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜你啦!
回復

Vlck 發表於 2014-8-21 14:38:02 來自手機 |顯示全部樓層
換句話說,係吾係個罐吾夠空間種?同埋你種的地方是否有長日照?因為我太太買咗罐仍然得葉片?!
回復

moseskingdom 發表於 2014-8-21 15:26:55 |顯示全部樓層
Cute!!!
回復

amyleemw 發表於 2014-8-21 16:52:54 |顯示全部樓層
Vlck 發表於 2014-8-21 14:38
換句話說,係吾係個罐吾夠空間種?同埋你種的地方是否有長日照?因為我太太買咗罐仍然得葉片?! ...

佢大下大下,個罐就唔夠位架啦, 我果罐佢發左8個芽, 一定要分盆. 唔係佢唔識大架.
回復