花貓種植推廣計劃

作者: lammanfung 發表于 2008-8-4 17:55:15
29732 369
heiheimama 發表於 2008-8-6 12:12:48 |顯示全部樓層
多多你來哂冷呀.~
回復

nuage 發表於 2008-8-6 12:15:16 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-8-5 20:44 發表

圖 1.    K. Tropical Night 開花株 .......陽光...濕度足夠就會開花
圖 2.    K. Marquise De Sade  追光...所以植株歪咗少少
圖 3.    K. Digifl ...

江江你有咁多靚靚貓貓﹗add6icon add6icon add6icon
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-8-6 12:19:07 |顯示全部樓層
我好少"冷"咋,得十零款普通料如果唔係大壞旦引我我都懶得寫咁多字出黎
以前做功課係其他group members做架,我永遠係最懶果一個
回復

江江 發表於 2008-8-6 12:19:45 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-8-6 12:15 發表

江江你有咁多靚靚貓貓﹗add6icon add6icon add6icon

唔多...唔多...我無乜 Cat cat
最多係 G大大   &   收收埋埋的大旦
向佢兩個大大户埋手

回復

nuage 發表於 2008-8-6 12:28:01 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-8-6 12:19 發表

唔多...唔多...我無乜 Cat cat
最多係 G大大   &   收收埋埋的大旦
向佢兩個大大户埋手

向佢地埋手好難o架﹗要寫一年報告﹗add8icon
我唔得o架﹗我會add12icon
都係你就手d﹗我要做你二奶﹗add6icon
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-8-6 12:35:06 |顯示全部樓層
一個月一次姐,其實不難(如果唔懶)add7icon
回復

nuage 發表於 2008-8-6 12:38:11 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-8-6 12:35 發表
一個月一次姐,其實不難(如果唔懶)add7icon

不過我係新手﹗暫时未有成功種到開花﹗
見到你地d花咁靚﹗我都好開心﹗
回復

江江 發表於 2008-8-6 12:39:02 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-8-6 12:28 發表

向佢地埋手好難o架﹗要寫一年報告﹗add8icon
我唔得o架﹗我會add12icon
都係你就手d﹗我要做你二奶﹗add6icon

你地淨係鐘意我就手
回復

heiheimama 發表於 2008-8-6 12:42:01 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-8-4 20:39 發表
再晚一點可能再「搞一搞」堇蘭或岩桐之類的種植分享計劃‥‥

而家至睇到呢句,林生,我參加迷岩種植分享計劃!等你!
回復

hipo 發表於 2008-8-6 12:42:14 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-8-4 18:11 發表
大旦
無種過貓...又好想種果啲花友仔点算呀..佢地好想参加喎

Yes.... agree with you ar....
回復

lammanfung 發表於 2008-8-6 12:43:05 |顯示全部樓層
剛改了一項:
8. 成功申領的花友須於收到花貓後的一年內,分享其繁殖出來的花貓給其他花友,合共3株。花友須於其生長報告中說明已分享給哪一位花友。
由「無條件分享」改為「分享」。如其他花友所建議,參加計劃的花友亦可對分享對象有所要求。
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-8-6 12:44:14 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-8-6 12:38 發表

不過我係新手﹗暫时未有成功種到開花﹗
見到你地d花咁靚﹗我都好開心﹗

室內最大問題係光源唔夠,我D hybird由鱗莖出的小苗成支香雞咁向天台個 D tane 同ampallang就好粗壯啦,等暑假完左所有貓都搬上天台吸收日月精華

回復

nuage 發表於 2008-8-6 12:44:36 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-8-6 12:39 發表

你地淨係鐘意我就手

add2icon add11icon add11icon add11icon
唔係唔係﹗你人慷慨又住得近我哋又叻種花花﹗
咁我哋咪add6icon add6icon add6icon
回復

江江 發表於 2008-8-6 12:45:27 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-8-6 12:42 發表

Heimama .....你似佢拍檔多啲喎
回復

nuage 發表於 2008-8-6 12:47:51 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-8-6 12:44 發表

室內最大問題係光源唔夠,我D hybird由鱗莖出的小苗成支香雞咁向天台個 D tane 同ampallang就好粗壯啦,等天暑假完左所有貓都搬上天台吸收日月精華

我屋企有好多陽光o架﹗ 咁我要努力d去種同埋多d吸收你哋嘅心得﹗
希望下次有機會可以參加﹗
回復

江江 發表於 2008-8-6 12:50:15 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-8-6 12:44 發表

add2icon add11icon add11icon add11icon
唔係唔係﹗你人慷慨又住得近我哋又叻種花花﹗
咁我哋咪add6icon add6icon add6icon

重要就手就腳
咁我搬去大旦家附近住...咪一家便宜幾廾家著籮

回復

lammanfung 發表於 2008-8-6 12:50:47 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-8-6 12:42 發表

慚愧!我沒有很多迷岩,所以只是提及「岩桐」而已矣。
回復

lammanfung 發表於 2008-8-6 12:52:39 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-8-6 12:44 發表

室內最大問題係光源唔夠,我D hybird由鱗莖出的小苗成支香雞咁向天台個 D tane 同ampallang就好粗壯啦,等暑假完左所有貓都搬上天台吸收日月精華

對啊!我種在公司裡,對光度問題也感到很頭痛。現在開始移植了一些到中山家裡,看看效果如何。
回復

nuage 發表於 2008-8-6 12:56:44 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-8-6 12:50 發表

重要就手就腳
咁我搬去大旦家附近住...咪一家便宜幾廾家著籮

唔好搬呀﹗ 我哋唔可以無咗你o架﹗
回復

heiheimama 發表於 2008-8-6 13:00:17 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-8-6 12:45 發表

Heimama .....你似佢拍檔多啲喎

希,江江你唔知,林生係低調富豪,佢一出手,哼哼,我都係好似少女fans咁尖叫咋~
回復