有d唔係好開心,,,

作者: alexand52028 發表于 2008-7-7 15:41:17
15102 166
alexand52028 發表於 2008-7-14 11:05:16 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-13 12:30 發表
係呀,金金講得好啱,不好再比借口自己啦,一係的起心肝讀書,一係去做野,如果仍然唔嗲唔吊,好快又18歲...20...30...40

5,我都會比心機!!!

回復

cross 發表於 2008-7-14 11:42:28 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-14 11:01 發表

我知,但佢地5比我自己揸主意,佢話我仲細...我都5想+

細?
有幾細?
多溝通
如果你唔渣得嘛佢地渣主意囉
仲好..唔洗你自己諗
條條大路通羅馬
唔走就原地踏步
無論係自己主意或是家人主意都好
點都唔會係條死路掛
right?
重點係你自己點姐
屋企人唔比?
傾到就傾兩句
傾唔到嘛唔好做就係咁簡單
做d屋企人比嫁囉
回復

Monse 發表於 2008-7-14 21:26:36 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-14 11:01 發表

我知,但佢地5比我自己揸主意,佢話我仲細...我都5想+

我諗你唔細了,中三都留左三年咁你大概都有17或18歲,仲未計你讀小學時有無留過班,如果小學無留班你今年都會考了,如果你家人唔比你自己選擇自己行既路,而你又咁乖及聽話咪就順從父母的安排囉,我相信你父母都唔會比條黑路你行既,咁你要聽爸爸媽媽話喇!←咁咪解決左囉,就咁簡單之麻。
回復

cross 發表於 2008-7-15 09:10:05 |顯示全部樓層
有個重點係
唔好真係諗住青春無敵
所謂的無敵只係玩o既時候用
同埋我學得係中學留番一兩年咁都冇問題
你已經用曬d配額
再唔認真
當係決定好或讀完的時候
人地已經係第二三個階段
你要諗諗當然讀完一個最基本o既野時候人地已經大學或再高
做野o既
扲多你幾年經驗
所以再唔襯「唔遲」(己經用唔到早)起步
就真係............
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-15 10:12:44 |顯示全部樓層
唔知 alex 你做乜要同我講 sorry,你要講 sorry都係同你自己和你父母講 sorry,唔係我.
讀唔讀書,或選擇工作係你自己既事,你話父母唔俾你楂主意,其實都係你選擇把個權交俾佢地決定.
如果好似 monse咁講,你都決定左由父母幫你諗幫你決定你個前途,唔該你就唔好咁多心,又話想咁又話想咁.
父母要得你讀,咁你就好心去堅持下啦,大家同你講左84個回覆喇,你連"下個決心讀好佢",呢句話都講唔出,一陣又話外國多引誘,一陣又話夜校雜(我都係第一次聽),你未來個生活係點雖則由你決定,但你無為左你父母和自己堅持完成個中五(minimum requirement)就肯定係一個跟你成世既"污點"~
如果你一早諗定呢兩年都係一樣,會心散無心機讀書唔堅持無決心的話,咁你就咪浪費你父母養你既心機,你就咪選擇跟佢地個決定啦~

唔好意思,我真係忍唔到呀,點解有得讀都唔好好讀落去!
當年我幾想去外國幾想唔洗諗住錢去讀書都無法,成日 full time 讀書但又要part time 做通宵都係為左錢!

出來工作後,看到很多父母倒錢當倒水咁讓子女去讀書學野,心裡著實有很大感足,一方面覺得點解要俾咁多錢迫個細路學咁多野,一方面又覺得這些細路好幸福.

唉~ alex,同你再講都無乜意思,
請你不要為水母的言論感到不快.
希望你一段時間回來會同我地講,你已經達成父母心願啦.
回復

cross 發表於 2008-7-15 10:39:39 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-15 10:12 發表
唔知 alex 你做乜要同我講 sorry,你要講 sorry都係同你自己和你父母講 sorry,唔係我.
讀唔讀書,或選擇工作係你自己既事,你話父母唔俾你楂主意,其實都係你選擇把個權交俾佢地決定.
如果好似 monse咁講,你都決定左由父母幫你 ...

我不知幾恨去外國讀書
人地一個學幾種樂器
另外又跳舞咩珠心算呀
畫畫呀
真係幾恨嫁
回復

alexand52028 發表於 2008-7-15 14:27:54 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-14 11:42 發表

細?
有幾細?
多溝通
如果你唔渣得嘛佢地渣主意囉
仲好..唔洗你自己諗
條條大路通羅馬
唔走就原地踏步
無論係自己主意或是家人主意都好
點都唔會係條死路掛
right?
重點係你自己點姐
屋企人唔比?
傾到就傾兩句
傾唔到嘛唔好做就係咁簡單
做d屋企人比嫁囉

佢地覺得我會係7,8歲咁大,5比我自己來,我5細la,不過係佢地眼中,我係7,8歲咁大!!喂,我都5想+,佢地5比我自己lo!!算,你係5會明,而且你地5會明白,5會知道我以前啲事嘅...比?佢地有咩會比?我要出街,就算得我都5可以5,6個中,ok,也可,我以前遲左返屋企,你知點咩,遲左2分中咋,就係咁打我,係牙,我都受夠la,我點解要聽佢支笛wo...次次都係咁,打左我好幾年,3,4年級至到我中一先至開始冇咩打我,我仲會想理佢?佢又5會聽佢講咩??你會知我心情咩??你試過咩??

回復

alexand52028 發表於 2008-7-15 14:45:00 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-14 21:26 發表

我諗你唔細了,中三都留左三年咁你大概都有17或18歲,仲未計你讀小學時有無留過班,如果小學無留班你今年都會考了,如果你家人唔比你自己選擇自己行既路,而你又咁乖及聽話咪就順從父母的安排囉,我相信你父母都唔會比條黑路你行既,咁你要聽爸爸媽媽話喇!←咁咪解決左囉,就咁簡單之麻。

我中3未讀完過左加拿大讀左一年,但讀5到,返來香港,但因為我hk未讀完f.3,所以返來再讀f.3,我已經17,我小學時想留班,但學校點都5比我留,我都5知點解???好嘅!!
回復

alexand52028 發表於 2008-7-15 14:46:50 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-15 09:10 發表
有個重點係
唔好真係諗住青春無敵
所謂的無敵只係玩o既時候用
同埋我學得係中學留番一兩年咁都冇問題
你已經用曬d配額
再唔認真
當係決定好或讀完的時候
人地已經係第二三個階段
你要諗諗當然讀完一個最基本o既野時候人地已經大學或再高
做野o既
扲多你幾年經驗
所以再唔襯「唔遲」(己經用唔到早)起步
就真係............

我都知!!
回復

alexand52028 發表於 2008-7-15 15:00:16 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-15 10:12 發表
如果好似 monse咁講,你都決定左由父母幫你諗幫你決定你個前途,唔該你就唔好咁多心,又話想咁又話想咁.
父母要得你讀,咁你就好心去堅持下啦,大家同你講左84個回覆喇,你連"下個決心讀好佢",呢句話都講唔出,一陣又話外國多引誘,一陣又話夜校雜(我都係第一次聽),你未來個生活係點雖則由你決定,但你無為左你父母和自己堅持完成個中五(minimum requirement)就肯定係一個跟你成世既"污點"~...

(我個全名係alexandra),之前都講左,“一陣又話夜校雜”5係我講+bo,係我老豆講之ma!!由我決定??你認為得咩?點解有得讀都唔好好讀落去?我都想,但我根本5得,我以前d嘢,你地係5會知,5會明+la!!我知,你估我想咩,我都講過,我得咩,我係5得,我真係5得lo!!我都希望得牙!!我果時,係5想去,但因為我日日係學校比人打,直情係欺凌,如果5係我都5會過去,但而+我果邊,我發覺,真係有1個,甚至100個待我好,我先中2果度...係香港?我從來都冇朋友,我小學到以前中3,我都冇朋友,1個待我好的都冇,就連老師都冇待我好,有冇睇‘火影’我愛羅?人人都當正我係怪物咁(我冇殺),我5知點解,我只係從來都冇講乜講嘢,但佢地蝦我,我先會發神經咁追住人打,但我都5知點解我會咁?比果d上身?我都5知我有咁樣??所以d人都怕我??我5知道??我5知道bo??

回復

alexand52028 發表於 2008-7-15 15:15:06 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-15 10:39 發表

我不知幾恨去外國讀書
人地一個學幾種樂器
另外又跳舞咩珠心算呀
畫畫呀
真係幾恨嫁

我果時,係5想去,但因為我日日係學校比人打,直情係欺凌,如果5係我都5會過去,但而+我果邊,我發覺,真係有1個,甚至100個待我好,我先中2果度...
回復

alexand52028 發表於 2008-7-15 15:23:09 |顯示全部樓層
得?我會得,我會比心機讀好佢,係,雖然係好難,但我會努力!! thank!!
回復

alexand52028 發表於 2008-7-15 17:43:49 |顯示全部樓層
sorry,我太惡la!!
回復

Tony 發表於 2008-7-15 17:50:34 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-15 15:15 發表

我果時,係5想去,但因為我日日係學校比人打,直情係欺凌,如果5係我都5會過去,但而+我果邊,我發覺,真係有1個,甚至100個待我好,我先中2果度... ...

日日比人打咁慘,冇同校方反映?
回復

alexand52028 發表於 2008-7-16 09:40:02 |顯示全部樓層
加拿大,係,佢地知我5識英文,法文,所以蝦我,你知道佢地點蝦我ma??用口香糖掟係我頭髮,用粗口話我,以為我5識講就係5識聽牙??我雖然5識講,但我係識聽lo,周不時冇啦啦摑我,係我後面一腳‘申’我,用腳拌我,你認為d老師信ma?雖然全班得20人,但得3個係女,我3個好fd,但都比佢地班男仔蝦,佢地冇咁過份,係我姐,因我都5出*,咪會比佢蝦lo,有男仔仲知得我一個女仔時,係‘性騒擾’tim!!足足一年,咁你地又會明白呢種感受ma??
回復

alexand52028 發表於 2008-7-16 09:45:59 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-7-15 17:50 發表

日日比人打咁慘,冇同校方反映?

認為學校會理咩?我咩都5識?
有,同校長講過1次,信信地咁lo,
5係完全信曬,點解?因為我係新生?
定益話以為我會講大話?
因為佢地都冇見過,真係有呢d事發生?
所以係5會信我講?
回復

cross 發表於 2008-7-16 10:05:07 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-15 14:27 發表

佢地覺得我會係7,8歲咁大,5比我自己來,我5細la,不過係佢地眼中,我係7,8歲咁大!!喂,我都5想+,佢地5比我自己lo!!算,你係5會明,而且你地5會明白,5會知道我以前啲事嘅...比?佢地有咩會比?我要出街,就算得我都5可以5,6個中,ok,也可,我以前遲左返屋企,你知點咩,遲左2分中咋 ...

宜家遲兩分鐘仲打?
現在應該不會吧
告訴你.我到中三四都仍然比父母打
體罰某程度上我都認同
始終話幾點番就應該幾點番喇
做人有交代好
同埋你五六個鐘係咩時份
如果係夜晚家人都係想你安全姐
至少知道咁樣會比人打第日就唔會遲番屋企

欺凌排華
周圍都有發生
但係都有係外國番黎成功例子
到外地同人打好關係...
um又真係未必個個做到
那就安心在香港走上父母鋪的路
反正自己什麼都不用想啦
父母做教練
你則「落力」上埸就可以
這教練不會收人錢特地要輸波
一定全力為你好的
只有這樣想吧
回復

alexand52028 發表於 2008-7-16 12:03:51 |顯示全部樓層
係,2分中都打,佢5比你解釋,我一入門口,佢粒*都冇出,衝左入room,攞嘢打我,不過而+佢冇,因為我都已經冇超過5點返屋企,但佢都已經冇咩點理我la
回復

cross 發表於 2008-7-16 12:16:19 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-16 12:03 發表
係,2分中都打,佢5比你解釋,我一入門口,佢粒*都冇出,衝左入room,攞嘢打我,不過而+佢冇,因為我都已經冇超過5點返屋企,但佢都已經冇咩點理我la ...

有時..心平氣和的事後試下坐低溝通下
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-17 09:03:38 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-15 14:27 發表

佢地覺得我會係7,8歲咁大,5比我自己來,我5細la,不過係佢地眼中,我係7,8歲咁大!!喂,我都5想+,佢地5比我自己lo!!算,你係5會明,而且你地5會明白,5會知道我以前啲事嘅...比?佢地有咩會比?我要出街,就算得我都5可以5,6個中,ok,也可,我以前遲左返屋企,你知點咩,遲左2分中咋 ...

我中一之前都無諗過可以自己出街喎, 除左幫屋企手出去做 part time (童工).
中一才第一次自己搭MTR, 小學時家人係完全無零用同機會俾我自己出街架喎.
我都係中一開始, 阿媽才無雞毛掃打喎.
你小學就有得出街, 父母都俾左空間你, 你守時作為交換原則, 都好應該呀.
你有咁多怨氣, 咁唔想跟住父母, 咁咪試下自己走出來住自己搵自己食囉. 你又唔洗諗咁多'我地唔明白你', '你父母唔明白你'....
俾人打? 我哥13歲就去左英國讀書, 點解, 當年佢個理由同你一樣, 响香港唔係好讀到書, 間中學又成日有爛仔想踢佢入會, 試過一個月內, 佢俾d壞同學圍打十次八次, 我哥由唔識還手, 到後來打d同學打到佢地入院.
去到英國, 一樣日日俾鬼仔打, 佢最後點令到d鬼仔唔丙佢? 一打六! 打到佢地唔識還手!
你連點保護自己都未識, 連到俾人 sexual harass 你都唔識得報警, 唔怪得你父母咁擔心你.
香港的女性小學生, 俾d '大哥哥' 蝦完都識得同家人講同學校講, 好難信你講親d學校都咁不濟喎.
回復