花貓種植推廣計劃

作者: lammanfung 發表于 2008-8-4 17:55:15
29707 369
江江 發表於 2008-8-6 13:00:27 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-8-6 12:56 發表

唔好搬呀﹗http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(26).gif 我哋唔可以無咗你o架﹗http://a5556.myweb.hinet.net/msn/face/face ...

唔搬啦....
原來大旦的屋企在中山.....
回復

江江 發表於 2008-8-6 13:05:32 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-8-6 13:00 發表

希,江江你唔知,林生係低調富豪,佢一出手,哼哼,我都係好似少女fans咁尖叫咋~

Heimama....少女fans咁尖叫...嘩...嘩....我好耐無咁衝動過啦
下次佢出手....揾埋我搽著啲啦啦掃掃去尖叫...一定 High 死羅
回復

Fonica 發表於 2008-8-6 13:47:45 |顯示全部樓層
嘩林生,好一個推廣計劃,相當吸引.....
回復

goldenretriver 發表於 2008-8-6 22:03:39 |顯示全部樓層
黎黎黎!  醜婦都黎見吓家翁先! 暫未有開花照, 請見諒……
K. Ampallang

K. Clytie

K. Digitalflora

K. hirsuta

K. hondonsis

K. Manchu+BB

K. Napolean V

K. Tropical Night (林生, 認得嗎, 你個仔仔啊!)

Keep moist

Group planting

種植心得:
環境: 戶外平台向西, 有高樓大廈阻擋西斜, 主要有南面光線11am – 3pm.  應當天日頭濕度而決定淋水多寡, 不過一定每晚向葉面噴水, 及群種已保濕度;  剛移植, 殺頭及轉盆之貓貓最好入膠杯數日提高濕度

物料:  大,中及小苗 -> 一般花x紫羅蘭三合一泥 + 適量矽藻素
           鱗莖 -> 一般花x紫羅蘭三合一泥

花肥: 發叔葉及花肥, Schultz African Violet紫羅蘭肥, 多花 (比較少落)
(試過落發叔花肥, 嘩! 一落即開花! 盆小苗得2吋高咋! 我覺得會太傷, 所以即刻停肥!)

殺蟲: 每一個月用矽藻素加水淋於泥面 (好似唔係好夠, 不過可能我只種貓貓及喜蔭, 所以無物蟲害), 不過試過有雀仔食我d貓貓, 所以嗒左個透明帳篷, 以免自己心痛!

多謝觀賞

回復

江江 發表於 2008-8-6 22:40:30 |顯示全部樓層
原帖由 goldenretriver 於 2008-8-6 22:03 發表
黎黎黎!  醜婦都黎見吓家翁先! 暫未有開花照, 請見諒……
?v=0
K. Clytie
http://farm4.static.flickr.com/3203/2738584170_b1c806b541 ...

好犀利...
回復

江江 發表於 2008-8-6 22:43:46 |顯示全部樓層
原帖由 goldenretriver 於 2008-8-6 22:03 發表
?v=0
K. Clytie
http://farm4.static.flickr.com/3203/2738584170_b1c806b541 ...

會唔會遲咗啲     開始時間:即時報名
結束時間:2008年8月6日晚上十時
公佈結日期:2008年8月8日

回復

goldenretriver 發表於 2008-8-6 22:55:54 |顯示全部樓層
幣.......冇留意到tim.........sor.......add11icon
回復

江江 發表於 2008-8-6 23:01:44 |顯示全部樓層
原帖由 goldenretriver 於 2008-8-6 22:55 發表
幣.......冇留意到tim.........sor.......add11icon

大旦老師唔會介意嫁
回復

lameric 發表於 2008-8-7 02:36:49 |顯示全部樓層
?v=0
K. Clytie

Golden Retriever 好靚 wor...種得!
想問吓點樣 keep 到下面 d 葉都咁靚? 我果 d 下面光禿禿 只剩番上面幾塊新啲嘅葉詐!!
回復

lammanfung 發表於 2008-8-7 10:23:43 |顯示全部樓層
報名到此為止。各個花友請耐心等候,今天晚一點時候公佈結果。
回復

lammanfung 發表於 2008-8-7 13:05:13 |顯示全部樓層
以下是成功選中的花友名單,我會以PM形式詢問你/妳有哪幾種花貓,以此避免出現重複種類的情況。如不想說明的話,也請以PM形式回覆給我,我會自行選取一個品種。

prodorothyhkg
sel
Purple
chankali
rockyyip2002
虛宿寶瓶
peeseela
江江
goldenretriver
回復

lammanfung 發表於 2008-8-7 13:12:30 |顯示全部樓層
已經發完所有PM。如果你/妳仍然收不到,請告訴我。

原帖由 lammanfung 於 2008-8-7 13:05 發表
以下是成功選中的花友名單,我會以PM形式詢問你/妳有哪幾種花貓,以此避免出現重複種類的情況。如不想說明的話,也請以PM形式回覆給我,我會自行選取一個品種。

prodorothyhkg
sel
Purple
chankali
rockyyip2002
虛宿寶瓶
p ...
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-7 13:15:53 |顯示全部樓層
阿媽!我得左啦!
回復

sel 發表於 2008-8-7 13:24:48 |顯示全部樓層
我都得左啦, 好開心!
回復

maggielawkm 發表於 2008-8-7 13:34:15 |顯示全部樓層
你地好似放鎊咁呀
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-7 13:35:23 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-8-7 13:34 發表
你地好似放鎊咁呀

又係幾似喎!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-8-7 14:06:46 |顯示全部樓層
同考試差不多
回復

goldenretriver 發表於 2008-8-7 14:11:36 |顯示全部樓層
嘻嘻.....有一種高中既感覺 add4icon
回復

peeseela 發表於 2008-8-7 14:22:21 |顯示全部樓層
我都中左,大家努力.
回復

rockyyip2002 發表於 2008-8-7 14:26:21 |顯示全部樓層
中中中.....................咗啦.....................哈哈哈
回復