作者: jellyfishy 發表于 2008-8-4 10:50:32
7708 75
prodorothyhkg 發表於 2009-2-10 14:50:45 |顯示全部樓層
啊,收到,係我搭錯線,hehe
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-11 08:52:40 |顯示全部樓層
點解唔講吓啲 吉宅?
住到 生兒育女,發達,升官,子女讀書叻,老婆越來越靚,老公聽話?
八王爺 發表於 2009-2-10 13:19

官長官邸~
回復

比得大帝 發表於 2009-2-11 09:58:30 |顯示全部樓層

身邊的人差不多個個都話見過那些嘢, 但我從未見過, 影都未見過

細嗰時, 十幾伙人一起, 個個都話見到嘢, 又話邊個郷下個老婆嚟揾佢......

公司宿舍個個都話有鬼, 又話電腦無澄澄自己開咗, 又話成日俾鬼壓.....

早兩日同個同學晚上開車, 佢突然問: 你見唔見到有嘢走過
我話: 冇吖, 你係唔係指d貓狗果d嘢呀
佢話: 冇嘢, 冇嘢, 繼續開車

哩d係我:
時運高?
冇法眼?
陽氣充天? - 陰氣埋唔到身?  - 同我係關帝誕生日有關?

我相信我睇唔到嘢的真正原因係我唔信有嘢
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-11 11:32:04 |顯示全部樓層
身邊的人差不多個個都話見過那些嘢, 但我從未見過, 影都未見過

細嗰時, 十幾伙人一起, 個個都話見到嘢, 又話邊個郷下個老婆嚟揾佢......

公司宿舍個個都話有鬼, 又話電腦無澄澄自己開咗, 又話成日俾鬼壓.....

早 ...
Peter 發表於 2009-2-11 09:58

未見過所以唔信, 但佢出現時唔會通知你架.
我有次唔覺意, 好正面好近距離見過一次, 以後半次都唔想見~
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-2-11 11:41:53 |顯示全部樓層

早 ...
Peter 發表於 2009-2-11 09:58

首領,唔會每個人都見到/遇到,每個人都一定有唔同既分別,不過真係有好多係疑心生暗鬼,但真實個案亦不少
我覺得始終係2個世界,應該係有一/多條未封的邊界;另外仲有一樣,可能係未來既時光機,將未來/現在/過去混在一起

可能睇得科幻小說太多
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-11 11:49:32 |顯示全部樓層
未見過所以唔信, 但佢出現時唔會通知你架.
我有次唔覺意, 好正面好近距離見過一次, 以後半次都唔想見~
jellyfishy 發表於 2009-2-11 11:32

我諗佢都冇心比你見到,如果唔係,你唔止見得一次咁少!
回復

比得大帝 發表於 2009-2-11 11:58:16 |顯示全部樓層
你真係睇得科幻小說太多了, 邊有咁多條邊界, 異度空間

時光機係我哩d有小小腦嘅人最唔信嘅嘢

你試想吓如果十萬年後又好, 幾多年後都好, 發明到時光機, 佢可以返到過去, 點都有d indication 卦, 點都會整理吓哩個世界卦, 有時光機返到嚟現在, 咁得閒扮鬼嚇你喎, 重做d咁無聊嘅喎, 最少在澳洲大火前制止咗去啦,

將來有乜嘢發明我唔敢講, 不過我夠膽講一定發明唔到時光機, 一百億年後都發明唔到.
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-11 12:07:16 |顯示全部樓層
我諗佢都冇心比你見到,如果唔係,你唔止見得一次咁少!
虛宿寶瓶 發表於 2009-2-11 11:49

訓緊覺時嚇醒或者眼尾見到個d已經無計喇.

以前住舊屋, 間屋好大的. 大學時, 有次找個同學仔來我家整電腦, 部電腦放在我睡房, 電腦枱在床前方, 床邊有個大百葉窗, 下了簾. 床尾有張梳妝枱, 枱上放左好多樽e.g. hair spray, 水樽, 潤膚液, etc.
同學仔係我房整電腦, 到半夜三點幾, 我一早頂唔順, 房燈大亮的, 還是回到係正佢後面張床訓著左,
無耐, 突然同學拉醒我就往外跑, 我眼懞懞問發生乜事, 佢話....

同學仔聽到有類似手指摑簾的聲音, 他立刻回望, 見我熟睡了, 手腳沒動的. 跟住他以為自己錯覺, 就繼續裝電腦, 幾秒鐘, 又有出現手指摑簾的聲音, 佢又立刻回望, 見我還是老模樣, 心覺奇怪, 突然梳妝台上的樽卜卜卜, 卜起幾個樽蓋, 嚇到同學仔彈起, 跟住一口氣拉走我, 話以後唔敢入我房... 哈哈哈~~~~ (我當時係咁笑佢, 仲笑佢係咪整唔到我部電腦, 所以搵借口唔整, 跟住梗係俾佢丙啦~~ )
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-11 12:10:56 |顯示全部樓層
驚嚇程度都好高下喎,差在見唔到樣同埋冇吹氣....
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-2-11 12:33:50 |顯示全部樓層
見到佢咪同佢 king 下叫佢行去第2處玩啦,嘈住點訓呀
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-11 12:43:12 |顯示全部樓層
佢可能話緊水母同同學仔阻住佢咋!
回復

claudiatang 發表於 2009-2-11 12:46:54 |顯示全部樓層
聽說這跟腦電波接收有關。所以不是人人都接收(見)到。
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-2-11 12:50:40 |顯示全部樓層
佢可能話緊水母同同學仔阻住佢咋!
虛宿寶瓶 發表於 2009-2-11 12:43

亦可能係以為水母同學仔阻住水母  ,所以出手嚇走佢
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-11 13:01:56 |顯示全部樓層
玄 d 講,就係你時運低就會見到,時運高就見唔!
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-11 14:06:15 |顯示全部樓層
亦可能係以為水母同學仔阻住水母  ,所以出手嚇走佢
prodorothyhkg 發表於 2009-2-11 12:50

係喎, 佢無嚇醒我, 淨係嚇親我同學仔咋~
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-2-11 14:28:09 |顯示全部樓層
都係我了解佢,千祈唔好怪錯好鬼呀
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-11 14:29:48 |顯示全部樓層
hahahaha... 但嚇親同學仔喎!
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-11 15:15:03 |顯示全部樓層
都係我了解佢,千祈唔好怪錯好鬼呀
prodorothyhkg 發表於 2009-2-11 14:28

咁醒喎~
回復

carlo 發表於 2009-2-13 15:51:04 |顯示全部樓層
我以前住間屋,廚房成日有個女人企係度,洗手間馬桶入面成日有厠紙(好似有人去完厠所無沖厠咁),之後去衣紙鋪問到有個女鬼,係同屋主成日去夜街野番來,燒左d衣紙之後,無再發生以上怪事 ...
hellokitty_971 發表於 2009-2-10 13:02

嘩 ! 好驚 ! ~
回復

carlo 發表於 2009-2-13 15:51:44 |顯示全部樓層
你們有看怪談嗎?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(22).gif
claudiatang 發表於 2009-2-10 13:08

有呀有呀 !
回復