有d唔係好開心,,,

作者: alexand52028 發表于 2008-7-7 15:41:17
14924 166
alexand52028 發表於 2008-7-12 14:37:16 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-9 00:54 發表

呢樣o野當年我班同學唔覺有人玩~
不過依家d細路可能覺得好平常~
尤其是去到外國,冇王管~

就係覺得我冇王管,所以5想我係果邊讀,話我好易會學壞wo!!!
回復

alexand52028 發表於 2008-7-12 14:45:19 |顯示全部樓層
所以返來讀,但我而+又冇心機...
回復

alexand52028 發表於 2008-7-12 14:47:31 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-9 03:38 發表

呢d情況全部都見過,最後仲要搞到返黎介賭…我果班都有幾個外國返黎~成日落bar~晚晚都…所以就算返大陸上海、台灣都唔好去美國果d~~英國都ok~而且仲有奇視、排華、學校欺凌… ...

根本上,你去到邊都會有+la!!
回復

alexand52028 發表於 2008-7-12 15:18:13 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-9 00:46 發表

仲有毒都未計

???what??
回復

Monse 發表於 2008-7-12 15:26:11 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-12 14:35 發表

我老豆話讀夜校係30幾,所以5想我有事,全部男人

你去讀書之麻關年齡同性別有咩關係呀?而家既夜校都好多係重讀生,你爸爸話【讀夜校係30幾,所以5想我有事,全部男人】咁唔放心,點解佢又放心你去加拿大讀書既?之前你講過你今年剛從加拿大讀書回來。

P.S. :
如果係 20幾歲,而又係男女混合生就會比你讀夜校呀?
你爸爸話唔想你有事,係咪你以往的行為比唔到信心你爸爸呢?
回復

alexand52028 發表於 2008-7-12 15:32:56 |顯示全部樓層
我去外國,因為有+人,同有好多fd,我5驚既,但我都有比人蝦lo!!
至於夜校,我仲5放心,死左都5知咩事牙!
回復

alexand52028 發表於 2008-7-12 15:36:00 |顯示全部樓層
佢話讀夜校,係5正常生活...佢驚我有事...
佢話我仲細
佢5想就5想,佢冇得解..
無論幾歲都5會比,,,
回復

Monse 發表於 2008-7-12 15:36:43 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-12 15:32 發表
我去外國,因為有+人,同有好多fd,我5驚既,但我都有比人蝦lo!!
至於夜校,我仲5放心,死左都5知咩事牙!

咁!你係香港無屋企人咩?
回復

Monse 發表於 2008-7-12 15:42:09 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-12 15:36 發表
佢話讀夜校,係5正常生活...佢驚我有事...
佢話我仲細
佢5想就5想,佢冇得解..
無論幾歲都5會比,,,

我覺得隨左夜校之外,仲有好多其他的選擇,最終取決於你,唔好搵爸爸做藉口。
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-12 16:34:24 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-12 15:42 發表

我覺得隨左夜校之外,仲有好多其他的選擇,最終取決於你,唔好搵爸爸做藉口。

係呀,你大個架啦,要自己揸主意啦
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-12 18:30:54 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-12 14:35 發表

我老豆話讀夜校係30幾,所以5想我有事,全部男人
5讀...

我以前讀過一年夜校(中六),同學都係十幾歲,有男有女~
d同學個個都好比心機讀書,成日放假約埋一齊溫書~
o係互相感染之下,我自己當年仲勤力過讀全日制既時候~
唔好用有色眼鏡睇夜校學生,我想信大部份都係有心讀書既人~
如果要玩,夜校絕對唔係一個好玩既地方~
入得黎讀夜校,相信多數係想讀書~
我當年既同學,好多都比同年紀既人思想成熟,真係一心諗住讀好書入大學~
直到依家,我地幾個同學都仲每年最少搞兩次聚會,大家好珍惜呢段友誼~
回復

cross 發表於 2008-7-12 22:03:52 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-12 15:18 發表

???what??

毒品
應該不會不能理解吧

原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-12 18:30 發表

我以前讀過一年夜校(中六),同學都係十幾歲,有男有女~
d同學個個都好比心機讀書,成日放假約埋一齊溫書~
o係互相感染之下,我自己當年仲勤力過讀全日制既時候~
唔好用有色眼鏡睇夜校學生,我想信大部份都係有心讀書既人 ...

夜校跟本仲正經過正規學校

回復

jellyfishy 發表於 2008-7-13 04:22:13 |顯示全部樓層
alex, 你都係'的'起心肝比心機讀書, 一係就出來工作, 考左個中五後, 試下入 APA(演藝學院).
我唔知你在音樂方面有幾天材, 但中五之後入 APA幾乎可以話係minimum requirement. 而且大部份學既音樂都跟英文和英文字分開不了, 表達能力也要有一定水平, 你才可以有機會在音樂方面發展. 否則, 也只有失敗收場.
水母覺得你俾自己太多藉口了, 一陣又話阿爸唔俾, 一陣又話自己無興趣, 一陣又話家人唔鼓勵你, 我地個個同你苦口婆心講咁多都無用啦!
最重要係你自己肯做先得架! 乜 plan 都無, 又無堅持, 今日應承自己既事, 隔一日又俾個藉口自己唔做, 咁就梗係乜班都升唔到, 乜野都讀唔上啦.
就算俾你唔讀, 去工作, 你又好彩搵到份工, 以你現在咁既做人態度, 唔難想像到時你做一陣又話自己無興趣做份工, 一陣又話份工d 人事好複雜攪到你好大壓力, 一陣又話太早上班好辛苦, 份人工太少唔夠用, 份工好悶, 做得唔開心....
(打工仔個個都有咁諗過架啦~! 唉~)
到時你咪一樣唔想番工, 又話想讀番書, 到父母俾你讀番書時, 你又用番現在d 藉口, 又話唔想讀書....
惡性循環~ 

alex, 水母今早才狂丙一個好朋友,佢個情況同你一樣,不過佢已經係幾廿歲人,十多年來重複用不同藉口想唔做工...
我真係唔想你到幾廿歲時仲係咁,到時你父母就真係好可憐喇!
回復

江江 發表於 2008-7-13 10:21:15 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-13 04:22 發表
alex, 你都係'的'起心肝比心機讀書, 一係就出來工作, 考左個中五後, 試下入 APA(演藝學院).
我唔知你在音樂方面有幾天材, 但中五之後入 APA幾乎可以話係minimum requirement. 而且大部份學既音樂都跟英文和英文字分 ...

Kim Kim 咁夜都來苦口婆心.....
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-13 12:30:20 |顯示全部樓層
係呀,金金講得好啱,不好再比借口自己啦,一係的起心肝讀書,一係去做野,如果仍然唔嗲唔吊,好快又18歲...20...30...40
回復

悠遊鳥 發表於 2008-7-13 19:34:28 |顯示全部樓層
加油讀書呀,呢到有好多花友都支持你~讀好書,搵好工,存夠錢,辛苦幾十年,到60歲就去退休,享受人生啦~~
回復

alexand52028 發表於 2008-7-14 10:58:15 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-12 15:36 發表

咁!你係香港無屋企人咩?

有!!,王過有家人係果度住姐!!
回復

alexand52028 發表於 2008-7-14 11:01:13 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-12 15:42 發表

係呀,你大個架啦,要自己揸主意啦

我知,但佢地5比我自己揸主意,佢話我仲細...我都5想+
回復

alexand52028 發表於 2008-7-14 11:03:01 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-13 04:22 發表
我唔知你在音樂方面有幾天材, 但中五之後入 APA幾乎可以話係minimum requirement. 而且大部份學既音樂都跟英文和英文字分 ...

sorry牙!!
回復

alexand52028 發表於 2008-7-14 11:03:57 |顯示全部樓層
原帖由 悠遊鳥 於 2008-7-13 19:34 發表
加油讀書呀,呢到有好多花友都支持你~讀好書,搵好工,存夠錢,辛苦幾十年,到60歲就去退休,享受人生啦~~

thank!!
回復