再試水插檸檬薄荷

作者: amyleemw 發表于 2016-6-2 09:52:04
5232 7
前兩年試水插過一次, 唔知點解生左根之後兩個月居然慢慢葉黃, 然後枯死哂 ( 明明 是水種的..)  今次再試, 希望成功.

alexisho 發表於 2016-6-2 15:49:18 |顯示全部樓層
一直水種至兩個月?
回復

amyleemw 發表於 2016-6-3 10:17:17 |顯示全部樓層
alexisho 發表於 2016-6-2 15:49
一直水種至兩個月?

系呀. 我見網上有人話水種易過泥種, 咪試下lor, 不過未成功過...
回復

alexisho 發表於 2016-6-5 03:08:31 |顯示全部樓層
amyleemw 發表於 2016-6-3 10:17
系呀. 我見網上有人話水種易過泥種, 咪試下lor, 不過未成功過...

可以水插生根,但日日要換水。要用生水。當根生得比較多,就要俾養份同打氣,如果唔係你要轉盤種。植物唔可能靠曬太陽就活得成。長期水浸容易爛根。

另外通常會取木質化較低的支條去浸,只留頂的大葉一對(頂細葉可留),其他剪左佢,要留幾節。喺節下1-2cm剪個口,插水(剛好浸過呢一節),留意吓個切口有無變啡色,如果有,就要放棄呢節,去上一節依樣再剪個開口。千祈唔好拎去曝曬。放陰涼地方或者明亮的地方都有人成功過,我自己係放窗紗後面,兩星期左右出根。出根後水只浸到根部,莖部不要浸太多。

如果唔打算食用,可以出根後試用水晶泥。
回復

Salt 發表於 2016-6-6 10:37:24 |顯示全部樓層
alexisho 發表於 2016-6-5 03:08
可以水插生根,但日日要換水。要用生水。當根生得比較多,就要俾養份同打氣,如果唔係你要轉盤種。植物唔 ...

我就啱啱相反。。我有好多枝檸檬薄荷水插幾個月都冇事,水都只係久唔久換一次,佢只係唔長大(我放冇直射光的地方)。但當我轉佢去有氣泵o個到佢就慢慢死畀我睇啦  點解會咁嘅?
回復

alexisho 發表於 2016-6-7 04:35:39 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-6-6 10:37
我就啱啱相反。。我有好多枝檸檬薄荷水插幾個月都冇事,水都只係久唔久換一次,佢只係唔長大(我放冇直射 ...

顯然不可能是因為氣泵所以掛掉吧,要不然我看這麼多資料就白看了。商用水耕不是用流動水就是直接打氣。

水耕除了肥料濃度,培養液PH,還有培養液含氧量和光線等因素。薄荷長於水邊但到底不是完全水生,短時間內可以用自身營養撐住,長久就會因為缺肥體弱而出現病害。也許不管你移不移盤它也要死。再說新盤本身有沒有消毒不完全,亦未可知。所謂慢慢死掉應該也有病徵有過程,總不能隨便說氣泵噴掛你的薄荷吧?

水插薄荷最常見是莖部變黑,但其實用土種一樣可能出現,主因是積水太多。
回復

Salt 發表於 2016-7-1 22:50:38 |顯示全部樓層
alexisho 發表於 2016-6-7 04:35
顯然不可能是因為氣泵所以掛掉吧,要不然我看這麼多資料就白看了。商用水耕不是用流動水就是直接打氣。

...

莖部變黑係rootrot, 不過佢唔係呀~
我個時係水插咗幾個月,一路都唔得閒理佢地,水都少換,佢地卷葉,但冇事,只係唔太生長。詳細我都唔係好記得啦,因為個時都係試試下,主要都唔係種佢地。不過我係一d加氣泵,一d由得佢繼續插住唔理做後備。加泵的死曬後,我將後備的放入泥種,生長良好,所以唔係本身已經準備會死。新盤消毒絕對完全。佢有過程o家,不過太耐我唔係好記得啦 ,佢最後係紫紅色的,已經唔似Lemon balm 我都覺得照計加泵增氧只會轉好,所以先覺奇怪。因為佢係氣泵個個位開始紫先,其他三個角都冇事,然後我再將個泵轉去對角,個到嘅lemon balm 就開始紫啦,未近過泵的lemon balm 係過咗好耐最後先有問題的。
回復

alexisho 發表於 2016-7-2 16:23:48 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-7-1 22:50
莖部變黑係rootrot, 不過佢唔係呀~
我個時係水插咗幾個月,一路都唔得閒理佢地,水都少換,佢地卷葉,但 ...

你打氣催谷它但是沒給肥
變紅變紫
是缺肥吧
回復