花貓種植推廣計劃

作者: lammanfung 发表于 2008-8-4 17:55:15
29354 369
maywong918 發表於 2008-8-5 21:45:46 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-8-5 21:36 發表

上次義賣回來的....佢好好養,唔使我的一個乖小孩

甘咪即係好操心? 哈哈~講笑~
話唔使操心假既~D葉養得甘好~
peeseela 發表於 2008-8-5 21:45:51 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-8-5 21:34 發表
多謝 SEL  大大
多謝 SY 大大
大家一起加油...努力做好 「大婆」的本份

唔係想做大婆就做得,仲要林生揀架.如果我做唔成大婆,你記得比我做阿二呀.
peeseela 發表於 2008-8-5 21:48:15 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-8-5 21:36 發表

上次義賣回來的....佢好好養,唔使我粗心的一個乖小孩

我覺得佢地同小朋友一樣,你太緊張佢地,佢地返而玩野比你睇.
江江 發表於 2008-8-5 21:55:23 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-8-5 21:45 發表

唔係想做大婆就做得,仲要林生揀架.如果我做唔成大婆,你記得比我做阿二呀.

你好謙
你睇你的仔仔女女 K. Tropical Night & K. Digifloria 遺傳咗你的優良傳統...幾高大威猛
俾啲信心自已..你一定得的..(你唔得..我都唔知我点得籮..成日得罪大旦老師兼揪抨佢啲嘢)

lammanfung 發表於 2008-8-5 22:09:58 |顯示全部樓層
因為這次都是小苗或鱗莖,所以要有經驗者去照顧。
peeseela 發表於 2008-8-5 22:31:17 |顯示全部樓層
我全部都係由小苗及鱗莖種起架.
Purple 發表於 2008-8-5 22:56:58 |顯示全部樓層
江江盆 dark velvet 啲虫虫好肥美 wor! 仲唔幫佢開枝散葉? 想引死人咩
lammanfung 發表於 2008-8-5 23:16:01 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-8-5 22:31 發表
我全部都係由小苗及鱗莖種起架.

很好。我會認真考慮。
prodorothyhkg 發表於 2008-8-5 23:50:03 |顯示全部樓層
到我啦,去片

K. Ampallang 1.JPG
K. Ampallang 2.JPG
K. Manchu.JPG
K. Tripical Night.JPG
K. Manchu.JPG
K. Brimstone.JPG
prodorothyhkg 發表於 2008-8-5 23:53:07 |顯示全部樓層
種植心得:
室內:植料是50%#5珠石+50%泥碳土, 鱗莖落3安士試飲杯,約2-4個星期有苗發出,要多光多水,差不多隔日淋一次水,出苗後2個星期加一之平均肥,開花率不高
室外:1. 鱗莖 : 植料是50%#5珠石+50%泥碳土鱗莖落3安士試飲,放天台帳篷下,2-4個星期有苗發出,每天早上7-11時有45度陽光照射,每天早上淋水,晚上用水噴花葉,用緩解開花肥一次,由鱗差入土起計,種了兩個月,2吋高,葉闊,未有花
2.成株/小苗 : 用約3吋起花盆,盆底先放一層小石春,以防大風吹跳樓,再加半至1吋#5株石,面再放植料是50%#5珠石+50%泥碳土植料,小苗由1吋半買/分享得來,三個月內落2次緩解開花肥,植株不會太高,已開過一次花,亦增生多條鱗莖,成株由有心人分享,亦是我第1,2盆花貓,一盆已開花2次,一盆只肯開一朵花,已被我拆開為5盆再種,現正處於發育期
注意事項:室內室外種植均會有細細蚊之生長(小虫至成虫),可用矽藻素加水淋於植株及泥面,但會影響外觀,亦可用苦楝油 1:150每兩星期噴植株及泥面;室外亦可用此兩種方法

由於早前大雨,天台花貓長期濕潤,見乾才淋水,各貓生長旺盛,而亦因為大雨,害虫未見出現;但近來天氣太熱,時常頭dup dup缺水,害虫為患,有草蜢,雄蚊及不知名綠色手長腳長昆虫吸食莖部養份,令到植株下部枯死,所以要時常捉虫;現有部份用蚊網整個小花架圍住及搬回下一層露台種植,希望有好轉

繁殖方法:可用鱗莖,插枝或種子(結子率不高),插枝約7-10日會開始發根;亦因為被虫困擾,植株發現開始枯萎要cut頭再插,本著種得唔好"晒"心態,所有小葉亦放入泥內,部份小葉約2個星期會有小小小鱗莖長出

bbcat 發表於 2008-8-6 02:08:52 |顯示全部樓層
嘩! 好詳細呀
江江 發表於 2008-8-6 08:34:12 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-8-5 23:53 發表
種植心得:
室內:植料是50%#5珠石+50%泥碳土, 鱗莖落3安士試飲杯,約2-4個星期有苗發出,要多光多水,差不多隔日淋一次水,出苗後2個星期加一之平均肥,開花率不高
室外:1. 鱗莖 : 植料是50%#5珠石+50%泥碳土鱗莖落3安士試 ...

多多....你搶生意
江江 發表於 2008-8-6 11:40:44 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-8-5 23:16 發表

很好。我會認真考慮。

大旦...早晨
考慮成点啫 ...我有很多二,三奶繞埋手脚等著開餐

prodorothyhkg 發表於 2008-8-6 11:40:51 |顯示全部樓層
十份一姐
江江 發表於 2008-8-6 11:42:47 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-8-6 11:40 發表
十份一姐

你見你作論文咁作...好認真呀
lammanfung 發表於 2008-8-6 11:48:11 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-8-5 23:53 發表
種植心得:
室外:1. 鱗莖 : 植料是50%#5珠石+50%泥碳土鱗莖落3安士試 ...

很詳細,很用心,很有誠意。我決定提早保送妳參加計劃。
prodorothyhkg 發表於 2008-8-6 11:50:57 |顯示全部樓層
THANKS
prodorothyhkg 發表於 2008-8-6 11:52:30 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-8-6 11:42 發表

你見你作論文咁作...好認真呀

一係唔做,要做就要做到最好
peeseela 發表於 2008-8-6 12:08:32 |顯示全部樓層
恭喜多多先拔頭籌add14icon
江江 發表於 2008-8-6 12:11:24 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-8-6 11:50 發表
THANKS

多多
我排你條隊做阿二